Siirry sisältöön

”Tulin maahan rakkauden vuoksi”

Englannin Dorsetista kotoisin oleva eräopas Theo Turner huomasi markkinaraon Suomessa ja perusti matkailuyrityksen Rovaniemelle. Alku oli tahmea, mutta nyt asiat sujuvat ja yritys kasvaa. Theo on tyytyväinen siihen, että uskalsi hypätä yrittäjyyden syvään päähän.
Yrittäjä & Työnantaja | 28.11.2023
Kuuntele artikkeli

Lokakuussa Lapin matkailussa valmistaudutaan talvisesonkiin. Theo Turnerilla on vielä hetki aikaa hengähtää, ja sitten turistijoukot saapuvat Joulupukin kotikaupunkiin. Turnerin yritys Wild About Lapland tarjoaa matkailijoille Lapin elämyksiä: koiravaljakkoajelua, hiihtoa ja vaellusretkiä Rovaniemen ympäri.

”National Geographic julkaisi juuri jutun pohjoisen pallonpuoliskon kuudesta parhaasta paikasta revontulien havaitsemiseen. Yrityksemme mainittiin jutussa. Tämä oli täydellinen yllätys, melkein shokki. Odotan, että artikkeli tuo meille lisää asiakkaita”, Theo sanoo.

Yrittäjä kasvattaa firmaansa: nyt työntekijöitä on lähes 50. Hän ei kuitenkaan halua liikuttaa massoja vaan pitää kiinni periaatteistaan: yksilöllisemmästä ja ympäristön kannalta kestävämmästä retkeilykokemuksesta.

”Periaatteemme on, että mitä pienempi ryhmä, sitä suurempi kokemus.”

Theo pakkaa reppuunsa termospulloa.
Theolla oli kokemusta eräretkeilystä ja selviytymistaidoista jo ennen omaa yritystä Suomessa. Hän työskenteli muun muassa Brittien kuninkaallisessa merijalkaväessä.

Byrokratia yllätti yrittäjän

Kun Theo oli aloitteleva yrittäjä Suomessa seitsemän vuotta sitten, hänellä oli kokemusta eri ammateista – muun muassa armeijasta ja oppaana toimimisesta – ja loistava liikeidea. Tärkein tekijä oli tietysti suomalainen tyttö, jonka hän oli tavannut ranskalaisessa junassa pari vuotta sitten.

”Tämä on tavallinen tarina: tulin maahan rakkauden vuoksi. Sitten ihastuin Suomen luontoon.”

Pariskunta asui jonkin aikaa Helsingissä, mutta päätti muuttaa napapiirille, jossa Theo voisi elättää itsensä oppaana. Haaveisiin kuuluivat turisteille tarkoitetut vastuulliset revontuli-, talvikalastus-, poro- ja metsäretket sekä Joulupukin tapaaminen.

”Matkailumarkkinoilla oli selvästi aukko, joten hyppäsin siihen. Halusin ehdottomasti perustaa oman yrityksen. Sitten kun lähdin perustamistoimiin, muuri nousi monin paikoin vastaan.”

Mies kertoo, kuinka suomalainen byrokratia yllätti hänet.

”Olin asunut Suomessa vasta noin kuukauden. Minulla ei ollut tuolloin työtä eikä pankkitiliä. Minulle kerrottiin, että en voi saada toista ilman toista. Aina kun soitin ja kysyin neuvoa, mitä tehdä, minua kehotettiin soittamaan muualle.”

Theo nosti melkein jo kätensä ylös ja luopui ajatuksesta. Kaikki tuntui hänen mukaansa nihkeältä.

Helsingin kaupungin yritysneuvonta oli paikka, jossa solmut alkoivat avautua.

”Siellä neuvottiin askel askeleelta, mitä minun pitää tehdä seuraavaksi. Minua autettiin myös tekemään liiketoimintasuunnitelma, joka vaadittiin starttirahan saamiseksi. Tuo 600 euron raha oli aluksi todella tärkeä tuki.”

Theon vinkit uudelle ulkomaalaiselle yrittäjälle:

1. Ole sinnikäs.

2. Käännätä asiakirjat omalle äidinkielellesi.

3. Selvitä, millaisia tukia sinun on mahdollista saada Kelasta, jos esimerkiksi sairastut.

Delegointi avainsanana

Parin vuoden ajan Theo pyöritti yritystään Rovaniemellä pienesti toiminimellä. Sitten hän muutti yhtiömuodon osakeyhtiöksi. Turnerin mukaan asiakkaita riitti, mutta vastuu painoi.

