Gå till innehåll

Fick du studieplats på en högskola? Så här ansöker du om stöd från FPA

STUDIER | 3.5.2023
Grattis till studieplatsen! Med dessa tips får du ordning på studiestöd och andra FPA-ärenden och kan koncentrera dig på studielivet.
Lyssna på artikeln
Nuori nainen kahvilassa puhumassa puhelimeen.

5 + 1 tips till högskolestuderande

  1. Ansök om studiestöd när du har tagit emot din studieplats. Gör ansökan i e-tjänsten MittFPA. Du kan ansöka om studiestöd även om du ännu inte vet hur du kommer att bo under studietiden. Så här ansöker du om studiestöd.
  2. Bor du under studiedagarna någon annanstans än hos dina föräldrar? Ta reda på om du kan få allmänt bostadsbidrag. Bostadsbidraget har egna inkomstgränser som det lönar sig att ta i beaktande. Om dina inkomster ändras, meddela om detta till FPA. Uppskatta bostadsbidragets belopp med en räknare. Bor du i en kompisbostad? Här får du tips om bostadsbidragsansökan.
  3. Betala hälsovårdsavgiften. Om du studerar vid en högskola i Finland ska du betala hälsovårdsavgiften till FPA en gång per termin. Så här betalar du hälsovårdsavgiften för studerande.
  4. Håll reda på att dina inkomster inte överstiger inkomstgränserna för studiestöd om du jobbar under studietiden eller semestern. Om inkomsterna är större, måste du betala tillbaka en del av stödet. Kontrollera årsinkomstgränserna för studiestöd.
  5. Bekanta dig även med villkoren för studielånskompensation. FPA kan betala tillbaka en del av ditt studielån om du avlägger din examen inom tidsfristen.

+ Uppskatta med hjälp av FPA:s räknare vilka förmåner du kan få och hur mycket du i så fall kan få. Du behöver inte logga in för att använda räknarna.

Läs också: Studerande på andra stadiet – så här ansöker du om stöd från FPA

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.