Gå till innehåll

”Kärleken tog mig hit”

Vildmarksguiden Theo Turner från Dorset i England upptäckte en marknadsmöjlighet i Finland och grundade ett turistföretag i Rovaniemi. Det gick trögt i början, men nu löper affärerna och företaget växer. Theo är nöjd med att han vågade satsa på företaget.
FÖRETAGARE & ARBETSGIVARE | 28.11.2023
Lyssna på artikeln

I oktober förbereder sig turistbranschen i Lappland inför vintersäsongen. Theo Turner kan hämta andan ännu en stund innan turisterna intar Jultomtens hemstad. Turners företag Wild About Lapland erbjuder turister upplevelser i Lappland: turer med hundspann, skidåkning och vandringsturer kring Rovaniemi.

”National Geographic publicerade nyligen en artikel om de sex bästa platserna på norra halvklotet där man kan titta på norrsken. Vårt företag nämndes i artikeln. Det kom som en fullständig överraskning, nästan en chock. Jag hoppas att artikeln ger oss fler kunder”, säger Theo.

Företagaren utökar sitt företag: arbetstagarna är nu nästan 50. Han vill emellertid inte förflytta massor utan håller fast vid sina principer: individuella och för naturen hållbara utflyktsupplevelser.

”Vår princip är ju mindre grupp, desto större upplevelse.”

Theo packar med en termos i ryggsäcken.
Theo hade erfarenhet av vildmarkscamping och överlevnadsfärdigheter redan innan han grundade sitt företag i Finland. Han har bland annat arbetat i den kungliga brittiska flottan.

Byråkratin överraskade före­tagaren

När Theo tog sina första steg som företagare i Finland för sju år sedan hade han erfarenhet av olika yrken – bland annat från armén och som guide – och en fantastisk affärsidé. Den viktigaste faktorn var naturligtvis den finländska flicka som han hade träffat på ett tåg i Frankrike för ett par år sedan.

”Det är den vanliga historien: kärleken tog mig hit. Sedan blev jag förtjust i den finländska naturen.”

Paret bodde en tid i Helsingfors, men beslöt sig för att flytta till polcirkeln, där Theo kunde försörja sig själv som guide. Drömmen omfattade ansvarsfulla norrskens-, vinterfiske-, ren- och skogsutflykter för turister samt besök hos Jultomten.

”Det fanns en tydlig lucka på marknaden och jag beslöt mig för att fylla den. Jag ville absolut grunda ett eget företag. Men när jag skulle sätta i gång möttes jag av flera hinder.”

Theo berättar om hur den finländska byråkratin överraskade honom.

”Jag hade bara hunnit bo i Finland i cirka en månad. Jag hade då ännu inget jobb eller bankkonto. Jag fick höra att jag inte kunde få det ena utan det andra. Varje gång jag ringde och frågade vad jag skulle göra bad man mig att ringa någon annanstans.”

Theo var redan på väg att ge upp. Han tyckte att allt kändes så motvilligt.

Helsingfors stads företagsrådgivning var den plats där problemen började lösas.

”Där fick jag stegvis råd om vad jag skulle göra härnäst. Jag fick också hjälp med att göra affärsplanen som krävdes för att få startpeng. Beloppet på 600 euro var ett viktigt stöd i början.”

Theos tips för nya utländska företagare:

1. Var ihärdig.

2. Få dokumenten översatta till ditt eget modersmål.

3. Ta reda på vilka stöd du kan få från FPA, om du till exempel blir sjuk.

Delegering är nyckelordet

Under ett par års tid drev Theo företaget i Rovaniemi i liten skala som firma. Sedan ändrade han bolagsform till aktiebolag. Enligt Theo fanns det gott om kunder, men ansvaret var tungt.

”I början var jag alldeles för naiv. Jag ville själv delta i allt. Det blev en enorm stress och ledde även till utbrändhet. Det var först när jag lärde mig att delegera uppgifter till andra som saker och ting började rulla.”

Theo drömmer nu om att utöka affärsverksamheten utomlands. Även i närheten av Rovaniemi har Theo flera utvecklingsområden. Han leder företaget själv, men har anställda som ansvarar för operativa funktioner och försäljningen.

Har Theo tid att ta hand om sig själv, har han till exempel tid att ta semester?

”Jag har sett till att jag varje år har tid att besöka min familj i Storbritannien tillsammans med mina barn. Vi tillbringar vanligtvis en eller ett par veckor där.”

LÄS OCKSÅ
Familje­företagaren från Ilmola litar på FPA:s e-tjänster
Theo håller i terrängskor som är avsedda för kunder.
Theo älskar Finland, men upplever att byråkratin här är trög.

Ihärdigheten lönar sig – och FPA ger stöd

Trots att han har haft svårigheter med språket och byråkratin uppmuntrar Theo personer som flyttat till Finland att bli företagare.

”Finland är en mycket säker och pålitlig plats att inleda företagsverksamhet. Jag upplever att det finns många möjligheter här för inflyttade företagare, som kan erbjuda kunderna ett annorlunda sätt att närma sig olika tjänster.”

FPA stödjer även företagare, eftersom företagare kan få samma stöd som arbetstagare.

Det är också bra för en företagare som flyttar till landet att först ta reda på hurudant stöd en företagare kan få från FPA i olika livssituationer och under vilka villkor. Företagaren ska själv ta hand om sitt pensionsskydd och ha en FöPL-försäkring från ett pensionsförsäkringsbolag eller en pensionskassa som har hand om företagarpensioner. Beloppet på FPA:s dagpenningar utgår från årsinkomsten. FPA beräknar sjukdagpenningens, föräldrapenningens och rehabiliteringspenningens belopp enligt FöPL-försäkringens arbetsinkomster.

LÄS OCKSÅ
Så här bildas före­tagarens sociala förmåner i Finland

Theo kan själv inte riktigt säga vilka stöd han hade kunnat ansöka om från FPA. Han har upplevt stödens principer och ansökan som invecklade. Hans familj har åtminstone fått föräldradagpenning. FPA har hjälpt till med kostnaderna för företagsläkare och läkemedel. Theo har även fått sjukdagpenning från FPA när han blev tvungen att ta sjukledigt på grund av utbrändhet.

Om företagaren har små inkomster kan hen även få stöd för boende och utkomst. FPA stödjer även företagshälsovård och rehabilitering. Om du betalar för FöPL-försäkring och ordnar företagshälsovård åt dig själv, ersätter FPA kostnaderna för företagshälsovården. Du har även rätt till rehabilitering och rehabiliteringspenning.

”Trots svårigheterna har ett eget företag varit den rätta vägen för mig. Till den som överväger att starta eget företag vill jag säga: om du har en dröm och en möjlighet att förverkliga den, ta risken och ge allt du har.”

LÄS OCKSÅ
”Småföretagare ska absolut skaffa sig företagshälsovård”
LÄS OCKSÅ
Leena stängde sitt kafé på grund av coronan – även arbets­lösa företagare får nu arbets­marknads­stöd

Text Arja Krank Bilder, videor och redigering Jouni Porsanger

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.