Siirry sisältöön

Oletko lähdössä opiskelijavaihtoon? Katso 6 Kela-vinkkiä vaihto-opiskelijalle

Opiskelu | 7.8.2021
Onnea matkaan! Opiskelijavaihto on varmasti unohtumaton kokemus. Huolehdi Kela-asiat kuntoon ennen lähtöä, niin voit reissussa keskittyä mielenkiintoisempiin asioihin.
Kuuntele artikkeli
Nuoripari halaa juna-asemalla.

6 Kela-vinkkiä vaihto-opiskelijalle

 1. Ilmoita Kelaan ulkomaan opiskelujaksosta. Tee opintotuen muutosilmoitus OmaKelassa.
 2. Voit saada opintotukea, jos opintosi hyväksytään osaksi Suomessa suorittamiasi opintoja. Voit saada ulkomaan opiskelujakson ajalle suuremman opintolainan valtiontakauksen, 800 e/kk. Neuvottele ennen ulkomaille lähtöä pankin kanssa opintolainan nostamiseen liittyvistä yksityiskohdista.
 3. Voit saada opintotuen asumislisää, jos opiskelet ulkomailla ja asut siellä vuokralla. Asumislisä on 210 e/kk. Asumismenosi eivät vaikuta asumislisän määrään.
 4. Asutko Suomen asunnossasi yksin, ja saatko yleistä asumistukea? Asumistuen maksamista voidaan jatkaa enintään 3 kuukautta ulkomaille muuttosi jälkeen, jos myös ulkomailla oleskelun ajan vastaat asuntosi asumismenoista eli et ole vuokrannut sitä eteenpäin.
  • Kuuluuko ruokakuntaasi useampia jäseniä ja jääkö esimerkiksi puolisosi asumaan Suomen asuntoon? Tällöin poissaoloasi voidaan yleensä pitää tilapäisenä ja asumistuen maksamista jatkaa, jos olet ulkomailla korkeintaan noin vuoden pituisen ajanjakson.
  • Huomaa, että ulkomaille lähtiessäkin asumistuki pitää tarkistaa, jos esimerkiksi ruokakunnan tulot muuttuvat huomattavasti.
 1. Tilaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) ja selvitä, miten toimia, jos sairastut ulkomailla. Lisätietoa saat EU-terveydenhoito.fi-sivustolta.
 2. Ilmoita Kelaan, jos aloitat työskentelyn opiskelijavaihdon aikana. Työskentely toisessa maassa vaikuttaa siihen, kuulutko Suomen sosiaaliturvaan, sekä siihen, onko sinulla oikeus käyttää Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EHIC).
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.