Siirry sisältöön

”Näissä asioissa ei todellakaan ole mitään hävettävää”

Lähihoitaja Niko Suokas on saanut Kelan Oras-kurssilta tukea ja ohjausta työssä jaksamiseensa. Hänen yhtenä tavoitteenaan on oppia sanomaan ei.
Terveys | 3.5.2023
Kuuntele artikkeli

Turussa Kylpylähotelli Caribian Brinkkala 1 -kokoustilassa on juuri päättynyt psykologin vetämä Oras-kurssin ryhmäkeskustelu.

”Tänään keskustelimme siitä, kuinka jokainen meistä hoitaa hyvin, joskus ehkä liiankin tunnollisesti, kaikki päivän työtehtävänsä. Mutta samaan aikaan saatamme unohtaa kokonaan työhyvinvointimme. Meidän pitäisi oppia ajattelemaan enemmän omaa jaksamistamme ja etsiä sitä tukevia asioita”, kurssilainen Niko Suokas kertoo.

Kuten tunnettua, sanonta ”päin Prinkkalaa” tarkoittaa, että asiat menevät pieleen. Nikolle Brinkkala 1 -kokoushuone on ollut kuitenkin yksi etappi työuupumuksesta toipumisessa.

”Keskusteluista ammattilaisten kanssa on ollut paljon apua. Mutta yhtä tärkeää on myös muiden kurssilaisten tarjoama vertaistuki. He ovat kokeneet itse samanlaisia asioita, joten he tietävät täsmälleen, mistä puhun. Pieni, kymmenisen hengen ryhmä tukee hyvin kuntoutusprosessia.”

Niko seisoo kädet puuskassa oviaukossa.
Niko haluaa olla esimerkkinä muille vastaavassa tilanteessa oleville ja kertoa tarinansa.

Taustalla kaksi työuupumusta

Niko työskentelee lähihoitajana yksityisessä Pirkanmaalla sijaitsevassa vanhusten tehostetun asumispalvelun yksikössä. Hän on sairastunut kaksi kertaa työuupumukseen edellisessä työpaikassaan kunnan kotihoidossa, vuosina 2020 ja 2021.

”Väsyin totaalisesti, kärsin muun muassa pahasta unettomuudesta ja jälkimmäisellä kerralla minulla alkoi olla myös merkkejä lievästä masennuksesta.”

Kun sairaslomat ja lyhennetty työaika eivät tepsineet, työterveyslääkäri ehdotti Nikolle Oras-kurssia. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on mielenterveysoireita ja työkykyä uhkaavia psyykkisiä uupumusoireita.

”Lääkäri laati lausunnon Kelalle, ja minä tein hakemuksen.”

Kurssi, jonka pituus on yhteensä 15 päivää, alkoi viime kesänä. Nyt keväällä 2023 on vuorossa sen viimeinen jakso.

”Kurssi on mahdollista suorittaa myös kotoa käsin. Minä halusin kuitenkin vähän kauemmaksi. Koin, että minulle on hyvä irtaantua tutuista kuvioista, aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä.”

Toipuminen työuupumuksesta vie pitkään.

Oras-kurssi koostuu vuoden aikana kolmesta jaksosta.

Nikon toipuminen jatkuu vielä kurssin päätyttyä.

Mies, joka osaisi sanoa ei

Kurssilaiset laativat itselleen muun muassa oman henkilökohtaisen tavoitteen, jonka haluavat kurssin aikana saavuttaa. Nikolle tämän määritteleminen oli helppoa.

”Tavoitteeni on, että oppisin sanomaan ei, kieltäytymään esimerkiksi ylitöistä, jos koen, että en jaksa.”

Niko miettii, että hänen ongelmansa on liiallinen kiltteys.

”Haluan toimia niin, että kukaan ei pahoittaisi mieltään. Lupaudun kaikkeen ja sitten työpäiväni ovatkin pian niin täynnä, etten ehdi esimerkiksi syömään ennen kuin illalla.”

Oras-kurssin henkilökohtaisen ohjaajan neuvosta Niko on järjestänyt myös vapaa-aikansa uusiksi ja yrittää huolehtia paremmin levosta.

”Minulla on ollut paljon luottamustoimia. Olen mukana edelleen esimerkiksi uimaseurassa, politiikassa, partiossa ja SPR:n toiminnassa, mutta olen vähentänyt tehtäviäni.”

Niko kertoo kokeneensa, että hänen pitää olla monessa mukana.

”Olen pelännyt jääväni yksin. Taustalla ovat varmastikin olleet osaltaan myös peruskoulun aikaiset kokemukset koulukiusatuksi tulemisesta ja yksin jäämisestä.”

Luottamus- ja vapaaehtoistyön vähentäminen on tarjonnut lisää aikaa, jota voi viettää läheisten ja ystävien kanssa.

”Nyt aikuisiällä ystäviä on löytynyt muun muassa työn kautta. Käymme pelaamassa esimerkiksi padelia tai ihan vaan kahvilla juttelemassa.”

Aikaa on järjestynyt myös iloa ja energiaa antavalle uimiselle ja luonnossa liikkumiselle.

