Siirry sisältöön

Toisen asteen opiskelija – näin haet tuet Kelasta

Opiskelu | 31.5.2021
Toisen asteen opiskelija voi saada Kelasta esimerkiksi opintorahaa, koulumatkatukea, opintolainan valtiontakauksen tai asumistukea. Näillä vinkeillä hoidat Kela-asiasi kerralla kuntoon.
Kuuntele artikkeli
Nuori nainen istuu ulkona penkillä.

5 vinkkiä toisen asteen opiskelijalle

  1. Selvitä, mitä opintotukea ja asumistukea voit saada. Opintotuen laskuri kertoo, paljonko voit saada opintotukea. Opintotuen laskurissa voidaan kysyä arvio vanhempiesi vuosituloista.
  2. Voit hakea opintotukea sen jälkeen, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Voit hakea opintotukea OmaKelassa tai hakemuslomakkeella (OT 1) Hae opintotukea, vaikka et vielä tietäisi, miten asut opiskeluaikana.
  3. Selvitä, voitko saada koulumatkatukea. Sen edellytyksenä on, että sinulla on riittävän pitkä koulumatka vähintään 10 päivänä kuukaudessa. Voit hakea koulumatkatukea OmaKelassa tai hakemuslomakkeella (KM 1). Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Voit tarkistaa koulumatkatuen laskurilla, voitko saada koulumatkatukea.
  4. Jos käyt töissä opintojen aikana tai loma-aikoina, huolehdi, että tulosi eivät ylitä opintotuen tulorajoja. Jos tulorajat ylittyvät, joudut maksamaan opintotukea takaisin. Tarkista opintotuen vuositulorajat.
  5. Jos asut muualla kuin vanhempasi luona, selvitä, voitko saada yleistä asumistukea. Tulot vaikuttavat yleiseen asumistukeen eri tavalla kuin opintotukeen. Jos saat asumistukea ja tulosi muuttuvat, sinun pitää ilmoittaa tulojen muutoksesta Kelaan. Voit arvioida asumistuen määrän laskurilla.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.