Siirry sisältöön

Onko vauvavuodella hintalappua?

Kela palvelee | 19.10.2022
Meille on syntynyt viimeisen kolmen vuoden aikana kaksi ihanaa lasta, joiden kanssa olen saanut olla vanhempainvapaalla kotona koko vauvavuoden – kiitos Kelan, joka on maksanut vanhempainpäivärahaa ja sen jälkeen lastenhoidon tukea.
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Olen ollut työelämässä koko aikuisikäni. Säännöllinen tulo ja turvallinen työpaikka ovat minulle tärkeitä, ja olen onnellinen siitä, että olen saanut hienoja työmahdollisuuksia. Tämä kun ei ole monelle itsestäänselvyys. Olen aina ollut myös tarkka rahankäyttäjä. Lapsena saatoin tehdä niin, että kun pikkuveljeni valitsi itselleen mieluisan karkkipussin, minä halusin vastaavan summan rahana säästöpossuun. Pienenä säästin ensin Disney Worldin matkaan, sen jälkeen omaan poniin. Loppujen lopuksi käyttötarkoitus hieman muuttui, ja ponisäästöt menivät ensiasunnon käsirahaan.

Hoitovapaan aikana rahaa on käytettävissä selvästi tavallista vähemmän.

Vanhemmuus antaa paljon, ja lasten kanssa vietetty aika on korvaamatonta. MUTTA. En silti ole voinut olla laskematta, kuinka paljon taloudellista menetystä kotona vietetty aika aiheuttaa. Puhumattakaan menetetystä eläkkeestä, lomapäivistä ja henkilöstöeduista. Ei tietenkään ole yllätys, että tulot pienevät vanhempainvapaan aikana normaaliin palkkatuloon verrattuna. Suurin muutos kuitenkin koittaa vanhempainvapaan päättyessä. Jos lasta haluaa jäädä hoitamaan kotiin, voi olla oikeutettu kotihoidontukeen. Bruttona tuki on 362,61 euroa kuukaudessa ja tästä vähennetään verot. Toki jos perheessä on pienet tulot, voi maksuun jäädä lisäksi muita etuuksia, ja jokaisesta lapsesta maksetaan myös lapsilisää.

Joka tapauksessa hoitovapaan aikana rahaa on käytettävissä selvästi tavallista vähemmän. Itse olen nämä kuukaudet elellyt säästöillä, ja ollaan puolison kanssa tasattu yhteisiä kuluja näinä kuukausina. Kulujen tasaamisen on monta muitakin keinoja. Toiset hakevat asuntolainaan maksuvapaata, joku pyörittää kirpparibisnestä. Myös verokortti kannattaa laskettaa uudestaan, että veroja ei tule maksaneeksi liikaa. Tuloja voi myös hieman kerryttää etukäteen, sillä vanhempainvapaalla on mahdollista työskennellä niinä päivinä, kun päivärahaa ei makseta, eli käytännössä sunnuntaisin tai arkipyhinä. Halutessasi voit tehdä myös osa-aikaista työtä ja olla osittaisella vanhempainvapaalla. Hoitovapaalla työskentely on vapaampaa, kunhan vain ehdot täyttyvät, eli lapselle ei ole haettu kunnallista hoitopaikkaa ja lasta hoidetaan kotona.

Vaipat, korvikkeet, sairastelut, vaatteet ja muut tarvikkeet maksavat kuukaudessa jopa satoja euroja.

Tulonmenetyksen lisäksi lapset tietenkin myös tuovat kuluja. Vaipat, korvikkeet, sairastelut, vaatteet ja muut tarvikkeet maksavat kuukaudessa jopa satoja euroja. Näitä menoja kattaa toki lapsilisä, ja monen tarvikkeen hankinnalta säästyy, jos valitsee perheelle äitiyspakkauksen. Monet pakkauksen tuotteista säilyvät täysin käyttökelpoisina myös mahdollisille pienemmille sisaruksille. Ellei sitten isosisarus piilota kynsisaksia ikipiiloon, kuten meille kävi.

Vanhempainvapaan ja lyhyen hoitovapaajakson jälkeen olen onnellinen, että minulla on hyvä työpaikka johon palata. Työelämä tasapainottaa kivasti lapsiperhearkea. Tarkkaa euromäärää tulonmenetyksestä vapaiden ajalta tähän en laske, mutta sillä rahalla olisi varmuudella päässyt Disney Worldiin. Vaikka summa on suuri, ajatus siitä ei juurikaan kirpaise, koska olen saanut tilalle jotain korvaamatonta. Perhe-elämässä kun eletään eri valuutalla.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.