När Kathleen och Allen Damasco anlände till Finland i februari 2023 var det mörkt och kallt. De undrade om de hade fattat rätt beslut. Dottern Ylisha, då 10 år gammal, stannade tills vidare hos sin mormor i Filippinerna.
”Känslorna snurrade runt i huvudet. Vi var emellertid entusiastiska, eftersom vårt mål var att komma till Finland för att arbeta. Vi bestämde oss för att ta en dag i taget”, minns Kathleen.
Allen och Kathleen har båda studerat till sjukskötare och avlagt en kandidatexamen vid filippinska universitet. Båda är utbildade sjukskötare och har tidigare erfarenhet av arbete utomlands.
Innan hon kom till Finland arbetade Kathleen i två år på ett förlossningssjukhus i Saudiarabien där hon uppfyllde de lokala kraven och klarade proven. Därifrån flyttade hon till Qatar för att arbeta på ett förlossnings- och barnsjukhus och senare på ögonsjukdomsavdelningar på olika sjukhus.
Allen arbetade som sjukskötare på ett stort byggföretag i Qatar.
Jobba i Finland? Så blev Kathleen intresserad av tanken
När Kathleen återvände hem till Filippinerna upptäckte hon rekryteringsföretaget Baronas annons där man sökte arbetstagare till Finland. De visste att Finland är världens lyckligaste land där det finns tusentals sjöar och man kan se norrsken. De hade en dröm om att få träffa jultomten.
”Jag sa till min man att varför inte åka till Finland, det är ett fantastiskt och jämlikt land att uppfostra barn i och det erbjuder högklassig småbarnspedagogik och utbildning, låt vara att vintern är kall och mörk. Jag ville pröva min lycka och skickade in en ansökan”, berättar Kathleen.
Hon blev kallad till intervju och klarade den. Kathleen fick också Allen att skicka in en ansökan, och även han kom vidare. De ville åka till Finland som familj.
För att få arbeta i Finland måste de genomgå en åtta månader lång onlinekurs i finska.
”Språkkursen var det svåraste steget i den här processen, men vi klarade den båda två”, säger Kathleen.
”Det hade säkert varit enklare att studera ansikte mot ansikte i stället för att studera på nätet”, säger Allen.
Hjälp finns att få för att rekrytera och anställa utländsk arbetskraft.
Work in Finland hjälper arbetsgivare i Finland i alla frågor som gäller rekrytering av utländsk arbetskraft.
Olika aktörer hjälper företag med arbetskraftsinvandring
I Finland råder det brist på yrkespersoner inom social- och hälsovården. I regeringsprogrammet finns en så kallad modell med riktad arbetskraftsinvandring från utvalda länder som syftar till att locka yrkespersoner från EU- och EES-länderna samt tredjeländer, såsom Brasilien, Indien, Vietnam och, som ett nytt land, Filippinerna, att arbeta i Finland.
”Vi har också personal i dessa länder. De kan hjälpa arbetsgivarna att hitta en pålitlig lokal rekryteringspartner och stödja arbetsgivarna så att rekryteringen går till på ett smidigt och etiskt sätt”, berättar utvecklingsexpert Harry Berg på Work in Finland.
Han arbetar på Work in Finlands internationella rekryteringsrådgivning för arbetsgivare. Det är Business Finlands och UF-centrets avgiftsfria rådgivningstjänst med låg tröskel som hjälper arbetsgivare i Finland i praktiska frågor som gäller rekrytering av utländsk arbetskraft, arbetstagarnas flytt och etablering. Den erbjuder information, stöd och handledning för arbetsgivare av alla storlekar, oavsett bransch.
Efter språkkursen ansökte Kathleen och Allen om uppehållstillstånd för arbetstagare i Finland.
”För att kunna ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare måste man ha en arbetsplats och avtalade anställningsvillkor”, berättar Harry.
Kathleen och Allen hade ingått ett arbetsavtal – de skulle arbeta med personer i behov av särskilt stöd på Rinnekoti Oy. Barona, som rekryterade paret, hjälpte dem steg för steg att komma vidare i invandringsformaliteterna.
Eftersom Kathleen och Allen skulle arbeta inom social- och hälsovårdsbranschen i Finland, kom även Valvira in i bilden. Valvira jämför Finlands krav med arbetstagarens ursprungliga examen och kontrollerar om det finns anledning att komplettera examen. Handläggningstiden för personer som kommer utanför EU- och EES-länderna är minst fyra månader, och under denna tid ska alla examensbevis förmedlas till Valvira.
Praktiska saker vid ankomsten till Finland
Före ankomsten till Finland besökte Kathleen och Allen Finlands beskickning i Filippinerna för att identifiera sig. När de fick ett positivt beslut om uppehållstillstånd och ett uppehållstillståndskort kunde de flytta till Finland.
Personer som kommer till Finland behöver en finländsk personbeteckning. Den kan fås antingen från Migrationsverket när man ansöker om uppehållstillstånd, från Skatteverket eller från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB). Samtidigt kan de ansöka om en hemkommun som möjliggör den egna kommunens tjänster. Personbeteckningen och hemkommunen kan numera även sökas på nätet.
En finländsk personbeteckning och en bostadsadress som registrerats i befolkningsdatasystemet underlättar i allmänhet öppnandet av banktjänster. Man måste också kontakta skattemyndigheten för att få ett skattekort.
”Arbetsgivaren kan hjälpa till med detta. Arbetsgivarens representant kan till exempel boka tid hos MDB för ett besök redan innan personen har flyttat till landet”, berättar Harry.
