Gå till innehåll

Är du på väg till ett annat EU-land för att arbeta eller distans­arbeta? Ta reda på om din sociala trygghet är i ordning innan du åker

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 9.11.2021
Ska du jobba som telefonförsäljare i Spanien eller som skidguide i Österrike? Ta reda på om din sociala trygghet är i ordning innan du åker så kan du fokusera på mer intressanta saker under resan!
Lyssna på artikeln
""

3 FPA-tips för den som åker utomlands för att arbeta

  1. Informera alltid FPA om att du arbetar i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien. Du kan göra anmälan i MittFPA.
  2. Om du arbetar i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien omfattas du i regel av den sociala tryggheten i sysselsättningslandet. Då bestäms socialförsäkringsavgifterna och förmånerna utifrån de lagar som gäller där. Finskt medborgarskap betyder inte att du har rätt till FPA-förmåner oberoende av var du arbetar. Ta reda på vad du måste göra för att omfattas av den sociala tryggheten i det land där du arbetar.
  3. Om du däremot arbetar som utsänd arbetstagare eller arbetar på distans för en finländsk arbetsgivare i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien måste arbetsgivaren ansöka om ett A1-intyg för dig hos Pensionsskyddscentralen. När du har ett A1-intyg omfattas du av den finska sociala tryggheten under den tid du arbetar och du har också rätt till ett flertal FPA-förmåner.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.