Siirry sisältöön

Kela tukee myös yrittäjiä

Kela palvelee | 29.3.2021
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Moni yritys on ollut täysin yllättäen uudessa tilanteessa viimeisen vuoden aikana. Erityisesti pienet yritykset ja palvelualan yritykset ovat joutuneet koville. Ratkaisuja tai toimenpiteitä on pitänyt tehdä nopeasti.

Kelaan tuli yrittäjiltä alkuvaiheessa paljon kysymyksiä tukien hakemisesta ja edelleenkin kysymyksiä tulee säännöllisesti. Epävarmuus tulevasta ja äkillisten ratkaisujen tekeminen ovat nostaneet monen stressitasot äärimmilleen, mikä on täysin ymmärrettävää.

Voisiko yritystoimintaa jotenkin pitää yllä muuttuneessa tilanteessa tai tuloja saada muulla tavalla.

Yrittäjät ovat miettineet, mitä voisivat tehdä, kun eniten kokemusta on vain oman yrityksen töistä, ja kun muutkin yritykset lomauttavat tai eivät palkkaa uusia työntekijöitä. He ovat pohtineet, voisiko yritystoimintaa jotenkin pitää yllä muuttuneessa tilanteessa tai tuloja saada muulla tavalla. Jotkut yrittäjät ovat viritelleet uusia ajatuksia yrityksen toiminnan ylläpitämiseksi, kehitelleet uusia liikeideoita, tehneet rästissä olevia töitä tai viimeistelleet pitkään suunnitteilla olevat yrityksen verkkosivut tai panostaneet verkkokauppaan. Toiminta pitää yrityksen pystyssä, mutta on pienimuotoisempaa kuin ennen.

Koronatilanteessa myös yrittäjien oikeudessa työttömyysturvaan on väliaikaisia muutoksia. Yleensä ensimmäiseksi ohjaamme yrittäjiä ilmoittautumaan TE-toimistoon ja vilkaisemaan ohjeet yrittäjän työttömyysturvasta. Yrittäjä perheineen voi olla oikeutettu lisäksi yleiseen asumistukeen, jos tuloja ei ole tai ne pienenevät. Viimesijaisesti toimeentuloa myös yrittäjille turvaa toimeentulotuki.

Eräs yrittäjä oli verrannut yrityksestä luopumista avioliiton päättymiseen ilman harkinta-aikaa.

Vastaan on tullut niitäkin tilanteita, joissa lapun laittaminen luukulle on ollut yrittäjän ainoa vaihtoehto. Näissä tilanteissa yrittäjiä ovat huolettaneet velat, toimeentulo ja pärjääminen. Yrityksen loppuminen on myös voinut kaataa pitkäaikaiset haaveet tai unelmat, joiden eteen on tehty kovasti töitä ja ympäripyöreitä päiviä. Eräs yrittäjä oli verrannut yrityksestä luopumista avioliiton päättymiseen ilman harkinta-aikaa.

Huolta on kannettu myös omista työttömäksi jäävistä työntekijöistä, jotka on joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan, erityisesti jos heilläkin on perhettä. Ohimennen on saatettu kysyä neuvoja ilman työtä jäävän työntekijän puolesta.

Kuluneen vuoden aikana moni yrittäjä on kertonut hakevansa Kelan etuuksia ensimmäistä kertaa jopa vuosikymmeniin.

Osa yrittäjistä on tosin harmitellut työttömyysturvan määrää, mutta toisaalta on sen sanottu olevan tyhjääkin parempi. Kultareunuksia on löydetty myös lisääntyneestä ajasta perheen ja lasten kanssa ja töitä on löytynyt palkansaajana, kuten kahvilansa sulkeneelle Leenalle kävi. Onpa joku yrittäjä aiemmin tekemäänsä työmääräänsä vähän kauhistellutkin.

Kuluneen vuoden aikana moni yrittäjä on kertonut hakevansa Kelan etuuksia ensimmäistä kertaa jopa vuosikymmeniin. Jotkut ovat pitkään miettineet asian selvittämistä Kelasta, sillä usein ajatellaan yrittäjän olevan tukien ulottumattomissa. Vaikka koronatilanteessa useimmiten kyse onkin ollut tilapäisesti työttömyysturvan hakemisesta, voivat yrittäjät voivat hakea elämäntilanteensa mukaisesti muitakin Kelan etuuksia.

Yrittäjä – ota rohkeasti yhteyttä Kelaan, jos kaipaat opastusta tukiviidakossa – olemme täällä Kelassa myös sinun tukenasi kaikissa erilaisissa elämäntilanteissa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.