Siirry sisältöön

Työskenteletkö ulkomailla opintojen ohessa? Lue, miten se saattaa vaikuttaa sosiaaliturvaasi!

Työ & Toimeentulo | 9.10.2017
Opiskeletko ulkomailla ja sait työpaikan kohdemaasta? Hieno juttu! Muista ilmoittaa työskentelystä Kelaan, vaikka työskentely opintojen ohella olisikin osa- tai lyhytaikaista.
Kuuntele artikkeli
Miestarjoilija kännykkä kädessään.

4 + 1 asiaa, jotka jokaisen ulkomailla opiskelevan kannattaa muistaa:

  1. Viikonlopputuurauksia tukholmalaisessa vaateliikkeessä? Palkallinen työharjoittelu Puolassa? Kannattaa pitää mielessä, että vähäinenkin työskentely toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä vaikuttaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseen.
  2. Sukellusopettajana Australiassa? IT-hommia Israelissa? Sosiaaliturvasopimusmaassa työskentely voi vaikuttaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseen. Ilmoita siis työskentelyn aloittamisesta Kelaan mahdollisimman pian.
  3. Muissa kuin EU- tai ETA-maissa, Sveitsissä tai sosiaaliturvamaissa työskentelyä tarkastellaan tilanteen mukaan. Appelsiinifarmilla hedelmiä keräämässä 10 tuntia viikossa kesä–heinäkuussa? Ei huolta! Huomaa kuitenkin, että jos työt jatkuvat useamman kuukauden, voi työskentely vaikuttaa sosiaaliturvaan.
  4. Voit tilanteestasi riippuen edelleen saada opintotukea, vaikka oikeus Suomen sosiaaliturvaan työskentelyn takia muuten päättyisikin.

+ Muista ilmoittaa Kelaan, jos lopetat työskentelyn ja jatkat pelkästään opintojen parissa. Sekä työskentelyn aloittamista että lopettamista koskevan ilmoituksen voit tehdä kätevästi lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa. Jos sinulla on kysyttävää, Kelan KV-keskus auttaa. Nauti hienoista uusista kokemuksista!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.