Siirry sisältöön

Voisitko sinä olla oikeutettu vammaistukeen? Lue, millä perusteella vammaistukea voi hakea

Terveys | 19.6.2023
Vammaistukea voivat saada ihmiset, joilla on pitkäaikainen sairaus tai vamma. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pitkäaikaiset mielenterveyden häiriöt, neurokirjon häiriöt tai erilaiset pitkäaikaiset fyysiset sairaudet. Oleellista on, miten paljon vamma tai sairaus vaikuttaa arkeen.
Kuuntele artikkeli
Lapsi ja vanhempi istuvat sohvalla ja lapsi katselee ikkunasta ulos.

5 faktaa Kelan vammaistuista

 1. Vammaistukia on kolme: alle 16-vuotiaan vammaistuki, 16 vuotta täyttäneen vammaistuki ja eläkettä saavan hoitotuki.
 2. Jotta voit saada tukea, sinulla pitää olla pitkäaikainen vamma tai sairaus, jonka lääkäri on diagnosoinut asianmukaisesti.
  • 16 vuotta täyttäneiden vammaistuen saaminen edellyttää, että sinulla on lääkärin toteama vamma tai pitkäaikainen sairaus, ja toimintakykysi on heikentynyt vähintään vuoden ajan. Lisäksi vamma tai sairaus aiheuttaa sinulle haittaa tai tarvitset sen takia apua tai ohjausta.
  • Eläkettä saavien hoitotuen myöntäminen edellyttää, että toimintakykysi on heikentynyt vähintään vuoden ajan ja tarvitset ohjausta, apua tai valvontaa arjen toimissa.
 3. Ihmisten tilanteet ovat yksilöllisiä. Siksi vammaistuki myönnetään aina tapauskohtaisesti. Myös hakijan ikä vaikuttaa tuen tarpeen arviointiin.
 4. Tuki voidaan myöntää joko määräajaksi tai toistaiseksi. Alle 16-vuotiaan vammaistuki myönnetään yleisimmin määräajaksi. Vaikka monet sairaudet ovat elinikäisiä, niiden aiheuttama hoidon tarve voi muuttua, kun lapsi kasvaa ja kehittyy. Määräaikaiselle tuelle voi hakea jatkoa.
 5. Vammaistuet on porrastettu kolmeen tasoon.
  • Alle 16-vuotiaiden tuki porrastuu hoidon, huolenpidon tai kuntoutuksen tarpeen mukaan.
  • 16 vuotta täyttäneiden vammaistuen porrastusta ohjaavat vamman tai sairauden aiheuttaman haitan suuruus, avuntarpeen määrä sekä ohjauksen ja valvonnan tarpeen määrä.
  • Eläkettä saavien hoitotuki porrastuu avuntarpeen sekä ohjauksen ja valvonnan tarpeen mukaan.

Vammasta tai sairaudesta aiheutuvat erityiskustannukset saattavat suurentaa tukea. Matalin tuki on 78,72 e/kk, kun taas korkein on 465,38 e/kk.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.