Siirry sisältöön

Näin yleinen asumistuki muuttuu vuonna 2024

Koti & Perhe | 29.1.2024
Huhtikuun alussa voimaan astuu leikkauksia, jotka pienentävät yleistä asumistukea ja vaikuttavat ruokakunnan asumistukeen, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran. Lisäksi omistusasuntoon ei saa enää yleistä asumistukea vuoden 2025 alusta alkaen.
Kuuntele artikkeli
""

Tänä vuonna on tulossa useita muutoksia yleiseen asumistukeen. Mikä niistä on ensimmäinen? Erikoissuunnittelija Mirja Peltonen Kelasta vastaa.

Yleiseen asumistukeen tulee useita leikkauksia, jotka pienentävät asumistuen määrää vuonna 2024.

Yleisen asumistuen perusomavastuuosuus kasvaa 42 prosentista 50 prosenttiin. Perusomavastuu on jatkossa 50 prosenttia niistä tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan.

Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Muutoksen jälkeen tuki korvaa nykyistä pienemmän osan ruokakunnan asumismenoista.

Yleisen asumistuen 300 euron ansiotulovähennys poistuu. Ansiotulovähennyksen poistuminen pienentää ruokakunnan asumistukea, jos ruokakunnan jäsenillä on palkkatuloja, elinkeinotoiminnan tuloja tai maatalouden tuloja, koska ansiotulovähennystä ei enää tehdä.

Helsingissä huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pienenee. Yleisessä asumistuessa huomioon otettavien enimmäisasumismenojen kuntaryhmät 1 ja 2 yhdistetään, ja enimmäisasumismenot otetaan huomioon nykyisen kuntaryhmä 2:n mukaisesti. Helsinki siis yhdistetään samaan kuntaryhmään muun pääkaupunkiseudun kanssa. Muutos pienentää lähes kaikkien yleistä asumistukea saavien helsinkiläisten ruokakuntien asumistukea.

Muutokset tulevat voimaan 1.4.2024. Jos saat nyt asumistukea, muutos vaikuttaa asumistukeesi, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran 1.4. jälkeen. Jos taas haet uutta asumistukea, muutokset vaikuttavat kaikkiin uusiin asumistukiin, jotka myönnetään 1.4. jälkeen.

Mikä on seuraava muutos?

Yleistä asumistukea ei enää makseta omistusasunnon asumismenoihin 1.1.2025 alkaen. Vuoden 2024 joulukuu on viimeinen kuukausi, jolta yleistä asumistukea voi vielä saada omistusasuntoon.

Muutos ei koske asumisoikeusasuntoja eikä osaomistusasuntoja. Näihin asuntoihin voi jatkossakin saada yleistä asumistukea. Asuntolainan korkoja ei kuitenkaan enää oteta asumisoikeusasunnoissa huomioon asumismenoina, kun asumistukea myönnetään tai tarkistetaan 1.1.2025 alkaen.

Miten Kelan asiakkaiden pitää toimia, kun muutokset tulevat voimaan?

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan yleiseen asumistukeen tulevien muutosten vuoksi. Kaikki muutokset tulevat voimaan automaattisesti.

Jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat, sinun täytyy kuitenkin tehdä OmaKelassa yleisen asumistuen tarkistushakemus. Hakemalla tarkistusta varmistat, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena.

Toimita Kelaan tarkistushakemus näissä tilanteissa:

  • Ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk.
  • Ruokakunnan tulot pienenevät vähintään 200 e/kk.
  • Asumismenojen määrä muuttuu vähintään 50 e/kk.
  • Muutat toiseen asuntoon.
  • Asunnon asukkaat vaihtuvat.

Myös Kelan työttömyysturvaan tulee muutoksia 1.4.2024

Huomaathan, että esimerkiksi työttömyysturvan lapsikorotusten poistuminen saattaa aiheuttaa huomattavan muutoksen ruokakunnan tuloissa, jolloin sinun täytyy tehdä yleisen asumistuen tarkistushakemus. Lue lisää työttömyysturvan muutoksista.

Lue lisää siitä, milloin sinun täytyy tehdä yleisen asumistuen tarkistushakemus.

Miksi yleistä asumistukea päätettiin leikata?

Petteri Orpon hallitus haluaa pienentää leikkausten avulla asumistukimenoja ja vakauttaa valtion taloutta.

Yleisen asumistuen ansiotulovähennyksen poistaminen on yksi keinoista, joilla hallitus tavoittelee nykyistä yksinkertaisempaa, selkeämpää ja työhön kannustavaa sosiaaliturvajärjestelmää. Ansiotulovähennyksen poistamisella pyritään siihen, että yleinen asumistuki kannustaisi työnhakijoita kokopäivätyöhön.

Yleinen asumistuki omistusasuntoihin lopetetaan siksi, että hallitus pyrkii kohdentamaan yleisen asumistuen niille, jotka ovat eniten sen tarpeessa.

Mitä voin tehdä, jos rahani eivät enää yleisen asumistuen leikkausten jälkeen riitä vuokraan tai elämiseen?

Jos kuulut talouteen, joka ei vielä saa toimeentulotukea, voit arvioida toimeentulotuen laskurilla, voisitko saada toimeentulotukea.

""
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.