Siirry sisältöön

Kolumneissa kurkataan Kelan tiskin taakse

Yleinen | 12.12.2023
Elämässä.fissä on viimeisen viiden vuoden ajan julkaistu Kelan asiakaspalvelun terveisiä kolumnien muodossa. Kela-maailman ajankohtaisia aiheita on pureskeltu ”tiskin toiselta puolelta” laidasta laitaan usean kirjoittajan voimin.
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Näin kirjoittajan näkökulmasta asiakaspalvelukolumnien kirjoittaminen ja lukeminen on ollut avartavaa. Jokaisesta asiakaskohtaamisesta oppii, ja näitä oppeja on mielenkiintoista kuulla ja jakaa. Mielestäni jokaisen on hyvä havahtua tarkastelemaan omia työtehtäviä aina silloin tällöin erilaisista näkökulmista. Työssämme puhumme leikkisästi ”kelottumisesta”, joka tarkoittaa, että esimerkiksi työssä usein toistuvaa tilannetta tulee helposti ajateltua vain oman työroolin näkökulmasta. Ilmiö on varmasti tuttu myös muualla työmaailmassa.

Kelottumista voi estää esittämällä itselleen kysymyksiä. Mitä haluan tästä aiheesta kertoa tai mikä tässä minua mietityttää? Mikä tässä on olennaista tietoa opintojensa alkupuolella olevalle opiskelijalle tai eläköitymistä suunnittelevalle yrittäjälle? Mitä asiakkaat eivät aiheesta vielä tiedä, tai mikä herättää toistuvasti kysymyksiä asiakkaissa?

Faktojen lisäksi sosiaaliturvaan liittyy myös paljon tulkintaa ja mielipiteitä.

Aiheita pohtiessa tarjolla on lähinnä runsaudenpula. Faktojen lisäksi sosiaaliturvaan liittyy myös paljon tulkintaa ja mielipiteitä. Kolumneissa on avattu keskusteluja muun muassa lapsilisän perimmäisestä käyttötarkoituksesta ja opiskelijoiden kuntoutusrahasta. On murrettu Kela-myyttejä ja oiottu virheellisiä uskomuksia. Kolumneissa on tarjottu vinkkejä Kelan etuuskiemuroihin, jaettu arvokkaita asiakastarinoita sekä kerrottu uudistuksista ja vinkattu erilaisista asiointitavoista, ihan arkikielellä. Kuluneen vuoden aikana on kerrottu opiskelijoille opintolainan takaisinmaksusta, tarjottu vertaistuellisia ajatuksia sairastuneen lapsen vanhemmille ja vinkkejä silmälasien hankintaan, vain muutamia aiheita mainitakseni. Lukijoille on avattu hakemusten käsittelyä ja asiointipalvelun saloja.

Elämässä.fistä löydät ensi vuonnakin mielenkiintoista luettavaa sosiaaliturvaan liittyen.

Kolumnien tarkoituksena on ollut paitsi lisätä tietoa Kelan etuuksista ja palveluista, myös nostaa esille kysymyksiä ja herättää keskustelua. Arvioisin, että siinä olemme onnistuneet. Ensi vuoden alusta Elämässä.fin kolumnit kuitenkin nykymuodossaan päättyvät, ja mediaan kehitetään uudenlaisia sisältömuotoja, joissa jatkossakin avataan Kelan asiakaspalvelun arkea. Elämässä.fistä löydät ensi vuonnakin mielenkiintoista luettavaa sosiaaliturvaan liittyen. Asiakastarinat, asiantuntijapuheenvuorot ja artikkelit avaavat ajankohtaisia Kela-aiheita.

Kiitos kaikille kolumnien lukijoille sekä kolumnikollegoilleni. Vuosien aikana on nostettu esille monta tärkeää faktaa, oivallusta, ja kysymystä. Arjessa nämä ovat edelleen läsnä ja kartuttavat arvokasta kokemuspankkia. Ja lopuksi voisin todeta, että pulmiin löytyy aina apua, joten:

Jos Kela-asiat mietityttää
muista neuvo tää
Tartu luuriin tai mene nettiin 
Ei asiat arvoituksiksi jää.

Mahtavaa loppuvuotta ja entistä parempaa uutta!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.