Siirry sisältöön

Asumistuen turvin opiskelija-asunnosta Suomessa ei tarvinnut luopua

Mitä kauemmas, sen parempi – näin Vaasan yliopistossa opiskeleva Elena Lehikoinen ajatteli, kun haki opiskelijavaihtoon. Kaukomaille oli Lehikoisen mukaan helppo lähteä juuri opiskelijavaihdon merkeissä, koska silloin käytännön järjestelyihin sai apua ja tukea yliopistolta ja Kelasta.
Opiskelu | 5.9.2023
Kuuntele artikkeli

”Eikä! Niin siistiä!”

Jotenkin näin Elena Lehikoinen huusi puhelimeen parhaalle ystävälleen keväällä 2022. Tuolloin hän oli ensimmäisen vuoden opiskelija Vaasan yliopiston hallintotieteiden koulutusohjelmassa. Langan toisessa päässä oli Melisa, johon Elena oli tutustunut samana vuonna opintojensa myötä.

Ystävykset olivat hakeneet yhdessä opiskelijavaihtoon. Vaihtokohteiksi he olivat toivoneet kaukaisia maita: Meksikon, Thaimaan, Indonesian. Maaliskuussa 2022 sähköposteihin kilahti tieto siitä, miten haussa oli käynyt. Elena ja Melisa olivat päättäneet avata viestit yhtä aikaa, ja se tehtiin puhelimen välityksellä.

”Muistan, kun avasimme viestit ja molemmilla luki, että vaihtopaikka on myönnetty Thaimaasta. Ensin se nauratti, sitten tuli vähän absurdi olo. Tietysti olin myös tosi innoissani”, Elena muistelee.

Tieto vaihtopaikasta tuli hyvissä ajoin. Opinnot Bangkokin yliopistossa alkoivat vasta yhdeksän kuukautta myöhemmin, tammikuussa 2023.

”Näin myös vaihtoon ehti valmistautua kaikessa rauhassa”, Elena sanoo.

Elena istuu kirjastossa ikkunapöydässä. Edessä on tietokone.
”Korkeakouluvaihto on hyvä tilaisuus nähdä maailmaa ja tutustua muihin kulttuureihin. Itselleni oli selvää, että haluan vaihtoon, ja myös opinnoissani kannustetaan kerryttämään kansainvälistä kokemusta”, Elena sanoo.

Ulkomailla opiskelu herätti paljon kysymyksiä

Kielitodistus, rokotukset, viisumi, opintosuoritusotteet… Ennen vaihtoa Elenan tuli tehdä liuta käytännön järjestelyitä. Näiden hoitaminen oli hänen mukaansa kuitenkin aika helppoa, koska yliopistolta sai selkeän tietopaketin tarvittavista asioista.

Elena otti vaihdon ajalle myös kattavan matkavakuutuksen. Jos lähtee opiskelijavaihtoon EU- ja Eta-alueelle, Iso-Britanniaan tai Sveitsiin, pysyy Suomen sairausvakuutuksen piirissä ja on oikeutettu välttämättömään sairaanhoitoon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Sen voi tilata Kelasta. Thaimaahan matkustaessa sairaustapausten varalle tarvitsee kuitenkin kattavan matkavakuutuksen, jonka tulee olla voimassa koko matkan ajan.

Välttämättömien järjestelyiden lisäksi Elena mietti etukäteen esimerkiksi sitä, millaista opiskelu Bangkokin yliopistossa olisi, mitä opintojen suunnittelussa kannattaisi huomioida ja millaista arki opintojen ulkopuolella olisi. Muun muassa näihin kysymyksiin hän sai vastauksia opiskelijoilta, jotka olivat olleet samassa yliopistossa aikaisemmin.

”Saimme Vaasan yliopistolta näiden opiskelijoiden yhteystietoja. Se oli kiva juttu, koska heiltä saimme paljon hyödyllistä tietoa.”

