Siirry sisältöön

Kela on mukana, kun elämässäsi tapahtuu muutoksia

Yleinen | 4.12.2023
Kela-asiat ovat monelle ajankohtaisia silloin, kun opinnot alkavat tai päättyvät tai kun on edessä muutto omaan kotiin.
Kuuntele artikkeli
""

Oletko juuri valmistunut ja vailla työpaikkaa? 

 1. Kela on mukana silloinkin, kun opintosi ovat ohi mutta työpaikkaa ei ole vielä löytynyt. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin ja hae tukea Kelasta. Lue vinkit työttömyyden varalle
 2. Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-palveluihin, kannattaa seuraavaksi selvittää, pitääkö sinun hakea työttömyystukea Kelasta vai työttömyyskassasta. Työttömänä voi joskus saada myös toimeentulotukea. Lue vinkit juuri työttömäksi jääneelle.
 3. Tiesitkö, että voit työskennellä osa-aikaisesti ja saada samaan aikaan soviteltua työttömyystukea? Tuki pienenee sen mukaan, mitä enemmän saat palkkaa tai yritystuloa. Lue 6 faktaa sovitellusta työttömyystuesta.
 4. Jos nostit opintojesi aikana opintolainaa, Kela voi maksaa osan opintolainastasi. Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä erikseen, vaan Kela tekee päätöksen automaattisesti. Lue lisää opintolainahyvityksestä.
 5. Jos olet jäänyt työttömäksi tai tulosi ovat muuten pienet valmistumisen jälkeen, korkoavustus voi tuoda helpotusta arkeesi. Kela voi siis maksaa valtion takaaman opintolainasi korot kokonaisuudessaan. Tutustu korkoavustukseen tarkemmin.

Saitko opiskelupaikan? Lämpimät onnittelumme! 

Kela on mukana silloin, kun opinnot ja oma elämä alkavat.  

 1. Jos aloitat opintosi, voit saada Kelasta opintotukea ja asumistukea. Hae niitä kätevästi OmaKelassa ja maksa samalla terveydenhoitomaksu. Lue ohjeet tukien hakemiseen. Vilkaise myös täsmävinkit asumistuesta opiskelijalle
 2. Oletko muuttamassa kimppakämppään? Moni opiskelija päätyy yhteisasumiseen, sillä asumiskustannusten jakaminen pitää kulut kurissa. Lue vinkit, miten haet yleistä asumistukea kimppakämppään

Kun kaikki on solmussa, hae kuntoutuksesta uutta suuntaa elämään 

Kela on elämässäsi mukana myös silloin, kun kaikki tuntuu vaikealta ja tarvitset kuntoutusta. Tutustu Kelan kuntoutuspalveluihin ja löydä itsellesi sopivin kuntoutusvaihtoehto.

Lue asiakaskokemuksia Kelan kuntoutuksista:

 1. Toipumisen tiellä 
 2. Työuupumus ei katso ikää – Oras-kurssilta alkaa toipuminen kohti uutta työminää
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.