Siirry sisältöön

Romahtaako talous, jos sairastun? Kelan tuet auttavat

Terveys | 4.3.2024
Flunssa vaivaa melkein jokaista suomalaista talvisin, mutta joskus sairaus onkin vakavampi tai pitkäkestoisempi. Jos sairaus sekoittaa arjen kuviot ja työt tai opinnot takkuavat, voit saada Kelalta monenlaista tukea.
Kuuntele artikkeli
""

Kun sairaus pitkittyy, sairauspäiväraha tuo taloudellista turvaa

Kun työnantajan palkanmaksu sairauden vuoksi päättyy, Kelan sairauspäiväraha turvaa taloudellista toimeentuloa sairauden aikana ja tukee toipumista.

  1. Jos olet työntekijä, sinulla on oikeus saada työterveyslääkärin arvio työkyvystäsi ja työhön paluun mahdollisuuksista. Työterveyshuolto ja Kela selvittävät työkykyäsi ja kuntoutustarvettasi useaan kertaan sairauspoissaolon aikana.
    Lue, miten sairauspäivärahan tarkistuspisteet auttavat työkyvyttömyyden pitkittyessä.
  2. Yrittäjillä, opiskelijoilla, työttömillä ja muissa elämäntilanteissa olevilla on myös oikeus sairauspäivärahaan. Sairauspäivärahassa on vähimmäismäärä, joka voidaan maksaa, vaikka päivärahan perusteena oleva vuositulo olisi pieni.
    Lue, miten sairauspäiväraha auttoi kesken opintojen sairastunutta Riinaa.
  3. Osasairauspäiväraha voi olla hyvä vaihtoehto sairauspäivärahalle, jos voit toipumistasi vaarantamatta tehdä lyhyempää työpäivää tai -viikkoa. Lue, miten lonkkaleikkauksesta toipuva Auli aloitti työt osasairauspäivärahalla.

Sairauspäivärahan maksu päättyy vuoden jälkeen

Sairauspäivärahaa voi saada saman sairauden vuoksi yleensä enintään noin vuoden. Jos et voi palata takaisin töihin tai opiskelemaan, suunnittele ajoissa, mitä muita vaihtoehtoja sinulla on. Voit esimerkiksi hakeutua kuntoutukseen, jonka ajalta voit saada kuntoutusrahaa. Sinun on mahdollista myös hakea määräaikaista kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä.

  1. Kuntoutus voi olla ajankohtaista missä tahansa vaiheessa sairauden aikana. Tutustu kuntoutusvaihtoehtoihin ja ota yhteyttä lääkäriin, kun haluat selvittää mahdollisuutesi kuntoutukseen. Kuntoutuksen ajalta sinulla voi olla oikeus kuntoutusrahaan, joka on samansuuruinen kuin sairauspäiväraha.
    Lue, miten Kelan Taito-kuntoutus auttoi Annea työhön paluussa.
    Lue myös, miten työeläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus mahdollisti Jukka-Pekalle uuden uran.

    Ammatillisen kuntoutuksen lisäksi Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja eri sairauksia sairastaville. Esimerkiksi Nuoren elo -kuntoutuskurssi tarjoaa tukea 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on diagnosoitu lievä tai keskivaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö.
    Tutustu Nuoren elo -kuntoutuskurssiin.
  2. Kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke voi olla mahdollinen silloin, kun sairaus estää pitkäaikaisesti työssäkäynnin joko osittain tai kokonaan. Ota huomioon, että kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä myönnettäessä työkykyä arvioidaan suhteessa mihin tahansa riittävän toimeentulon takaavaan työhön, ei pelkästään omaan työhön, kuten sairauspäivärahassa.
    Katso vinkit kuntoutustuen tai työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseen.
  3. Vammaistuki tuo rahallista apua tilanteeseen, jos toimintakykysi on heikentynyt vähintään vuoden ajaksi. Sen tarkoitus on tukea sairaan tai vammaisen henkilön jokapäiväistä elämää, työtä ja opiskelua.
    Tarkista, voisitko olla oikeutettu vammaistukeen ja millä perusteella sitä voi saada.

Sairastuminen voi heikentää merkittävästi taloudellista tilannetta, kun tulotaso pienenee ja kulut voivat kasvaa. Kelasta voit hakea asumistukea asumisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen ja perustoimeentulotukea arjen välttämättömiin menoihin.

Kelan lisäksi myös muut tahot tarjoavat tukea pitkäaikaissairaille. Esimerkiksi erilaisista terveysjärjestöistä ja potilasjärjestöistä voi saada vertaistukea ja sairauksiin liittyvää neuvontaa. Pitkäaikaissairaan on mahdollista saada myös esimerkiksi verovähennyksiä tuloverotuksessaan. Verovähennyksistä saat lisätietoa vero.fistä.  Lisäksi vakuutusyhtiöt myyvät vakuutuksia sairauksien ja tapaturmien varalle.

Lue lisää kela.fistä

Pikaopas sairausajan tukiin

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.