Siirry sisältöön

Vinkit terveysturvalliseen matkailuun – mitä matkailijan kannattaa huomioida nyt?

Terveys | 20.5.2022
Muistatko ajan, kun lomamatkaa suunnitellessa mietit lähinnä matkakohteen paikallisia nähtävyyksiä ja herkullista aamiaispöytää? Ehkä pakkasit mukaasi aurinkorasvan ja paketillisen särkylääkkeitä ja klikkasit itsellesi matkavakuutuksen. Miten valmistautuisit nyt, jos lähtisit matkalle?
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Kuluneen kahden vuoden aikana terveysturvallisuus on ollut julkisuudessa enemmän kuin koskaan. Pandemian takia olemme joutuneet miettimään sairastumista, hoitoon pääsyä, testejä, todistuksia, rokotuksia ja karanteeneja. Terveys nousi huomioon otettavien asioiden joukkoon ihan uudella tavalla. 

Miten valmistautuisit nyt, jos lähtisit matkalle?

Onneksi jokaisesta EU- ja Eta-maasta löytyy rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste. Yhteyspisteet viestivät ja neuvovat oman maansa terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä. Suomen yhteyspisteessä vastasimme vuonna 2021 ennätysmäärään kysymyksiä. Asiakkaitamme on kiinnostanut sairaanhoito ja reseptilääkkeiden ostaminen Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi olemme vastanneet kysymyksiin koronatesteistä ulkomailla, koronarokotteiden saamisesta eri maissa sekä EU:n koronapassista. Yhteyspiste palvelee sähköpostitse ja EU-terveydenhoito.fi-sivustolla. 

Matkailijan tueksi olemme koonneet matkailusta ja koronaviruksesta kertovan sivun EU-terveydenhoito.fi-verkkopalveluun. Sivu oli viime vuoden luetuimpia aiheitamme. Sivulta löydät kuuden kohdan muistilistan matkalle lähtijälle sekä tietoa oikeudestasi saada hoitoa, jos sairastut.  

EU-terveydenhoito.fi-sivustolta löydät kuuden kohdan muistilistan matkalle lähtijälle.

Mietitkö, millaisia terveyspalveluja on Espanjassa, Virossa tai Saksassa? Maakohtaisilta sivuilta löydät luotettavaa tietoa yli 50 maan paikallisista terveyspalveluista ja hoidon saamisesta. Päivitämme sivut vuosittain yhdessä eri maiden yhteyspisteiden ja suurlähetystöjen kanssa. Tarkemmissa kysymyksissä voit kääntyä paikallisen yhteyspisteen puoleen.

Jos taas pohdit ulkomailla saatujen koronarokotusten tai -testitulosten kirjaamista koronatodistukseen, käy tutustumassa Kanta.fi-sivuston usein kysyttyihin kysymyksiin aiheesta

Jos matkustat EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa, pakkaa mukaasi eurooppalainen sairaanhoitokortti. Voit hakea maksutonta korttia Kelasta. Matkaa suunnitellessasi ennakoi, selvitä ja varaudu. Sitten voit jälleen keskittyä rentoutumiseen, nähtävyyksiin ja makuelämyksiin.  

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.