Gå till innehåll

”När man uträttar ärenden på webben vet man att ansökan har kommit fram”

En småföretagare måste vara en riktig mångsysslare. Förutom att han ansvarar för företagsverksamheten och resultatet, har han även hand om arbetstagarnas välbefinnande. Som tur har vissa saker gjorts enklare för arbetsgivarna: arbetsgivarnas FPA-förmåner kan enkelt ansökas på webben.
FÖRETAGARE & ARBETSGIVARE | 12.10.2023
Lyssna på artikeln

”När man uträttar ärenden på webben vet man att ansökan har kommit fram”

Många sydösterbottningar får impulsen att bli företagare redan med modersmjölken. Så gick det även för Ilmolabon Jussi Eväsoja, som är född och uppvuxen i en företagarfamilj. Han är redan den tredje generationen som leder familjebolaget Ilmajoen Teräsputkikaluste Oy. Bolaget tillverkar utomhusmöbler såsom cykelställningar, bänkar, bord och piskställningar samt produkter för metallindustrin på entreprenad.

”Mina farföräldrar bildade bolaget för 60 år sedan. För ett och ett halvt år sedan hade vi generationsskifte, och min pappa arbetar fortfarande i bolaget”, berättar Jussi.

Utöver stålarbetet har Jussi även startupföretaget Mediclaudo Oy, som utvecklar digitaliseringen av läkemedelsutdelning.

Ersättningar för företags­hälsovård enkelt på webben

Ilmajoen Teräsputkikaluste sysselsätter sex arbetstagare inklusive ägarna. Startupföretaget har en arbetstagare.

Som arbetsgivare har Jussi utkontrakterat löneräkningen till en bokföringsbyrå, men han tar själv hand om alla FPA-ärenden. 

Till exempel när räkenskapsperioden är över ansöker Jussi om ersättningar för arbetstagarnas företagshälsovård från FPA. För detta använder han FPA:s E-tjänst för ersättningar för företagshälsovård.

”Det är lätt att använda tjänsten och betydligt säkrare och snabbare än att fylla i en blankett för hand och lämna den till posten. När man uträttar ärenden på webben vet man säkert att ansökan har kommit fram”, säger Jussi.

Jussi pratar med två arbetstagare.
Jussi Eväsoja har ingen önskan om att återgå till att fylla i ansökningar manuellt. ”Digitaliseringen har många fördelar för alla parter. Man kan inte heller lita på att posten alltid kommer fram, och att ansökningarna kommer fram ligger ju alltid på avsändarens ansvar.”

En annan fördel med att uträtta ärenden på webben är att alla obligatoriska fält blir ifyllda, annars kommer man inte vidare i ansökan. På så sätt behöver man inte i efterhand utreda och lägga till information som saknas.

En del producenter av företagshälsovård använder ett datasystem för att förmedla grundläggande information om arbetstagarnas företagshälsovårdsersättningar direkt till FPA. När arbetsgivaren sedan loggar in i FPA:s e-tjänst räcker det att hen fyller i de uppgifter som saknas. Om producenten av företagshälsovård inte använder datasystemet, skickar tjänsteproducenten en pappersansökan för företagshälsovårdsersättning till arbetsgivaren. Då fyller arbetsgivaren i alla uppgifter i e-tjänsten.

LÄS OCKSÅ
Elektroniskt läkarintyg underlättar och påskyndar ansökan om sjukdagpenning

Utöver e-tjänsterna för företagshälsovård finns även E-tjänsten för arbetsgivare, där man till exempel kan ansöka om sjukdag-, föräldra- och rehabiliteringspenning.

”Dessa behöver vi inte ansöka om varje år i vårt företag, eftersom längre sjukfrånvaro och föräldraledigheter inte inträffar varje år.”

Arbetsgivare – ta i bruk FPA:s e-tjänster för arbetsgivare.

Tjänsten är lätt att använda.

Den sparar tid och du får en kvittering när ansökan har kommit fram.

E-tjänsterna förnyas och blir enklare att använda

Enligt Jussi är FPA:s e-tjänst ganska lätt att använda, och man kan även bläddra i anvisningarna samtidigt som man fyller i en blankett.

FPA:s specialplanerare Leila Koskela berättar att e-tjänsterna utvecklas som bäst i samarbete med arbetsgivarna. Jussi har också gett utvecklingsförslag. Enligt honom kunde instruktionsvideor hjälpa många, och de kunde uppmuntra småföretagare att uträtta sina ärenden på webben.

”Vårt mål är att göra tjänsterna så användarvänliga att de inte ens kräver anvisningar, men vi förnyar även anvisningarna och var de visas på sidorna”, berättar Leila.

Många arbetsgivare skulle även ha nytt av att veta i vilket skede av behandlingen de egna ansökningarna befinner sig. Även detta ska enligt Leila åtgärdas i framtiden.

Det är emellertid ingen vits att vänta på förnyelserna, utan Jussi uppmuntrar alla småföretagare att modigt sätta sig vid datorn och logga in på FPA:s e-tjänst.

”Att fylla i blanketter på webben är enklare än många tror, och driftssäkerheten är god. Och så är allt gjort på en gång utan att man till exempel behöver vänta på att posten ska gå fram”, säger Jussi. 

FPA:s e-tjänst för småföretagare

Text Jaana Kalliokoski Bilder, video och redigering Tuukka Kiviranta

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.