Sofia Ali kävelee Kirkkonummen Veikkolassa sijaitsevassa metsässä mustan, sekarotuisen koiransa kanssa. Koira säntäilee sinne tänne hajujen perässä. Tämä on 42-vuotiaan diakoniatyöntekijän laatuaikaa.
”Luonto on minulle tärkeää. Lataan metsässä akkuja. Myös lasten kanssa vietetty aika antaa paljon voimaa.”
Sofia asui aiemmin perheensä kanssa Veikkolassa tilavammassa asunnossa.
”Meillä oli rivitaloasunto, jossa oli ruhtinaalliset viisi huonetta. Kaikilla lapsilla ja minullakin oli oma huone. Saunamme tuntui aivan luksukselta.”
Sofialla alkoi tehdä rahasta tiukkaa puolitoista vuotta sitten, kun vanhimman lapsen lapsilisä loppui. Kun perhe oli muuttanut asuntoon, sen vuokra oli 1 100 euroa kuukaudessa. Nyt hinta oli kohonnut yli kolmesataa euroa.
”Tajusin, että kun lapsien lapsilisät ja elatustuet loppuvat, rahamme eivät millään riitä. Laitoinkin kunnalle hakemuksen edullisemmasta asunnosta”, Sofia kertoo.
Uusi asunto löytyi läheltä
Kun asuntoa ei ollut vielä löytynyt, Sofia koki ahdistusta erityisesti siitä, joutuisiko perhe muuttamaan pois Veikkolasta.
”Täältä löytyvät lapsille tärkeät paikat, koulut ja kaverit, mutta vuokra-asuntoja on tosi vähän.”
Uusi asunto löytyi Veikkolasta, Kirkkonummelta kunnan rivitalosta. Vuokra oli 880 euroa, eli 450 euroa halvempi kuin aiemmassa kodissa. Kolmen huoneen ja keittiön asunto on paljon edellistä pienempi.
”Ajattelin silti, että asunto on meille sopiva. Kun nukun itse olohuoneessa ja tytöt jakavat huoneen keskenään, 17-vuotias poikani saa oman huoneen.”
Lapsille muutto ei ollut heti mieleen.
”He olivat kuitenkin kasvaneet edellisessä kodissa taaperosta teiniksi.”
Jälkikasvu ymmärsi lopulta, että kyseessä on pakkotilanne.
”Kerroin rehellisesti että, rahanpuutteen takia joudutaan näin tekemään.”
Huoneen jakamiseen tytöt ovat sopeutuneet Sofian mielestä todella hyvin.
”Olen ylpeä heistä, että pystyivät hyväksymään näin ison muutoksen. Ymmärrän, että tyttärillä on joskus tarve päästä rauhoittumaan ja saada omaa tilaa. Pyydän silloin toisen heistä olkkariin viettämään aikaa.”
Oman tilan menetystä Sofia ei sure lainkaan. Hän kertoo viihtyvänsä uudessa kodissa paremmin kuin edellisessä.
”Tuntuu, että vanhan kodin makkarissa kävin vain nukkumassa. Tykkään tässä uudessa kodissa myös siitä, että aikaa siivoamiseen menee vähemmän”, Sofia naurahtaa.
Sofian neuvot tilanteeseen, jossa tulot koostuvat pienistä virroista:
Ennakoi tulevia etuusmuutoksia esimerkiksi lasten täysi-ikäistyessä.
Selvitä etukäteen, voitko saada toista tukea tai lisätuloja etuustulojen vähentyessä.
Pohdi, onko omia menoja mahdollista vähentää esimerkiksi muuttamalla edullisempaan asuntoon.
Rahaa jäi aluksi hyvin elämiseen
Muuttamisen jälkeen Sofia ajatteli, että saisi hengittää vapaammin, koska vuokramenot eivät enää painaisi mieltä.
”Sanoin lapsille, että nyt saadaan toteuttaa edes joitain asioita, joihin ei ollut aiemmin varaa. Emme koskaan voineet esimerkiksi ajatella matkustamista ulkomaille. Pari kertaa olimme saaneet lomatukea, jolla pääsimme tuetulle matkalle kotimaassa.”
Jonkun aikaa tilanne olikin seesteinen, kunnes poika täytti 18 ja hänen elatustukensa päättyi.
”Samassa vaiheessa tuli tietoon, että asumistukea tullaan leikkaamaan. Kaikki laskelmani menivät uusiksi. Tein Kelan verkkosivulla, asumistuen laskurilla laskelman tulevasta asumistuesta. Sitten soitin Kelaan, vahvistaakseni laskurin summan. Virkailija oli ystävällinen ja empaattinen. Hän pyysi odottamaan rauhassa siihen asti, että päätös saapuu kotiin.”
Sofia kertoo, että löysi keskusteluja asumistuen leikkauksen vaikutuksista myös Kelan Facebook-sivuilta.
