Gå till innehåll

Familjen hade inte längre råd att bo i sitt gamla hem

Sofia Ali, ensamstående mamma med tre barn, tvingades flytta in i en mindre bostad med sina barn när pengarna inte längre räckte till. Nedskärningarna i bostadsbidraget medförde emellertid nya utmaningar för familjen.
HEM & FAMILJ | 14.6.2024
Lyssna på artikeln

Sofia Ali tar en skogspromenad med sin svarta blandrashund i Veikkola i Kyrkslätt. Hunden rusar hit och dit i jakten på dofter. Det här är kvalitetstid för den 42-åriga diakoniarbetaren.

”Naturen är viktig för mig. Jag laddar batterierna i skogen. Att umgås med barnen ger också mycket styrka.”

Sofia och hennes familj bodde tidigare i en rymligare bostad i Veikkola.

”Vi hade en radhuslägenhet med hela fem rum. Alla barnen och även jag hade ett eget rum. Vår bastu kändes lyxig.”

För ett och ett halvt år sedan, när det äldsta barnets barnbidrag tog slut, började Sofia få det tufft med ekonomin. När familjen flyttade in i lägenheten var hyran 1 100 euro i månaden. Nu hade priset stigit med över trehundra euro.

”Jag insåg att när barnbidragen och underhållsstöden tar slut kommer våra pengar inte längre att räcka till. Därför gjorde jag en ansökan till kommunen om en förmånligare bostad”, berättar Sofia.

LÄS OCKSÅ
Hur går det med hyresbetalningarna när stöden skärs ned? 
Sofia packar sin ryggsäck med arbetsmaterial.
Familjens totala inkomst påverkades av att barnbidragen och underhållsstöden upphörde, hyran höjdes och bostadsbidraget skars ner.

En ny bostad fanns i närheten

Innan hon hade hittat den nya bostaden var Sofia särskilt orolig för att familjen skulle bli tvungen att flytta från Veikkola.

”Här finns platser, skolor och kompisar som är viktiga för barnen, men det finns väldigt få hyresbostäder.”

Den nya bostaden fanns i Veikkola, i kommunens radhus i Kyrkslätt. Hyran var 880 euro, vilket är 450 euro mindre än för den tidigare bostaden. Lägenheten med tre rum och kök är mycket mindre än den tidigare bostaden.

”Jag tänkte ändå att lägenheten passade oss. När jag själv sover i vardagsrummet och flickorna delar rum, får min 17-åriga son ett eget rum.”

Barnen gillade inte genast tanken på att flytta.

”De hade ju vuxit från småbarn till tonåringar i det förra hemmet.”

De insåg till slut att vi inte hade något annat alternativ.

”Jag sa ärligt att vi måste göra så här på grund av brist på pengar.”

Sofia tycker att flickorna har anpassat sig väldigt bra till att dela rum.

”Jag är stolt över dem för att de kunde acceptera en så stor förändring. Jag förstår att de ibland behöver få lugna ner sig och ha rummet för sig själv. Då ber jag en av dem att sitta i vardagsrummet.”

Att Sofia förlorade sitt eget rum är inget hon sörjer. Hon berättar att hon trivs bättre i det nya hemmet än i det tidigare.

”Det känns som att jag bara använde sovrummet för att sova i det gamla hemmet. Jag gillar också att det går åt mindre tid till att städa det nya hemmet”, skrattar Sofia.

Sofias råd när inkomsterna är små:

Förutse framtida förmånsändringar, till exempel när barnen blir myndiga.

Ta reda på i förväg om du kan få andra stöd eller extra inkomst om förmånsinkomsterna minskar.

Fundera på om det är möjligt att minska de egna utgifterna genom att till exempel flytta till en förmånligare bostad.

Till en början fanns det gott om pengar kvar

Efter flytten tänkte Sofia att hon skulle kunna andas ut, eftersom hon inte längre skulle behöva tänka på hyreskostnaderna.

”Jag sa till barnen att vi nu kunde göra en del saker som vi tidigare inte hade råd med. Vi hade till exempel aldrig kunnat tänka på att resa utomlands. Ett par gånger har vi fått semesterstöd för att kunna resa inom landet.”

Under en tid var läget också ljust, tills sonen fyllde 18 och hans underhållsstöd upphörde.

”I samma skede kom det fram att bostadsbidraget skulle skäras ner. Jag fick göra om alla mina beräkningar. Jag räknade ut vad bostadsbidraget skulle bli med räknaren för bostadsbidrag på FPA:s webbplats.  Sedan ringde jag FPA för att bekräfta beloppet. Kundrådgivaren var vänlig och empatisk. Jag fick rådet att vänta i lugn och ro tills beslutet skickades hem.”

