Siirry sisältöön

Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta

Opiskelu | 3.5.2023
Onnittelut opiskelupaikasta! Näillä vinkeillä hoidat opintotuen ja muut Kela-asiat kuntoon ja voit keskittyä opiskelijaelämään.
Kuuntele artikkeli
Nuori nainen kahvilassa puhumassa puhelimeen.

5 + 1 vinkkiä korkeakouluopiskelijalle

  1. Hae opintotukea sen jälkeen, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi. Hakemuksen teet kätevästi OmaKelassa. Voit hakea opintotukea, vaikka et vielä tietäisi, miten asut opiskeluaikana. Näin haet opintotukea.
  2. Jos asut opiskelupäivinä muualla kuin vanhemman luona, selvitä, voitko saada yleistä asumistukea. Asumistuessa on omat tulorajansa, jotka sinun täytyy huomioida. Jos tulosi muuttuvat, ilmoita siitä Kelalle. Voit arvioida asumistuen määrän laskurilla. Jos asut kämppiksen kanssa, lue tästä vinkit asumistuen hakemiseen.
  3. Maksa terveydenhoitomaksu. Jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu lukukausittain Kelalle. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
  4. Huolehdi, että tulosi eivät ylitä opintotuen tulorajoja, jos käyt töissä opintojen aikana tai loma-aikoina. Jos tulorajat ylittyvät, joudut maksamaan tukia takaisin. Tarkista opintotuen vuositulorajat.
  5. Tutustu myös opintolainahyvityksen sääntöihin. Kela voi maksaa osan opintolainastasi, jos suoritat korkeakoulututkinnon määräajassa.

+ Arvioi Kelan laskureilla, mitä etuuksia voisit saada ja kuinka paljon. Laskurien käyttäminen ei vaadi kirjautumista.

Lue myös: Toisen asteen opiskelija – näin haet tuet Kelasta

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.