Siirry sisältöön

Teetkö osa-aikatöitä? Voit saada samaan aikaan työttömyys­etuutta

Työ & Toimeentulo | 9.12.2021
Osa-aikatyö, tilapäinen kokoaikatyö tai yrittäjänä työllistyminen ei estä työttömyysetuuden saamista. Työttömyysetuus ja palkka sovitellaan yhteen. Voit arvioida laskurilla, paljonko saamasi palkka vähentää työttömyysetuutta.
Kuuntele artikkeli
""

Nämä asiat on hyvä tietää sovitellusta työttömyysetuudesta

 1. Monessa eri työtilanteessa voi saada soviteltua työttömyysetuutta. Palkka ja etuus voidaan sovitella yhteen esimerkiksi silloin, kun teet osa-aikatöitä tai tilapäisiä kokoaikatöitä, olet osa-aikaisesti lomautettu, työllistyt yrittäjänä enintään kaksi viikkoa tai aloitat yritystoiminnan työttömänä. Lue tarkemmin, kuka voi saada soviteltua työttömyysetuutta.
 2. Työttömyysetuudessa on suojaosa. Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää, jonka voit ansaita bruttona eli ennen verojen vähentämistä ilman että se vähentää työttömyysetuutta. Suojaosa on 300 euroa kuukaudessa.
  • Työttömyysturvan suojaosa poistuu 1.4.2024. Kelan työttömyysturvaan tulee vuonna 2024 useita muutoksia. Muun muassa työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa poistuu. Muutoksesta huolimatta osa-aikaisen työn tekeminen on kuitenkin jatkossakin taloudellisesti kannattavaa. Lue tiedote työttömyysturvan muutoksista vuonna 2024.
 3. Jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää etuutta 50 senttiä. Esimerkki: Jos tienaat 400 euroa, se vähentää työttömyysetuutta 50 euroa. Voit arvioida työttömyysturvan uudistetuilla laskureilla, paljonko saamasi palkka vähentää etuutta.
 4. Hakeminen on helppoa, koska sinun ei tarvitse tietää työpäiviä etukäteen. Ilmoita tehdyt työpäivät Kelaan työttömyysajan ilmoituksella sen jälkeen, kun olet tehnyt työtä. Sinun ei tarvitse lähettää palkkatodistuksia Kelaan, sillä Kela saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Kela pyytää sinulta lisätietoja, jos se on tarpeen.
 5. Palkka vaikuttaa työttömyysetuuteen siinä kuussa, kun se maksetaan sinulle. Esimerkki: Jos olet tehnyt työtä kesäkuussa ja saat palkan heinäkuussa, se sovitellaan yhteen heinäkuun työttömyysetuuden kanssa.
 6. Pidä työnhaku voimassa TE-palveluissa myös silloin, kun teet osa-aikatöitä tai muita satunnaisia töitä. Soviteltua työttömyysetuutta voidaan maksaa vain silloin, kun työnhaku on voimassa.

+ Saatko työttömyysetuuden lisäksi yleistä asumistukea? Asumistuen määrään vaikuttavat esim. ruokakunnan palkkatulot ja useat etuudet, kuten työttömyysetuus. Ota yhteyttä Kelan asiakaspalveluun, jos sinua mietityttää, pitääkö asumistuki tulojen muutoksen vuoksi tarkistaa.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.