Siirry sisältöön

Oletko muuttamassa ulko­maille? Näin haet hoito-oikeutta

Yleinen | 8.12.2023
Hae Kelasta hoito-oikeutta, kun muutat EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin ja haluat saada sairaanhoitoa kuten maassa asuvat.
Kuuntele artikkeli
Kaksi henkilöä katsoo puhelinta.

Kun henkilö muuttaa Suomesta työskentelemään toiseen Euroopan maahan lähetettynä työntekijänä tai eläkepäiviksi, hänen tulee hakea kotimaasta hoito-oikeutta. Myös rajatyöntekijöiden ja merillä työskentelevien on hyvä hakea sitä. Mitä hoito-oikeus tarkoittaa? Suunnittelija Karoliina Andersson Kelan Rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmästä vastaa kysymyksiin.

Mitä hoito-oikeus tarkoittaa? 

Hoito-oikeudessa ratkaistaan, vastaako Suomi sairaanhoitosi kustannuksista niissä tilanteissa, kun muutat tai työskentelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Jos Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksistasi, saat ulkomailla oleskellessasi tai työskennellessäsi tarvitsemasi sairaanhoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla.

Kätevimmin selvität oikeutesi sairaanhoitoon Suomen kustantamana lähettämällä hoito-oikeus-hakemuksen OmaKelassa. Saat hoito-oikeuspäätöksen, josta selviää, vastaako Suomi sairaanhoitosi kustannuksista.

Hoito-oikeuspäätöksen yhteydessä Kela myöntää sinulle edellytysten täyttyessä lisäksi hoito-oikeustodistuksen S 1, jolla osoitat oikeutesi sairaanhoitoon ulkomailla. Todistus täytyy rekisteröidä asuinmaan sairausvakuutuslaitoksessa. Saat tarvittaessa myös Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa -asiakirjan, jolla voit osoittaa oikeutesi Suomen julkiseen terveydenhuoltoon.

Jos Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista ulkomailla ollessasi. Sinulla on myös oikeus käyttää Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

LUE MYÖS
Miten toimia, jos sairastuu ulkomailla? Lue asiantuntijan neuvot

Kenen täytyy hakea hoito-oikeutta? 

Sinun täytyy hakea hoito-oikeutta, jos muutat Suomesta ulkomaille suomalaisen yrityksen lähetettynä työntekijänä tai muutat viettämään eläkepäiviäsi tai muutat ulkomaille perheenjäsenten mukana. Myös raja- ja merityöntekijöiden täytyy hakea hoito-oikeutta.

Opiskelijoiden tai muiden tilapäisesti ulkomailla oleskelevien ei tarvitse hakea sitä vaan he osoittavat oikeutensa hoitoon Suomen myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.   

LUE MYÖS
Eläkeläinen, aiotko lähteä Aurinkorannikolle asumaan? Selvitä Kela-asiat ennen lähtöä
LUE MYÖS
Thaimaassa opiskelija­vaihdossa ollut Elena: ”Opiskelu ulkomailla oli mahtava kokemus”
LUE MYÖS
5 syytä hankkia eurooppalainen sairaanhoito­kortti

Milloin hoito-oikeutta pitää hakea kohde­maasta?

Kun muutat ulkomaille muista kuin edellä kerrotuista syistä eikä muuttoasi voi pitää tilapäisenä, kuulumisesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy yleensä muuttopäivänä, eikä Suomi enää vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Sinulla ei ole oikeutta enää käyttää Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia vaan asuin- tai työskentelymaasi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Tällöin sinun kannattaa olla yhteydessä kohdemaasi sairauskassaan asian selvittämiseksi.

Mikä on paras ajankohta hakea hoito-oikeutta?

Asiaan kannattaa tarttua heti, kun tietää muutosta ulkomaille. Käsittelyyn voi mennä muutamia kuukausia. Hoito-oikeutta voi hakea toki myöhemminkin.

Miten hoito-oikeus haetaan? 

Hae hoito-oikeutta Kelasta hakemuslomakkeella SV140 Suomesta ulkomaille. Tarvittaessa voit tiedustella lisätietoja puhelimitse tai viestipalvelun kautta Kelan Kansainvälisten asioiden keskuksesta

Mitä tulee tehdä, kun on saanut hoito-oikeus­päätöksen? 

Kun sinulle myönnetään hoito-oikeus, saat samalla selkeät ohjeet siitä, kuinka toimit myönnetyn hoito-oikeustodistuksen kanssa. 

Mitä jos hoito-oikeutta ei ole ratkaistu?   

Sinulle kuuluu aina vähintään välttämätön sairaanhoito. Hoito-oikeus voidaan hakea ja ratkaista myös jälkikäteen.

Mitä muuta pitäisi tietää hoito-oikeudesta? 

Kelan myöntämät hoito-oikeustodistukset ovat käytössä vain EU/Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Hoito-oikeustodistukset eivät korvaa matkavakuutusta.

Hoito-oikeus

Oikeus saada hoitoa ulkomailla paikallisen asiakasmaksun hinnalla

  • Hoito-oikeus on Kelan etuus, jota haetaan Kelan kansainvälisten asioiden keskuksesta.
  • Hae hoito-oikeutta heti, kun tiedät muuttavasi ulkomaille.
  • Jos hoito-oikeutta ei ole selvitetty, asiakas voi joutua maksamaan ulkomailla saamansa hoidon kokonaan itse.

Asiantuntijana suunnittelija Karoliina Andersson, Kelan Rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä

Teksti Arja Krank Kuva Kela

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.