Siirry sisältöön

Toisen asteen opiskelija – näin haet tuet Kelasta

Opiskelu | 31.5.2021
Toisen asteen opiskelija voi saada Kelasta esimerkiksi opintorahaa, koulumatkatukea, opintolainan valtiontakauksen tai asumistukea. Näillä vinkeillä hoidat Kela-asiasi kerralla kuntoon.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä toisen asteen opiskelijalle

  1. Selvitä, mitä opintotukea ja asumistukea voit saada. Opintotuen laskuri kertoo, paljonko voit saada opintotukea. Opintotuen laskurissa voidaan kysyä arvio vanhempiesi vuosituloista.
  2. Voit hakea opintotukea sen jälkeen, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Voit hakea opintotukea OmaKelassa tai hakemuslomakkeella (OT 1) Hae opintotukea, vaikka et vielä tietäisi, miten asut opiskeluaikana.
  3. Selvitä, voitko saada koulumatkatukea. Sen edellytyksenä on, että sinulla on riittävän pitkä koulumatka vähintään 10 päivänä kuukaudessa. Koulumatkatukihakemus jätetään kouluun, eikä tukea voi hakea OmaKelassa. Syksyllä 2021 toisen asteen opinnot aloittavilla opiskelijoilla koulumatkatuen ehdot ovat erilaiset kuin aiemmin aloittaneilla. Tämä johtuu laajentuneesta oppivelvollisuudesta eli maksuttomasta toisesta asteesta.
  4. Jos käyt töissä opintojen aikana tai loma-aikoina, huolehdi, että tulosi eivät ylitä opintotuen tulorajoja. Jos tulorajat ylittyvät, joudut maksamaan tukia takaisin. Tarkista opintotuen vuositulorajat.
  5. Jos asut opiskelupäivinä muualla kuin vanhemman luona, selvitä, voitko saada yleistä asumistukea. Asumistuessa on omat tulorajansa, jotka sinun täytyy ottaa huomioon. Jos tulosi muuttuvat, ilmoita siitä Kelalle. Voit arvioida asumistuen määrän laskurilla.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.