Siirry sisältöön

Oletko lähdössä töihin tai etätöihin toiseen EU-maahan? Selvitä sosiaaliturva-asiat ennen lähtöä

Työ & Toimeentulo | 9.11.2021
Puhelinmyyjäksi Espanjaan tai lasketteluoppaaksi Itävaltaan? Selvitä sosiaaliturva-asiat kuntoon ennen lähtöä, jotta voit keskittyä reissussa kiinnostavampiin asioihin!
Kuuntele artikkeli
""

3 Kela-vinkkiä ulkomaille töihin lähtevälle

  1. Ilmoita aina Kelaan, kun työskentelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa. Voit tehdä ilmoituksen OmaKelassa.
  2. Jos työskentelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, kuulut lähtökohtaisesti työskentelyvaltion sosiaaliturvan piiriin. Silloin sosiaalivakuutusmaksut ja etuudet määräytyvät kyseisen maan lakien mukaisesti. Suomen kansalaisuus ei tarkoita, että sinulla olisi oikeus Kelan etuuksiin työskentelymaasta riippumatta. Selvitä, miten sinun on toimittava päästäksesi työskentelyvaltion sosiaaliturvan piiriin.
  3. Jos taas työskentelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa suomalaisen työnantajan lähettämänä työntekijänä tai teet etätöitä suomalaiselle työnantajalle, työnantajan täytyy hakea sinulle A1-todistus Eläketurvakeskuksesta. Kun sinulla on A1-todistus, kuulut työskentelyn ajan Suomen sosiaaliturvaan ja sinulla on oikeus myös moniin Kelan etuuksiin.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.