Siirry sisältöön

Täsmävinkit asumistuesta opiskelijalle

Koti & Perhe | 3.5.2023
Aloitatko opinnot syksyllä? Voit hakea yleistä asumistukea, kun sinulla on vuokrasopimus ja tiedät syksyn tulosi ja asumisesi olosuhteet. Kokosimme avuksesi muistilistan yleisestä asumistuesta.
Kuuntele artikkeli
Iloisia opiskelijoita asunnossaan.

Opiskelijan muistilista asumistuesta

  1. Voit saada asumistukea Kelasta koko opintojen ajan, jos tulosi ovat pienet. Tuki myönnetään yleensä toistaiseksi, eli sillä ei ole päättymispäivää. Jos vuokrasopimuksesi on määräaikainen, asumistuki myönnetään kuitenkin ainoastaan sen voimassaolon ajalle. Voit hakea asumistukea OmaKelassa heti, kun sinulla on allekirjoitettu vuokrasopimus ja tiedät tulosi ja asumisesi olosuhteet.
  2. Asutko kimppakämpässä? Sinä ja kämppiksesi voitte hakea omat asumistuet, jos teillä on erilliset vuokrasopimukset tai alivuokrasopimus. Jos sopimuksessa on kuitenkin maininta, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, kuulutte samaan ruokakuntaan. Tällöin haette yhteisen asumistuen. Huomaa, että samassa asunnossa asuvat avo- ja aviopuolisot sekä lähisukulaiset hakevat aina yhteisen asumistuen.
  3. Jos tulosi vaihtelevat eli eivät jatku samanlaisina vähintään 3 kuukauden ajan asumistuen myöntämisestä tai tarkistamisesta alkaen, Kela arvioi sinulle keskiarvotulon. Sinun ei siis tarvitse laskea keskiarvotuloa itse. Riittää, kun ilmoitat nykyiset ja tulevat tulosi mahdollisimman tarkasti hakemuksessa. Muista täyttää hakemus huolellisesti!
  4. Voit arvioida tuen määrän laskurilla. Asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Tuen määrään vaikuttavat mm. ruokakunnan yhteenlasketut tulot ja asumismenot. Laskurin avulla voit nopeasti ja helposti arvioida, onko sinulla oikeus tukeen ja paljonko voisit saada sitä.
  5. Muista ilmoittaa Kelaan, jos tilanteesi muuttuu! Hae asumistuen tarkistusta, jos saat esimerkiksi työpaikan ja tulosi suurenevat tai muutat uuteen asuntoon. Jos tilanteessasi ei tapahdu muutoksia, asumistuki tarkistetaan viimeistään vuoden päästä myöntämisestä.

+ Kelan työntekijä soittaa sinulle, jos hakemukseen tarvitaan lisätietoja. Puhelu tulee 020-alkuisesta numerosta ja siihen kannattaa vastata. Näet hakemusten käsittelyajat Kelan verkkosivuilta.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.