Siirry sisältöön

”Voiko muka opiskelijana jäädä sairauslomalle?”

Riina Niskanen, 20, on opinnoistaan sairauslomalla ja saa sairauspäivärahaa. Siitä huolimatta hän on myös ilmoittautunut parille kurssille – sekin on sairauslomalla opiskelijalle mahdollista. Nämä asiat opiskelijan kannattaa huomioida sairauslomasta.
Opiskelu | 3.3.2024
Kuuntele artikkeli

Miksi tämä on niin vaikeaa?

Tätä Riina Niskanen, 20, pohti keväällä 2023, kun ei ymmärtänyt lukemaansa.

Riina oli aloittanut opintonsa Helsingin yliopiston englanninkielisessä tietojenkäsittelytieteen ohjelmassa samana lukuvuonna.

Syksy oli opintojen suhteen sujunut hyvin. Riina oli suorittanut jopa enemmän kursseja, kuin opintotuen saamiseksi oli tarpeen. Kuitenkin kevään puolella oppiminen oli alkanut takuta.

”Kun tein kotitehtäviä tai laskentaharjoituksia, luin kysymyksen, mutta en enää muistanut sitä, kun yritin aloittaa tehtävän tekemisen. Sitten luin kysymyksen uudelleen.”

Toisinaan tehtävät onnistuivat, ja joitain kevätlukukauden kursseja Riina sai suoritettuakin.

Pian oppimisvaikeudet kuitenkin etenivät siihen pisteeseen, ettei Riina enää lukiessaan saanut tekstistä mitään irti.

”Kaikki sanoivat, että kursseilla tulee vaikeita tehtäviä. Ajattelin, että ehkä nämä ovat nyt niitä.”

Maaliskuussa Riina keskeytti ensimmäiset kurssinsa. Uusille hän ei ilmoittautunut.

”Samoihin aikoihin minulla alkoi olla hyvin ahdistavia ajatuksia itsestäni ja ympäröivästä maailmasta. Se lamaannutti niin, etten jaksanut tehdä mitään tai mennä mihinkään.”

Toukokuussa, YTHS:n vastaanotolla, Riinalla diagnosoitiin yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Se voi oireilla myös keskittymisvaikeuksina.

Kun lääkäri suositteli Riinalle sairauslomaa, oli hänen reaktionsa epäilevä – voiko muka opiskelijana jäädä sairauslomalle tai saada sairauspäivärahaa?

Riina istuu kirjastossa.
”Olin mieltänyt sairauspäivärahan sellaiseksi, jota työssäkäyvä ihminen voi saada palkan sijaan. Lääkärin kanssa käydyn keskustelun jälkeen tein hämmentyneen googlailun ja huomasin, että nettifoorumeilla aika moni muukin haki tietoa opiskelijan sairauslomasta.”

Opiskelija voi jäädä sairaus­lomalle ja saada opintorahan sijaan sairaus­päivärahaa

Opiskelijakin voi jäädä sairauslomalle, jos opiskelu ei sairauden vuoksi onnistu. Tällöin kannattaa myös selvittää mahdollisuus sairauspäivärahaan.

Opiskelija voi saada sairauspäivärahaa omavastuuajan jälkeen, joka on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää. Jos saa sairauspäivärahaa, ei ole oikeutettu opintotukeen – eikä opintotukikuukausia näin myöskään kulu sairausaikana.

Opiskelija tarvitsee sairauslomaan lääkärin todistuksen. Sairausloma voi pidentää opintolainahyvitykseen tai opintolainavähennykseen oikeuttavaa tutkinnon suorittamisaikaa.

Riina ei alun perin tästä vaihtoehdosta tiennyt. Hän nosti koko keväältä opintotukea, vaikka ei pystynyt kunnolla opiskelemaan. Se, että opintotukia voisi joutua palauttamaan, huoletti häntä.

LUE MYÖS
Opintotuki lakkautettiin, mitä nyt pitää tehdä?

”Olin kuitenkin syksyllä tehnyt kursseja enemmän kuin vaadittiin. Keväällä puskin vielä tietoisesti joitain kursseja läpi, ettei tukien palautusta tarvitsisi stressata.”

Sairauspäivärahan hakeminen sujui Riinalla hyvin. Hänen lääkärinsä toimitti hakemukseen tarvittavat lääkärintodistukset suoraan Kelaan.

”Tämä oli hyvä, koska en olisi itse välttämättä pystynyt keskittymään sairauspäivärahan hakemiseen tässä elämäntilanteessa.”

