Siirry sisältöön

Silmälasien tarpeessa mutta rahat loppu – toimeentulotuesta apu?

Yleinen | 23.5.2023
Tämä juttu on kaikille pienituloisille, jotka tarvitsevat apua näkemiseen. Kelan perustoimeentulotuki taipuu moneen, ja sitä voi hakea myös silmälaseja varten.
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Minulta kysytään usein, voiko Kelasta saada tukea silmälaseja varten. Jos olet pienituloinen ja sinulla on oikeus perustoimeentulotukeen, tukea voi tosiaan olla mahdollista saada silmälasien hankintaan.

Kaikki alkaa siitä, että toimitat meille toimeentulotuen hakemuksen tarvittavine liitteineen. Ilmoita hakemuksessa tarpeestasi näöntarkastukseen ja silmälasien hankkimiseen tai uusimiseen. Hakemuksessa on hyvä muutamalla sanalla kertoa, mitä haasteita sinulla on näkökyvyn kanssa. Tarpeellinen tieto on myös se, milloin olet hankkinut aiemmat lasit ja mikä niiden tilanne on. Ovatko vanhat lasit kenties rikkoutuneet tai oletko vasta selvittämässä ensimmäisten lasien hankkimista?

Hakemuksessa on hyvä muutamalla sanalla kertoa, mitä haasteita sinulla on näkökyvyn kanssa.

Kun Kela antaa päätöksen hakemukseesi, siinä kerrotaan, oletko saanut maksusitoumuksen silmälaseihin ja mihin optikkoliikkeisiin maksusitoumus käy. Sitten vain varaamaan aikaa näöntarkastukseen.

Optikko voi todeta, että tarvitset silmälääkärin tekemän näöntarkastuksen. Pyydä optikolta tästä lausunto ja toimita se Kelaan. Kela tarkistaa päätöksen, ja jos maksusitoumus silmälääkäriin voidaan myöntää, voit varata seuraavaksi ajan silmälääkärille.

Itse silmälasit valitaan Kelan sopimusoptikkoliikkeen ohjeen mukaan. Toimeentulotuen maksusitoumus kattaa sopimuksen mukaiset silmälasit, ja optikkoliikkeessä osataan neuvoa sinulle, mitä palveluun sisältyy. Voit ostaa maksusitoumukseen merkittyä hintaa kalliimmatkin silmälasit, mutta Kela korvaa vain sopimuksen mukaisten silmälasien hinnan. Maksat siis ylittävän osan itse.

Jos sinulla on pulmia maksusitoumuksen kanssa, ota yhteyttä meihin.

Joskus meille tulee yhteydenottoja, joissa asiakas ilmoittaa, että hän on jo ehtinyt hankkia silmälasit ja tarvitsee niihin toimeentulotukea. Silloinkin asiakkaan pitää toimittaa meille toimeentulotuen hakemus liitteineen, jolloin Kela selvittää onko hänellä oikeus tukeen. Mukaan tarvitaan myös kuitti silmälasiostosta ja optikkoliikkeestä annettu silmälasiresepti. Kela voi tällöinkin huomioida vain ne kustannukset, jotka katettaisiin Kelan maksusitoumuksella ja ylimenevä osuus jää asiakkaan vastattavaksi.

Aina tietysti tilanne ei ole esimerkkien mukaisesti yksiselitteinen, joten jos sinulla on pulmia silmälasien maksusitoumuksen kanssa, ota yhteys meidän asiakaspalveluun niin katsotaan yhdessä, miten tilanne voitaisiin ratkaista.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.