Näiden opiskelijoiden vinkistä Elena ja Melisa eivät vuokranneet itselleen asuntoa Thaimaasta etukäteen, vaan etsivät asunnon vasta paikan päältä. Ensimmäiset kaksi viikkoa he asuivat hotelleissa ja Airbnb-asunnoissa.

Kampus, jolla Elena ja Melisa opiskelivat, sijaitsi Rangsitissä, noin tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Elena ja Melisa vuokrasivat edullisen opiskelija-asunnon kampusalueella olevasta asuntolasta, jossa asui paljon muitakin vaihto-opiskelijoita.

LUE MYÖS
Sofia suorittaa yliopistotutkintoa Skotlannissa – ulkomailla opiskelu laajentaa näkökulmaa
LUE MYÖS
Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon? Katso 6 Kela-vinkkiä vaihto-opiskelijalle

Opintotuen asumis­lisää saa myös ulkomaille

Kun suunnittelee opiskelijavaihtoa, on yksi iso kysymys tietysti raha: mitä kaikki maksaa ja miten rahat riittävät.

Jo pelkkiin matkoihin voi upota pitkä penni, ja kohdemaan hintatason mukaan myös arjen pyörittämiseen voi kulua enemmän rahaa kuin Suomessa. Ja harvoinpa vaihdossa on kyse vain arjen elämisestä ulkomailla, vaan elämyksistä ja kokemuksista, joilla on omat hintalappunsa.

Elenalla oli haaveillut vaihtoon lähdöstä jo lukio-opintojensa aikana. Kuitenkaan hänellä ei ollut vaihtoa varten erillisiä säästöjä.

”Onneksi Thaimaa on yksi halvimmista maista, jonne voi lähteä vaihtoon. Siellä pystyy elämään tosi halvalla, jos haluaa.”

Vaihdossa Elena pärjäsi hyvin Kelan etuuksilla. Korkeakouluopiskelija voi saada vaihdon ajan normaalia opintorahaa. Lisäksi Elena haki opintolainaa, jota opiskelijavaihdon ajaksi saa korotettuna, 800 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Lisäksi Elena sai Thaimaan-asuntoonsa opintotuen asumislisää 210 euroa kuukaudessa.

Yleisen asumistuen turvin taas Elena pystyi myös pitämään opiskelija-asuntonsa Vaasassa vaihtonsa ajan.

”Sain Kelalta asumistukea ensimmäisen kolmen kuukauden ajaksi. Olin vaihdossa puoli vuotta, ja viimeiset kolme kuukautta piti maksaa itse.”

Nämä vuokrat Elena jakoi Melisan kanssa, joka oli irtisanonut oman asuntonsa vaihdon ajaksi ja tuonut tavaransa Elenan asuntoon varastoon.

Etuusasioiden hoitaminen Kelan kanssa oli Elenan mukaan helppoa.

”Sitä mietin jonkin verran, miten se hoituu, jos pidän asunnon Suomessa ja vuokraan toisen Thaimaasta. Nämä asiat halusin selvittää kunnolla, joten soitin näistä Kelan asiakaspalveluun.”

Opiskelijavaihdon aikana voi saada opintotukea.

Asumistukea on mahdollista saada Suomen asuntoon opiskelijavaihdon ajaksi.

Opiskelija voi hakea asumislisää myös ulkomaan asuntoonsa.

Opintojen lisäksi aikaa jäi matkusteluun

Opiskelu Thaimaassa oli Elenan mukaan aika erilaista kuin Vaasan yliopistossa.

”Opettajat olivat osaavia, mutta vaatimustaso oli ehkä matalampi kuin Suomessa. Tentit olivat lyhyempiä ja helpompia kuin Suomessa.”

Vaihtokeväänsä aikana Elena suoritti kauppatieteen opintoja 24 opintopisteen edestä. Vaihdossa suoritetuista kursseista hän sai kandidaatin opintoihinsa sivuaineen.