Vielä toukokuulta Riina sai opintotukea. Kesäkuusta lähtien haastatteluhetkeen, lokakuun loppuun, hänen tulonsa ovat koostuneet sairauspäivärahasta ja asumistuesta.

”Kesällä minun oli tarkoitus mennä kesätöihin, mutta en pystynyt. Kesätyörahoja oli tarkoitus käyttää elämiseen lukuvuoden aikana, ja joitain oli tarkoitus laittaa säästöönkin. Nyt näitä ei kertynyt. Olen kuitenkin tullut sairauspäivärahalla toimeen”, Riina sanoo.

LUE MYÖS
Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu

Riina opiskelee sairauslomallaan, koska opinnot tuottavat mielihyvää ja tuovat myös arkeen rytmiä.

”Yliopistolle palaaminen oli vaikeaa ja pelotti. Kuitenkin halusin tehdä niin, koska siitä tuli fiilis, että teen jotain merkityksellistä oman tilanteeni eteen.”

Sairaus­lomallakin saa opiskella jonkin verran

Jälkikäteen Riina kokee, että olisi voinut jäädä sairauslomalle jo aikaisemmin, jos olisi ollut tietoinen sairausloman mahdollisuudesta.

Nyttemmin hän myös ymmärtää, miten rankka jo ensimmäinen opiskelusyksykin hänelle oli. Elämässä oli muutoksia ja stressiä. Lisäksi Riina opiskeli paljon ja kävi samaan aikaan töissä.

”En kuitenkaan huomannut, että se oli vaikeaa aikaa. Aikaisemmin olin pystynyt puskemaan tällaisen yli, mutta nyt en, koska asioita oli liikaa.”

Opiskelija voi sairauspäivärahaa saadessaankin opiskella jonkin verran.

Toistaiseksi Riina on sairauslomalla. Ahdistuneisuushäiriön vuoksi hän käy terapiassa. Psykiatrinsa kehotuksesta hän pyrkii keskittymään asioihin, jotka tuottavat hänelle hyvää mieltä. Riina näkee kavereitaan, urheilee – ja opiskelee.

”Yliopistolle palaaminen pelotti. Kuitenkin opiskelu on minulle mieluisaa ja tärkeää. Saan siitä fiilistä, että teen jotain merkityksellistä ja tärkeää oman itseni eteen.”

Opiskelija voi sairauspäivärahaa saadessaankin opiskella jonkin verran. Korkeakouluopiskelija voi suorittaa kolme opintopistettä kuukaudessa, 12 opintopistettä lukukaudessa ja 24 opintopistettä lukuvuodessa.

Riina otti syyslukukaudelle kaksi kurssia, jotka välttämättä eivät tule valmiiksi. Tämä ei ole hänelle olennaista, vaan se, että yliopistolla käyminen tuo arkeen järjestystä.

”Käyn myös päivittäin yliopistolla syömässä ja olen mukana esimerkiksi speksin toiminnassa.”

Jonain päivänä Riina toivoo voivansa palaa opintojensa pariin täysipäiväisesti.

”En vielä tiedä, palaanko näihin opintoihin. Joka tapauksessa haluan tehdä jotain, johon voi yhdistää tietojenkäsittelytiedettä.”

LUE MYÖS
Taito-kuntoutuksella kohti opintoja ja työelämää
LUE MYÖS
Koulumatka­tukea saava Oili: ”Kelan kustantamat koulu­matkat ovat iso apu”

Opiskelija voi jäädä sairauslomalle ja saada sairauspäivärahaa

  • Sairauspäivärahaa maksetaan opiskelijalle vähintään 31,99 euroa / arkipäivä. Sitä ei makseta sunnuntailta eikä arkipyhiltä. Sairauspäivärahan määrä lasketaan työtulojen tai opintorahan perusteella ja sitä voi arvioida Kelan laskurilla.
  • Sairauspäivärahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen, joka on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää.
  • Opintotukea ja sairauspäivärahaa ei voi saada samaan aikaan. Kun sairauspäivärahaa saa, loppuu opintotuen saaminen automaattisesti.
  • Jos opinnoista jää sairauslomalle ja saa sairauspäivärahaa, voidaan opintolainahyvitykseen tai opintolainavähennykseen oikeuttavaa tutkinnon suorittamisaikaa pidentää.
  • Sairauspäivärahan hakemiseen tarvitsee lääkärintodistuksen. Päivärahaa haetaan OmaKelassa.

Teksti Anne Ventelä Kuvat, videot ja editointi Miika Kainu

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.