Niko seisoo kädet puuskassa katse kohti kameraa ja hymyilee.
Nikon mukaan kurssilla on ollut aikaa myös levätä ja rentoutua, ulkoilla ja tutustua kaupunkiin.

Ongelmiin kannattaa hakea apua – Oras-kurssi on yksi vaihtoehto

Niko mainitsee, että Oras-kurssille tuleminen jännitti.

”Ennen kaikkea jännitti se, että arvasin, että 24- tai nyt 25-vuotiaana tulen olemaan kurssin nuorin. Aprikoin, miten muut kurssilaiset suhtautuvat asiaan. Eli ajatteleeko täälläkin joku, että kyllä nuori jaksaa.

Pelko osoittautui turhaksi:

”Porukassa on hieno henki, jokainen saa olla oma itsensä. Kaikki myös ymmärtävät, että työuupumus ei katso ikää.”

Hän toivoo, että vastaava ajattelu yleistyisi myös muualla.

”Olen huomannut, että erityisesti vähän nuoremmat ihmiset eivät halua puhua väsymisestään, koska he pelkäävät, että siitä tulee leima otsaan. Ongelmiin kannattaa kuitenkin hakea apua, ennen kuin ne kasvavat liian isoiksi. Haluan olla itse esimerkilläni rohkaisemassa muita – näissä asioissa ei ole todellakaan mitään hävettävää.”

Niko kertoo, että hänen työnantajansa ja työkaverinsa ovat suhtautuneet asiaan hyvin.

”Työnantajakin on ollut tukemassa ja mukana järjestelemässä osa-aikaista työtä. Ehkä toisinaan tämä on mennyt vähän liiankin pitkälle ja minua on haluttu suojella liikaakin. Minun täytyy varmaan oppia sanomaan näissäkin kohdissa ei – siis jotain tyyliin, että kyllä minä jaksan ja sanon, jos en jaksa.”

LUE MYÖS
Kärsitkö työuupumuksesta? ORAS-kursseilta työkaluja kuntoutumiseen
LUE MYÖS
Mieltä voi hoitaa ja kuntouttaa kursseilla

”Kun hoitaja voi hyvin, myös hoidettavat voivat hyvin”

Niko kertoo rakastavansa työtään.

”Työssäni on palkitsevinta aidot kohtaamiset. Voin auttaa ihmisiä heidän arjessaan ja olla mukana heidän elämässään. Silloinkin, kun vaikkapa muistisairaalta vanhukselta ovat kadonneet sanat, näen työni merkityksen hänen katseestaan.”

Hän kertoo kuulleensa ennen kurssille lähtöään, miten yksi ikäihmisistä pohti toiselle henkilölle, että miten he pärjäävät nyt, kun Niko on nyt poissa työpaikaltaan yli viikon.

”Aikaisempi työnantajani muotoili asian hyvin: Kun hoitaja voi hyvin, myös asiakkaat voivat hyvin.”

Niko miettii, että hänen toipumisensa on yhä kesken.

”Aion tehdä kaikkeni, että jaksan tehdä työtä, josta todella pidän. Oras-kurssista on ollut tässä paljon apua.”

Oras-kurssi – Tukea työssä jaksamiseen ja uupumiseen

Oras-kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on mielenterveysoireita ja työkykyä uhkaavia psyykkisiä uupumusoireita. Kuntoutus on moniammatillista ja ryhmämuotoista. Se sisältää muun muassa ryhmäkeskusteluja ja pienryhmätyöskentelyä, yksilöllisiä haastatteluja, tapaamisia ja keskusteluja kuntoutusasiantuntijoiden kanssa. Kurssin kesto on 15 vuorokautta, ja se toteutetaan kolmessa viiden vuorokauden jaksossa.

Oras-kurssilta

  • saat tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi
  • saat tukea ja konkreettisia ohjeita sekä keinoja työssä ja arjessa esiintyvien haasteiden hallintaan
  • opit tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja voimavarojasi ja pystyt hyödyntämään niitä monipuolisesti elinympäristössäsi.

Oras-kurssi soveltuu sinulle, jos

  • olet yli 18-vuotias ja työelämässä tai väliaikaisesti pois työelämästä sairausloman vuoksi
  • sinulla on todettu psyykkisiä uupumusoireita, jotka uhkaavat työkykyäsi
  • sinulla on mielenterveysoireilua, kuten ahdistusoireita, unettomuutta tai lievää masennusta.

Kuntoutushakemuksen saat (KU 132) verkosta: www.kela.fi/lomakkeet ja lisätietoa kurssille hakemisesta osoitteesta www.kela.fi/kuntoutuskurssit.

Lääkäriltä tarvitaan lääkärinlausunto B, jossa sinulle suositellaan kuntoutusta ja jonka laatimisesta on kulunut korkeintaan vuosi.

Kuntoutus on maksutonta ja siihen voi hakeutua ympäri vuoden. Sinulla voi olla oikeus kuntoutusrahaan kuntoutuksesi ajan. Kela korvaa myös kuntoutuksesta aiheutuneita matkakustannuksia.

Teksti Matti Välimäki
Kuvat, videot ja editointi Suvi Elo

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.