Siirry sisältöön

Nämäkin muutokset elämässä voivat vaikuttaa asumistukeen – lue, milloin tuki pitää tarkistaa

Koti & Perhe | 3.3.2023
Yleisen asumistuen määrään voivat vaikuttaa monet elämän muutostilanteet, kuten esimerkiksi vuokrankorotus, tulojen muutokset tai lapsen muutto pois kotoa. Kun muistat hakea asumistuen välitarkistusta ajoissa, vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja takaisinperinnältä.
Kuuntele artikkeli
""

4 vinkkiä asumistuen tarkistamiseen

 1. Ilmoita muutoksista Kelaan eli hae yleisen asumistuen välitarkistusta aina, kun:
  • Vuokrasi tai vastikkeesi määrä nousee tai laskee. Kun asumismenosi muuttuvat vähintään 50 euroa, sillä voi olla vaikusta asumistuen määrään. Jos esimerkiksi edellisessä asumistukipäätöksessä asumismenoiksesi on hyväksytty vuokraa 300 euroa, ja vuokrasi nousee tämän jälkeen 350 euroon, saatat saada enemmän asumistukea.
  • Ruokakuntasi yhteenlasketut kuukausitulot nousevat vähintään 400e/kk tai laskevat vähintään 200e/kk. Tuen määrään vaikuttavat ruokakunnan kaikkien jäsenten tulojen muutokset.
  • Perheeseesi syntyy lapsi tai lapsi muuttaa pois kotoa. Asumistuki pitää tarkistaa aina, kun ruokakunnan jäsenten lukumäärä muuttuu.
  • Muutat yhteen tai erilleen kumppanisi kanssa. Asumistuki myönnetään koko ruokakunnalle yhteisesti, ja tuen määrään vaikuttavat koko ruokakunnan tulot. Avio- ja avopuolisot kuuluvat aina samaan ruokakuntaan.
  • Kämppäkaverisi vaihtuu, ja teillä on yhteinen vuokrasopimus. Yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet kämppäkaverit kuuluvat samaan ruokakuntaan, ja asumistuki maksetaan ruokakunnalle yhteisesti. Huomaa, että asumistuen tarkistusta täytyy hakea kämppäkaverin vaihtuessa, vaikka ruokakunnan henkilömäärä pysyisi koko ajan samana.
 2. Käytä yleisen asumistuen laskuria, jos haluat arvioida asumistukesi määrän elämäntilanteen muutoksen jälkeen. Laskurista saat lisätietoa siitä, miten tulosi vaikuttavat asumistukeen. Huomaa, että laskurin antama tulos on aina arvio tuen määrästä.
 3. Hae asumistuen välitarkistusta mahdollisimman pian elämäntilanteen muutoksen jälkeen. Hakemalla tarkistusta varmistat, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena. Jos unohdat hakea tarkistusta ja sinulle maksetaan liikaa asumistukea, liikaa maksettu tuki peritään myöhemmin takaisin. Voit varmistaa Kelan puhelinpalvelusta (020 692 210), onko tarkistus tilanteessasi tarpeen.
 4. Toimi näin, kun tilanteesi muuttuu: Hae asumistuen välitarkistusta OmaKelassa:
  • Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Valitse valikosta ”Ilmoita muutoksista” ja ”Asuminen”.
  • Valitse Asumisen alta ”Yleinen asumistuki – ilmoita muutoksista”.
  • Valitse ”Haen asumistuen tarkistusta”

Lähetä hakemus ja tarvittavat liitteet verkossa.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.