Siirry sisältöön

Ansio­sidonnaista vai perus­päivärahaa? Työtön voi hakea tukea kassasta tai Kelasta

Työ & Toimeentulo | 11.1.2023
Jos jäät työttömäksi, sinut lomautetaan tai olet yrittäjä vailla töitä, ilmoittaudu heti TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Sen jälkeen voit hakea työttömyystukea Kelasta tai työttömyyskassasta.
Kuuntele artikkeli
""

4 faktaa työttömyystuista

  1. Ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Etuutta voidaan maksaa vain, jos olet ilmoittautunut TE-palveluihin. TE-palvelut antaa Kelalle ja työttömyyskassalle lausunnon siitä, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen.
  2. Jos olet työttömyyskassan jäsen esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa eli ansiosidonnaista kassasta. Ansiosidonnainen tarkoittaa sitä, että työttömyysetuuden määrään vaikuttaa muun muassa palkka, jota olet saanut ennen työttömyyttä. Noudata oman kassasi ohjeita, kun haet työttömyysetuutta.
  3. Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen, hae työttömyysetuutta Kelasta. Kela maksaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, joka on 37,21 euroa päivässä. Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa verkossa. Verkossa näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai jos hakemusta pitää muuten täydentää.
  4. Jos tarvitset lisäksi toimeentulotukea, ilmoittaudu ensin TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta sekä tarvittaessa yleistä asumistukea. Perustoimeentulotuki on viimesijainen tuki.

PS. Chattirobotti Kela-Kelpo neuvoo asiakkaita työttömyysturvaan liittyvissä asioissa kela.fissä sivulla www.kela.fi/tyottomat. Asiakas voi kysyä chattirobotilta esimerkiksi, mitä tarvitaan hakemuksen liitteeksi.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.