Kurssit olivat koko lukukauden mittaisia, eli Elenan viikkoaikataulu pysyi koko vaihdon ajan samana. Vaasalaisten opiskelijakollegoidensa vinkistä Elena ja Melisa valitsivat kurssit niin, että ne olivat peräkkäisinä päivinä. Näin luentoja oli aina keskiviikkoisin ja torstaisin aamusta iltapäivään.

”Näin meille jäi aina torstaista tiistaihin aikaa matkustella. Loppujen lopuksi olimme aika vähän Rangsitissä. Bangkokissa kävimme aika paljon, ja lisäksi muualla Thaimaassa.”

Kun luennot päättyivät toukokuun puolivälissä, he lähtivät vielä kolmeksi reissaamaan Vietnamiin ja Indonesiaan.

Elena seisoo kadulla.
Elenalla ei ollut vaihtoa varten erityisiä säästöjä. ”Pärjäsin hyvin Kelan opintotuella ja -lainalla. Thaimaa on edullinen maa ja siellä pystyy elämään todella halvalla, jos haluaa.”

Opiskelu ulkomailla oli antoisa ja kasvattava kokemus

Elenalle vaihto-opinnot kirkastivat sitä, että hän haluaa jatkossakin työskennellä ja toimia kansainvälisessä ympäristössä.

”Lisäksi kaukomailla matkustaminen ja vaihto-opintoihin liittyvien järjestelyiden sumpliminen lisäsivät kokemusta pärjäävyydestä”, hän sanoo.

Kuitenkin juuri tässä on Elenan mukaan myös vaihto-opintojen etu: kun lähtee korkeakouluvaihtoon, ei kaikkea tarvitse selvittää ja järjestää itse. Toista voi olla esimerkiksi silloin, jos lähtee ulkomaille töihin tai viettämään ulkomailla välivuotta.

Asumiseen, opintoihin ja käytännön järjestelyihin liittyviin kysymyksiin sai hyvin tukea sekä Vaasan että Bangkokin yliopistoista. Kun vaihtoon sai Kelan opintotukea, ei reissuun vaadittu suuria säästöjä. Etuusasioita oli helppo hoitaa Kelan kanssa ja myös muilta vaihto-oppilailta sai apua ja arvokasta tietoa käytännön arkeen.

”Vaihto-opinnot olivat ainakin itselleni tosi antoisa ja merkityksellinen kokemus. Ja mitä kauemmas lähtee, sitä kasvattavampaa ja ikimuistoisempaa se on”, hän sanoo.

Näin Kela tukee asumista opiskelijavaihdon aikana

  • Opiskelijavaihdon ajan voi saada opintotukea. Opintorahan määrä pysyy yleensä samana. Opintolainaa voi saada korotetusti 800 euroa kuukaudessa vuonna 2023.
  • Vaihtomaassa asumiseen voi saada opintotuen asumislisää, jos asuu vuokralla. Etuuden määrä on 210 euroa kuukaudessa riippumatta siitä, kuinka paljon asuminen ulkomailla maksaa.
  • Jos asuu vakituisesti Suomessa yksin ja haluaa pitää asunnon vaihdon ajan, voidaan yleisen asumistuen maksamista jatkaa enintään kolmen kuukauden ajan. Tällöin asuntoa ei saa vuokrata vaihdon ajaksi eteenpäin.
    • Jos ruokakuntaan Suomessa kuuluu useampi jäsen ja esimerkiksi puoliso jää asumaan Suomen asuntoon, voidaan vaihdossa olevan poissaoloa yleensä pitää tilapäisenä ja asumistuen maksamista jatkaa. Tällöin kuitenkin asumistuki pitää tarkistaa, jos esimerkiksi ruokakunnan tulot muuttuvat huomattavasti.
  • Opiskelijavaihtoon liittyviä etuuksia haetaan OmaKelasta. Vaihtoehtoisesti voi täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen OT 15.

Asiantuntijana juristi Linda Reinikainen Kelan etuuksien ja palveluiden suunnitteluyksikön opintotukiryhmästä

Teksti Anne Ventelä Kuvat, videot ja editointi Miika Kainu

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.