Barona hade skaffat en hyresbostad till Kathleen och Allen i Helsingfors, där de bosatte sig. De började arbeta på Rinnekoti som läroavtalsstuderande inom närvård.
Kathleens och Allens anställningsförhållande och avsikt att flytta till Finland permanent innebar att de fick rätt till FPA-kort och FPA-förmåner från och med tidpunkten för flytten.
Efter att Valvira granskat Kathleens och Allens examina har de vid sidan av arbetet inlett en läroavtalsutbildning, med hjälp av vilken de uppdaterar sina examina så att de uppfyller Finlands krav. Därefter kan de arbeta som närvårdare.
Läroavtalsutbildningen pågår i 1–1,5 år och omfattar en närstudiedag i veckan. Paret tycker att studierna är lätta, eftersom allt är bekant för dem.
Ett halvår efter att paret hade kommit till Finland återvände Allen till Filippinerna för att hämta dottern Ylisha till Finland. Hon är nu 11 år.
”Vi hade hemlängtan under de första månaderna i Finland, men den försvann när Ylisha flyttade hit. Jag saknar förstås mina föräldrar och mina syskon, men jag har redan vant mig vid det i Saudiarabien och Qatar”, säger Kathleen på flytande engelska.
Familjen fick flytta in i en större bostad, och i höstas började dottern i skolan i förbererande undervisning. I förberedande undervisning studerar man finska i ett år och bekantar sig med det finländska skolsystemet.
”Till en början var det jobbigt för vår dotter och hon frågade när vi skulle flytta tillbaka till Filippinerna. Jag förklarade att hon nu har en bra möjlighet att lära sig om olika människor och nya språk. Numera har hon flera kompisar”, berättar Kathleen.
Finland är nu familjen Damascos andra hemland
Kathleen och Allen har nu bott i Finland i cirka 1,5 år. I oktober i år är de klara med sin uppdaterade närvårdarexamen.
Kathleen och Allen tackar sina kollegor på Rinnekoti som har varit vänliga mot dem, stöttat dem och lärt dem de dagliga rutinerna samt utvärderat framstegen i arbetet.
”Självklart är arbetet lite utmanande ibland, men när vi gör det med hjärtat blir det lättare. Man måste vara tålmodig och omtänksam och visa kärlek eftersom vi arbetar med människor. Vi gör alltid vårt bästa”, säger Kathleen.
Allen tycker att den finländska kulturen känns hemtrevlig och att det har varit lätt att anpassa sig till landet. Paret uppskattar det finländska välfärdssamhället, där man får stöd från födseln till ålderdomen. Kathleen nämner till exempel offentlig hälsovård och olika familjestöd, såsom barnbidrag, samt arbetslöshetsförmån och pension. De berömmer också den fungerande kollektivtrafiken.
”Vi älskar att bo här. Människorna är trevliga, och vädret är också sådant att man anpassar sig till det. Maten är emellertid lite dyr just nu”, säger Allen.
”Vi tänker redan på Finland som vårt andra hemland. Finland tar väl hand om oss. Vi har fått ett fint mottagande i samhället, vi lever ett bekvämt liv och vår dotter får gratis utbildning”, tillägger Kathleen.
Arbetsgivare, vill du rekrytera arbetstagare från utlandet?
Förberedelser:
- Ta reda på yrket för arbetsuppgiften med hjälp av Statistikcentralens verktyg Yrkesklassificering.
- Kontrollera arbetsplatsens riktlinje för arbetstillstånd på NTM-centralen och om en person kan anställas för uppgiften utan utredning av tillgång på arbetskraft.
- Läs kraven för uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL) på Migrationsverkets
- Skapa ett konto i tjänsten Arbetsgivarens Enter Finland.
Ansökan:
- Instruera arbetstagaren att ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare i Enter Finland.
- Meddela ditt företags FO-nummer till arbetstagaren och be hen att lägga till det i ansökan så att du kan komplettera anställningsvillkoren.
- Fyll i anställningsvillkoren när din arbetstagare har skickat in sin egen ansökan i Enter Finland.
Beslut om ansökan och resan till Finland:
- Instruera arbetstagaren att boka tid för att styrka sin identitet.
- Du kan se hur ansökan framskrider i Enter Finland.
- När uppehållstillståndskortet har beviljats, instruera arbetstagaren att hämta kortet – hen behöver det för att kunna resa.
Etablering i Finland:
- Hjälp arbetstagaren att boka myndighetsbesök i samband med etableringen i förväg.
- Instruera arbetstagaren att ansöka om FPA-förmåner, såsom FPA-kort och de stöd som hen har rätt till.
- Ge arbetstagaren ett arbetsavtal för att sköta myndighetsärenden.
- Instruera arbetstagaren att registrera personuppgifter, adressuppgifter och nödvändiga familjeförhållanden i Finlands befolkningsdatasystem hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Arbetet inleds:
- Uppmana arbetstagaren att skaffa ett skattekort från Skatteförvaltningen och förmedla det till dig.
- Meddela arbetsplatsens förtroendepersoner den utländska arbetstagarens namn och det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet.
- Förvara information om utländska arbetstagare och grunderna för deras arbetsrättigheter.
Arbeta i Finland?
Ska du eller vill du komma till Finland för att arbeta?
Guiden Arbeta i Finland hjälper dig längs vägen. Du får bland annat information om uppehållstillstånd för arbetstagare och arbetslivets regler i Finland.
Text Jaana Kalliokoski Bilder, video och redigering Vilja Harala