Gå till innehåll

Studerande på andra stadiet – så här ansöker du om stöd från FPA

STUDIER | 31.5.2021
Studerande på andra stadiet kan få till exempel studiepenning, skolresestöd, statsgaranti för studielån och bostadsbidrag. Med de här tipsen får du ordning på FPA-ärenden.
Lyssna på artikeln
""

5 tips för studerande på andra stadiet

  1. Ta reda på om du kan få studiestöd och bostadsbidrag. Räknaren för studiestöd ger en uppskattning av hur mycket du kan få i studiestöd. I vissa fall frågar räknaren hur stora inkomster dina föräldrar har.
  2. Ansök om studiestöd när du vet att du har en studieplats. Gör ansökan i e-tjänsten MittFPA eller med en ansökningsblankett (OT 1r). Du kan ansöka om studiestöd redan nu, även om du ännu inte vet hur du kommer att bo under studietiden.
  3. Kolla om du kan ha rätt till skolresestöd. Förutsättningen är att din skolväg är tillräckligt lång minst 10 dagar i månaden. Ansökan om skolresestöd ska lämnas in till skolan, det går alltså inte att göra ansökan i MittFPA. För studerande som inleder studier på andra stadiet hösten 2021 är villkoren annorlunda än för dem som inlett studierna tidigare. Det här beror på att läroplikten utvidgas, alltså att studier på andra stadiet blir avgiftsfria.
  4. Om du jobbar under studietiden eller semestern, håll reda på att dina inkomster inte överstiger inkomstgränserna för studiestöd. Om inkomsterna är större, måste du betala tillbaka en del av stödet. Kontrollera årsinkomstgränserna för studiestöd.
  5. Bor du under studiedagarna någon annanstans än hos dina föräldrar? Ta reda på om du kan få allmänt bostadsbidrag. Bostadsbidraget har egna inkomstgränser som det lönar sig att ta i beaktande. Om dina inkomster ändras, meddela om detta till FPA. Uppskatta bostadsbidragets belopp med en räknare.
    • I vissa fall, till exempel om du studerar utomlands eller på Åland, kan du få bostadstillägg i stället för allmänt bostadsbidrag.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.