Siirry sisältöön

Rahat ja lääkkeet loppu – toimeentulotuesta apua?

Terveys | 12.4.2021
Useimmat meistä ovat saaneet jossain vaiheessa elämäänsä Kela-korvausta lääkkeistä. Korvauksen jälkeen itselle maksettavaksi jäävä summa voi vaihdella muutamasta eurosta satasiin. Kun talous on tiukoilla, on hyvä tietää, että Kela voi myöntää toimeentulotukea loppusumman kattamiseen.
Kuuntele artikkeli
""

6 faktaa toimeentulotuesta ja lääkkeistä

  1. Kun saat myönteisen päätöksen perustoimeentulotuesta, saat samalla sähköisen maksusitoumuksen apteekkiin. Maksusitoumuksella saat ne lääkkeet tai valmisteet, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon.
  2. Muut terveyteen ja hygieniaan liittyvät menot, kuten saippua ja hammastahna, sisältyvät toimeentulotuen perusosaan, eikä niitä voi maksaa apteekin maksusitoumuksella. Maksat ne tilillesi tulevalla tuella. Perusosaan kuuluvat myös apteekista ilman reseptiä ostettavat valmisteet, kuten perusvoiteet.
  3. Kaikki lääkkeet eivät automaattisesti sisälly maksusitoumukseen. Näitä ovat esimerkiksi erityislupaa edellyttävät valmisteet sekä lääkkeet, jotka eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin. Jos tarvitset maksusitoumuksen tällaiseen lääkkeeseen, toimita toimeentulotuen hakemuksesi liitteenä potilasohje sekä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön antama selvitys siitä, että kyseinen lääke tai valmiste on tarpeellinen sairautesi hoidossa. Näissä tilanteissa Kela arvioi tapauskohtaisesti, voidaanko maksusitoumus myöntää.
  4. Maksusitoumus välittyy Kelasta apteekkeihin sähköisesti ja näkyy apteekeissa toimeentulotuen päätöksen antamista seuraavana päivänä. Voit asioida haluamassasi apteekissa. Näytä apteekissa Kela-kortti tai muu luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi, jotta apteekki voi hakea tiedon maksusitoumuksesta.
  5. Maksusitoumus on voimassa yleensä saman ajan kuin perustoimeentulotuen päätöksesikin. Maksusitoumusta ei voida myöntää takautuvasti. Tilanteesi mukaan Kela voi rajata maksusitoumuksen koskemaan vain tiettyä lääkettä tai määrittää voimassaoloajan esimerkiksi kertaostoa varten.
  6. Jos tarvitset kiireellisesti toimeentulotukea ja maksusitoumuksen lääkkeisiin, ole yhteydessä Kelan palvelunumeroon 020 692 207 tai palvelupisteeseen. Kela käsittelee kiireelliseksi arvioidut hakemukset yleensä samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Kelan aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä asuinkuntasi sosiaalipäivystykseen.

Lue myös: Asiantuntijat edellyttävät tutkimus­näyttöjä korvattavien lääkkeiden tehosta

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.