Siirry sisältöön

Miten toimia, jos sairastuu ulkomailla? Lue asiantuntijan neuvot

Terveys | 18.9.2018
Tiedätkö mitä tehdä, jos sairastut tai loukkaannut lomareissulla EU-maassa? Kun mukanasi on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat välttämättömäksi katsotun hoidon paikallisen asiakasmaksun hinnalla.
Kuuntele artikkeli
Matkustajia ja matkalaukkuja lentokentällä.
Jos matkustat EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä ja sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset – sekä julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla että sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Kelan suunnittelija Pia Blomqvist rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä kertoo, miten toimia ja kuka korvaa kulut, jos sairaus tai tapaturma yllättää lomareissulla.

1. Miten pitää toimia, jos sairastuu tai loukkaantuu ulkomaanmatkalla?

Matkailijan tulee itse etsiä sopiva hoitopaikka ulkomailta saadakseen hoitoa. Apua lähimmän lääkärin löytämiseen kannattaa kysyä paikallisilta, hotellilta tai matkanjärjestäjältä.

Jos sairastuminen tai tapaturma on sattunut EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä, kannattaa sairaalaan ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti osoittaa oikeuden lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon paikallisen asiakasmaksun hinnalla.

2. Mikä on lääketieteellisesti välttämättömäksi katsottu hoito?

Lääketieteellisesti välttämättömäksi hoidoksi katsotaan sellainen hoito, joka ei voi odottaa paluuta Suomeen. Paikallinen lääkäri arvioi hoidon kiireellisyyden. Hoito voi liittyä esimerkiksi äkilliseen sairastumiseen matkalla, kuten vatsatautiin, tai sattuneeseen tapaturmaan, kuten nilkan nyrjähtämiseen. Välttämättömäksi hoidoksi katsotaan myös raskauteen liittyvä tai pitkäaikaissairauden vaatima hoito.

3. Mitä hoito ulkomailla maksaa?

Jos matkustat EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä ja sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset – sekä julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla että sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Myös Australiassa suomalaiset saavat Suomen passia ja Kela-korttia näyttämällä lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samaan hintaan kuin paikalliset.

Jos eurooppalainen sairaanhoitokortti ei käy valitsemassasi yksityisessä sairaalassa tai matkustat EU-maiden ulkopuolella, hoito on kustannettava itse. Hoitokuluihin voi hakea korvausta jälkikäteen Kelasta tai omasta matkavakuutuksesta.

4. Mitä hoidosta aiheutuvia kuluja Suomen valtio korvaa?

Suomen valtio korvaa EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä tehdyn lääketieteellisesti välttämättömän hoidon. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla maksat hoidosta vain paikallisen asiakasmaksun. Hoitoa antanut maa laskuttaa Suomelta hoidosta syntyneet todelliset kustannukset. Vaikka sinulta ei perittäisi hoidosta maksua, kustannukset laskutetaan silti Suomesta.

Esimerkiksi jos matkailija on maksanut hoidosta 20 euroa ja hoidon todellinen kustannus on ollut 200 euroa, maksaa Suomen valtio hoidosta 180 euroa.

Muissa maissa äkillinen sairastuminen korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti. Korvausten suuruudet ovat vastaavat kuin yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset.

5. Miten sairaanhoitokorvausta haetaan?

Asiakkaan ei tarvitse hakea hoidosta korvausta, vaan eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä hänen pitäisi saada hoitoa paikallisten hintaan. Loppuosa kustannuksista hoidetaan valtioiden välisessä laskutuksessa.

Jos eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole käynyt, vaikka sen olisi pitänyt, asiakas voi hakea korvauksen jälkikäteen Kelalta. Silloin voi valita, haluaako korvaukset sairastumismaan vai Suomen lainsäädännön mukaan.

6. Mitä Suomen valtio ei korvaa?

Suomen valtio ei korvaa matkoja Suomeen. Esimerkiksi ambulanssikuljetusta Suomeen ei korvata, vaan sitä varten tulee olla matkavakuutus.

Jos hoito ei ole lääketieteellisesti välttämätöntä, se on maksettava itse. EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä tällaisesta hoidosta voi hakea jälkikäteen sairaanhoitokorvauksia, kunhan hoito kuuluu Suomen palveluvalikoimaan. Korvausten suuruus vastaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia.

7. Mitä matkavakuutus yleensä kattaa?

Useimmat matkavakuutukset kattavat yllättävän sairauden tai tapaturman hoidon ulkomailla. Kannattaa varmistaa oman vakuutuksen ehdot ennen matkaa. Joissakin vakuutuksissa voi olla yläraja, mihin asti vakuutus korvaa ja jotkut riskialttiit lajit voi olla rajattu pois vakuutuksen piiristä. Usein matkavakuutus ei korvaa kroonisen sairauden pahenemista matkalla.

8. Miten ulkomailla sairastumiseen voi varautua etukäteen?

Matkalle kannattaa ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti sekä matkavakuutus. Ne tukevat toinen toisiaan. Matkavakuutus korvaa usein niitäkin kuluja, joita eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa.

Ennen matkalla lähtöä on hyvä selvittää etukäteen, missä on lähin lääkäri. Hoitopaikanvalinta.fi-verkkopalvelussa on koottuna tietoa 50 eri maan terveydenhuollosta ja hoitokustannuksista.

Lääkkeet mukaan ulkomaanmatkalle

  • Selvitä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä kohdemaan ja läpikulkumaiden lääkkeitä koskevat rajoitukset. Erityisesti keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden maahantuonnissa voi olla rajoituksia.
  • Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa, ja pakkaa ne käsimatkatavaroihin.
  • Huomioi lääkkeiden säilyvyys ja lämpötilarajoitukset.
  • Varaa mukaan myös lääkkeiden reseptit. Näin todistat tarvittaessa tullissa, että lääke on määrätty sinulle. Reseptisi saat tulostettua Omakanta-palvelusta.
  • Huomaa, että joidenkin lääkkeiden kuljettamiseen vaaditaan Schengen-todistus, joka haetaan apteekista.
  • Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä Virosta. Muissa maissa suomalainen resepti ei vielä käy. Suomalaiselta lääkäriltä voi kuitenkin pyytää erillisen reseptin, jolla saa ostettua lääkkeen toisessa EU- tai Eta-maassa. Myös tämä erillinen resepti käy Virossa sähköisen reseptin lisäksi.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.