Sofia berättar att hon också hittade diskussioner om effekterna av nedskärningen i bostadsbidraget på FPA:s Facebook-sida.

”Folk hade ställt frågor i kommentarerna och jag tyckte det var fint att frågorna också hade besvarats av FPA.”

Stödet minskade till slut med 330 euro i månaden. Minskningen av bostadsbidraget berodde förutom på nedskärningen även på att den myndige sonen fick studiestöd som räknades som familjens inkomst.

”Jag anser emellertid att det här stödet på 95 euro är min sons egna tillgångar, som hjälper honom att lära sig att använda pengar och förstå deras värde. Han har sparat pengarna från studiestödet och sommarjobbslönen för att kunna gå i bilskolan.”

LÄS OCKSÅ
Så ändras det allmänna bostadsbidraget 2024

Fast i tre jobb

När det kändes som om familjens pengar inte skulle räcka till bestämde sig Sofia för att ta extra arbete.

”Utöver diakoniarbetet tog jag kortjobb på en barnskyddsenhet. Jag har också jobbat med köks- och trädgårdsarbete på ett hotell.”

Sofia är ledsen över att extraarbetet som hon tvingats till på grund av förmånsnedskärningarna gör att hon inte kan stanna hemma med barnen.

”Mina barn är tonåringar som fortfarande behöver en förälders närvaro. Jag önskar att jag kunde tillbringa mer tid hemma och se över deras mobilanvändning.”

Sofia gör ett mellanmål av bröd som sålts till nedsatt pris.
Brödet är perfekt som mellanmål för hela familjen.

Sofia ser fattigdom och nöd i sitt arbete, så hon vet att hon inte är den enda som har ont om pengar.

”Även om vi lever i osäkra tider klarar vi oss tillsammans som familj. Barnen har tagit det bra att vi inte har råd med allt. Flickorna gillar till exempel att gå på skattjakt i butiken. Flickorna skjuter kundvagnen och jag letar efter produkter med röda klistermärken som man får 60 procents rabatt på efter nio på kvällen.”

Förmånliga glädjeämnen

Sofia upplever att det är en rikedom att tonårsbarnen fortfarande vill umgås med henne. Den nya bostaden har fört familjemedlemmarna närmare varandra.

”Barnen tillbringar inte längre lika mycket tid i sina egna rum. När jag tittar på tv kommer flickorna och sätter sig bredvid och bläddrar på mobilen och pratar. Då kanske vi också planerar vad vi ska göra tillsammans på min lediga dag.”

Hon är glad över att barnen är engagerade i frivilliga brandkåren och scouterna.

”Det kostar ingenting att vara med i frivilliga brandkåren och scoutverksamheten är inte heller dyr. De här hobbyerna lär flickorna väldigt viktiga livskunskaper.”

Sofia berättar att motionsförmånen som hon har fått från arbetsplatsen har hjälpt henne att orka.

”Jag kunde börja motionera igen. Jag motionerar två gånger i veckan: dansgymnastik och intensivträning. Det är underbart!”

Stöd för boende

Nedskärningarna i det allmänna bostadsbidraget gäller alla mottagare av allmänt bostadsbidrag. Nedskärningarna träder i kraft nästa gång stödet justeras. Förändringarna syns i bostadsbidragets belopp senast den 1 mars 2025.

Läs mer om ändringarna i bostadsbidraget.

Utkomststödet kan hjälpa i en svår situation. Det är en förmån som beviljas i sista hand och som du kan få om alla inkomster och tillgångar inte räcker till för nödvändiga utgifter, såsom boende, läkemedel och mat.

Det är emellertid bra att notera att inte alla personer med låg inkomst automatiskt är berättigade till utkomststöd. Bedöm först din rätt till stöd med hjälp av räknaren för utkomststöd.

Skäliga boendeutgifter kan godkännas i utkomststödet. Utkomststöd kan fås för till exempel hyra, vattenavgift, hemförsäkring och vederlag.

  • I utkomststödet anges hur stora bostadsutgifter FPA kan godkänna inom respektive kommuns område.
  • FPA kan också bevilja utkomststöd för hyresgaranti. Hyresgarantin ges vanligtvis som en betalningsförbindelse till din hyresvärd.
  • Du kan också få utkomststöd för flyttkostnader. Beroende på hur lång din flyttresa är lägger FPA till en flyttpeng på 120 eller 180 euro i din beräkning av utkomststödet.
  • Om du ska flytta och behöver utkomststöd för flyttkostnaderna, ska du kontakta FPA i god tid innan du flyttar.

Som sakkunnig förmånshandläggare och expert på kommunikation Siiri Saastamoinen, FPA
Text Arja Krank Bilder, video och redigering Vilja Harala

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.