Siirry sisältöön

Tuottaako opintolainojen takaisinmaksu päänvaivaa? Kelasta voi hakea avustusta korkoihin

Yleinen | 5.8.2023
Jos olet jäänyt työttömäksi valmistumisen jälkeen tai tulosi ovat muuten pienet, korkoavustus voi tuoda helpotusta arkeen.
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Moni opiskelija nostaa opintolainaa jossain vaiheessa opintojensa aikana. Esimerkiksi ne opiskelijat, jotka jatkavat opintoja syksyllä 2023, voivat nyt nostaa syyslukukauden opintolainoja. Opintojen aikana opintolainan korot eivät ehkä vielä mielessä juuri pyöri, mutta opintonsa päättäneillä saattavat nykyiset korkeammat korot olla jo ajatuksissa. Tilanteeseen voi saada apua Kelan korkoavustuksesta.

Korkoavustus on Kelasta haettava etuus opintolainan korkojen maksuun. Voit hakea sitä siinä vaiheessa, kun pankki ei enää lisää korkoja opintolainaasi, vaan laskuttaa korkoja jo sinulta. Pankki alkaa yleensä laskuttaa korkoja silloin, kun opintotuen lakkaamisesta on kulunut yksi vuosi. Vasta siinä vaiheessa voit hakea korkoavustusta.

Korkoavustus on tarkoitettu pienituloisille ja siksi siinä on tuloraja, joka on 1 457 e/kk. Tuloraja on suurempi, jos sinulla on alaikäisiä lapsia tai luonasi asuu esimerkiksi avio- tai avopuolisosi alaikäisiä lapsia. Yhden lapsen perheessä tuloraja on 1 683 e/kk, kahden lapsen perheessä 1 744 e/kk ja kolmen tai useamman lapsen perheessä 1 847 e/kk. Kelan verkkosivuilta kannattaa lukea lisätietoja tulojen vaikutuksesta avustukseen.

Jos sinulle myönnetään korkoavustus, Kela maksaa kaikki opintolainan korot kuuden kuukauden mittaiselta korkokaudelta.

Jos sinulle myönnetään korkoavustus, Kela maksaa kaikki opintolainan korot kuuden kuukauden mittaiselta korkokaudelta. Etuutta haetaan siis puolen vuoden mittaisille kausille. Korkokaudet ovat 16.12.–15.6. ja 16.6.–15.12. Voit saada etuutta enintään yhteensä viideltä korkokaudelta, ja hakemus pitää tehdä jokaiselle jaksolle aina erikseen.

Hakuajat kannattaa aina varmistaa tarkkaan, jotta hakemuksesi on ajoissa Kelassa. Voit valita, haetko korkoavustuksen maksettavaksi itsellesi tai suoraan pankille. Jos haluat, että Kela maksaa korkoavustuksen suoraan pankille, hakemuksen täytyy silloin olla Kelassa hieman aiemmin. Hakemukselle ei ole tällä hetkellä OmaKelassa täytettävää versiota, mutta voit kuitenkin lähettää esimerkiksi pdf:lle täyttämäsi lomakkeen OmaKelan kautta sähköisesti. Tarkemmat hakuohjeet ja hakuajat kannattaa nekin vilkaista Kelan verkkosivuilta.

Kysy ihmeessä meiltä Kelasta lisää etuudesta, niin katsotaan tilannettasi tarkemmin.

Vaikka korkoavustus saattaa aluksi kuulostaa monimutkaiselta, se on lopulta kuitenkin melko simppeli etuus hakea. Tärkeintä on huolehtia hakuajoista sekä riittävistä selvityksistä. Tuloista ei tarvitse toimittaa selvitystä, jos tulot löytyvät tulorekisteristä. Yleensähän näin on. Maksetuista opintolainan koroista täytyy toimittaa selvitys vain silloin, kun haet korkoavustusta maksettavaksi suoraan itsellesi. Jos siis esimerkiksi valmistumisen jälkeen olet jäänyt työttömäksi tai tulosi ovat muuten pienet, voi korkoavustus tuoda helpotusta arkeen. Kysy ihmeessä meiltä Kelasta lisää etuudesta, niin katsotaan tilannettasi tarkemmin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.