Ihmiset olivat kysyneet asioita kommenteissa, ja oli mielestäni hienoa, että kysymyksiin oli Kelasta myös vastattu.”
Tuki pieneni lopulta 330 euroa kuukaudessa. Asumistuen pienenemiseen vaikutti leikkurin lisäksi se, että täysi-ikäinen poika sai opintotukea, joka laskettiin perheen tuloiksi.
”Katson kuitenkin, että tämä 95 euron tuki on poikani omia varoja, jonka avulla hän oppii käyttämään rahaa ja ymmärtämään sen arvon. Hän on säästänyt näistä opintotuista ja kesätyön palkasta rahat autokouluun.”
Kolmen työn loukussa
Kun perheen rahat eivät millään tuntuneet riittävän, Sofia päätti ottaa lisätöitä.
”Diakoniatyön lisäksi otin keikkatöitä erityistason lastensuojeluyksiköstä. Ja olen työskennellyt eräässä hotellissa tekemässä keittiö- ja puutarhahommia.”
Sofia on pahoillaan siitä, että etuusleikkauksien pakottamat lisätyöt ajavat hänet pois kotoa lasten luota.
”Lapseni ovat teinejä, joilla on vielä tarve vanhemman läsnäololle. Haluaisin olla enemmän kotona kutsumassa heitä syömään ja katsomassa heidän kännykänkäyttönsä perään.”
Sofia näkee työssään hätää ja puutetta, joten tietää, ettei ole ainoa, jolla rahat ovat tiukalla.
”Vaikka elämme epävarmoja aikoja, selviämme perheenä yhdessä. Lapset ovat ottaneet hyvin sen, että kaikkeen ei ole varaa. Tytöt nauttivat esimerkiksi siitä, kun teemme aarteidenetsintäreissuja markettiin. Tytöt työntävät kärryjä, ja minä etsin punalaputettuja ruokia, joista saa 60 prosenttia alennusta iltayhdeksän jälkeen.”
Edullisia elämän iloja
Sofia kokee, että rikkautta elämässä on se, kun teini-ikäiset lapset haluavat vielä viettää aikaa hänen kanssaan. Uusi asunto on tuonut perheenjäseniä lähemmäs toisiaan.
”Enää ei mennä niin helposti omiin huoneisiin. Kun katselen telkkaria, niin tytöt tulevat selaamaan kännykkää ja juttelemaan siihen viereen. Saatamme siinä myös suunnitella, että mitä tekisimme yhdessä vapaapäivänäni.”
Hän on iloinen siitä, että lapset harrastavat vapaapalokunnassa ja partiossa toimimista.
”Vapaapalokuntaharrastus ei maksa mitään ja partiokin on kohtuuhintainen. Nämä harrastukset opettavat tytöille todella tärkeitä elämäntaitoja.”
Sofia kertoo, että työpaikalta saatu liikuntaetu on auttanut hänen jaksamiseensa paljon.
”Pystyin taas aloittamaan liikuntaharrastuksen. Käyn kaksi kertaa viikossa jumpissa: Laviksessa eli lavatanssijumpassa ja tehotreeneissä. Se on ihanaa!”
Apua asumiseen
Yleisen asumistuen leikkaukset koskevat kaikkia yleisen asumistuen saajia. Leikkaukset tulevat voimaan, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran. Muutokset näkyvät asumistuen määrässä viimeistään 1.3.2025.
Lue lisää asumistuen muutoksista.
Toimeentulotuesta voi saada apua tiukkaan tilanteeseen. Se on viimesijainen etuus, jota voi saada, jos kaikki tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten asumiseen, lääkkeisiin ja ruokaan.
On silti hyvä huomata, että kaikki pienituloiset eivät ole automaattisesti oikeutettuja tukeen. Omaa tukioikeutta kannattaa ensin arvioida toimeentulotuen laskurilla.
Toimeentulotuessa voidaan hyväksyä kohtuullisen suuruisia asumismenoja. Toimeentulotukea voi saada esimerkiksi vuokraan, vesimaksuun, kotivakuutukseen ja vastikkeeseen.
- Toimeentulotuessa on määritelty, kuinka suuret asumismenot Kela voi hyväksyä kunkin kunnan alueella.
- Kela voi myöntää toimeentulotukea myös vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi.
- Myös muutosta aiheutuviin kuluihin voi saada toimeentulotukea. Muuttomatkan pituudesta riippuen Kela lisää toimeentulotuen laskelmaasi 120 tai 180 euron suuruisen muuttorahan.
- Jos olet muuttamassa ja tarvitset toimeentulotukea muuton kustannuksiin, ole hyvissä ajoin ennen muuttoa yhteydessä Kelaan.
Asiantuntijana ratkaisuasiantuntija ja viestinnän asiantuntija Siiri Saastamoinen, Kela
Teksti Arja Krank Kuvat, videot ja editointi Vilja Harala