”Aluksi olin aivan liian naiivi. Halusin itse osallistua kaikkeen. Siitä tuli valtava stressi ja jopa muutama burnout. Vasta kun opin delegoimaan tehtäviä muille, asiat alkoivat rullata.”

Yrittäjä haaveilee nyt laajentavansa liiketoimintaansa ulkomaille. Rovaniemen läheisyydessäkin Theolla on runsaasti kehittämiskohteita. Mies johtaa yritystä yksin, tosin hänellä on apunaan operatiivisista toiminnoista ja myynnistä vastaavat johtajat.

Onko Theolla aikaa huolehtia hyvinvoinnistaan, vaikkapa pitää lomaa?

”Olen varmistanut, että minulla on joka vuosi aikaa vierailla lasteni kanssa perheeni luona Isossa-Britanniassa. Vietämme siellä yleensä viikon tai kaksi.”

LUE MYÖS
Ilmajokelainen perhe­yrittäjä luottaa Kelan verkko­palveluihin
Theo pitää kädessään asiakkaalle tarkoitettuja maastokenkiä.
Theo rakastaa Suomea, mutta kokee byrokratian täällä tahmeaksi.

Sinnikkyys kannattaa – ja Kelasta saa tukea

Vaikka kielen ja byrokratian kanssa on ollut vaikeuksia, Theo kannustaa muualta Suomeen asumaan tulleita ryhtymään yrittäjiksi.

”Suomi on erittäin turvallinen ja luotettava paikka aloittaa yritystoiminta. Koen, että täällä on paljon mahdollisuuksia muualta tulleille yrittäjille, jotka pystyvät tarjoamaan asiakkaille erilaisen lähestymistavan palveluihin.”

Yrittäjän tukena on myös Kela, sillä yrittäjät voivat saada samoja tukia kuin työntekijät.

Maahan muuttavan yrittäjän kannattaakin ensimmäiseksi tutustua siihen, millaista tukea yrittäjä voi saada Kelasta erilaisiin elämäntilanteisiinsa ja mitä tukien saaminen häneltä edellyttää. Yrittäjän täytyy itse huolehtia eläketurvastaan ja ottaa YEL-vakuutus eläkevakuutusyhtiöstä tai yrittäjäeläkkeitä hoitavasta eläkekassasta. Kelan päivärahojen määrä perustuu vuosituloon. Kela laskee sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahojen ja kuntoutusrahan määrän YEL-vakuutuksen työtulojen mukaan.

LUE MYÖS
Näin yrittäjän sosiaali­turva muodostuu Suomessa

Theo itse ei oikein osaa sanoa, mitä kaikkia tukia hän olisi voinut Kelasta hakea. Tukien periaatteet ja hakemisen mies on kokenut monimutkaiseksi. Hänen perheensä on saanut ainakin vanhempainpäivärahoja. Kela on avittanut niin ikään työterveyslääkärin ja lääkkeiden kustannuksissa. Mies on myös saanut Kelan sairauspäivärahaa, kun on joutunut jäämään sairauslomille loppuun palamistensa vaiheissa.

Jos yrittäjän tulot jäävät pieneksi, hän voi tosiaankin saada tukea myös asumiseen ja toimeentuloon. Myös työterveyshuoltoa ja kuntoutumistakin tuetaan Kelasta. Jos maksat YEL-vakuutusta ja järjestät itsellesi työterveyshuollon, Kela korvaa osan työterveyshuollon kustannuksista. Sinulla on myös oikeus kuntoutukseen ja kuntoutusrahaan.

”Hankaluuksista huolimatta oma yritys on ollut minulle oikea polku. Haluan sanoa heille, jotka yrityksen perustamista harkitsevat: jos sinulla on unelma ja mahdollisuus toteuttaa se, ota riski ja sukella sisään koko sydämestäsi.”

LUE MYÖS
”Pienyrittäjän kannattaa ehdottomasti hankkia työterveys­huolto”
LUE MYÖS
Leena joutui sulkemaan kahvilansa koronan takia – työtön yrittäjäkin saa nyt työ­markkina­tukea

Teksti Arja Krank Kuvat, videot ja editointi Jouni Porsanger

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.