Siirry sisältöön

Muutto muuttaa elämän – usein myös Kela-asiat 

Yleinen | 7.8.2023
Muutto edessä? Kela-asiat ovat monella ajankohtaisia silloin, kun nuori muuttaa ensimmäiseen kotiinsa, kun ero tuo muutoksia asumiseen tai kun iän myötä yhteisestä kodista siirrytään palvelutaloon tai hoivakotiin. Kela auttaa sinua näissä elämän muutostilanteissa. 
Kuuntele artikkeli
""

Oletko muuttamassa ensimmäiseen kotiin? Onnea uudesta kodista! 

On aika tehdä muuttoilmoitus ja pakata lakanat ja lautaset. Kela on elämässäsi mukana aikuisuuden kynnyksellä ja omaan ensimmäiseen kotiin muuttaessa. Poimi muuttoon liittyvät vinkit talteen:  

 1. Kun muutat kotoa omaan kotiin, kimppakämppään tai muutat puolisosi kanssa yhteen, oma talous tulee usein ensimmäistä kertaa ajankohtaiseksi. Kelasta voi hakea tukia avuksi uuteen elämäntilanteeseen. Esimerkiksi yleinen asumistuki voi olla ratkaisu. Katso neljä vinkkiä, kun muutat omaan kotiin ja miten haet yleistä asumistukea kimppakämppään.  
 1. Nuorelle opiskelijalle opintoraha, opintolaina ja yleinen asumistuki turvaavat opiskelijan toimeentulon ja asumisen kustannuksia myös kesällä, jos kesätyö jäi saamatta. Katso täsmävinkit asumistuesta opiskelijalle. Vilkaise myös, miten kesätyötulot vaikuttavat asumistuen määrään.  

Opiskelija, onko edessäsi muutto pois vanhempien luota?

Onko muutto edessä eron myötä? Hae Kelan avulla uutta suuntaa elämään  

Kela on mukana silloinkin, kun ero tuo elämään useampia muutoksia kerrallaan. Oma talous usein mullistuu, uuden kodin hankinta voi olla edessä ja lasten hoitoon ja elatukseen liittyvät asiat täytyy ratkaista, jotta lapsen taloudellinen hyvinvointi voidaan turvata.  

 1. Eron jälkeen käy usein niin, että taloutta pitää pyörittää yhden aikuisen tuloilla. Silloin asumistuki voi olla apuna asumismenojen kattamisessa. Lue ohjeet asumistuen hakemiseen, jotta tuen saaminen vastaa uutta taloudellista tilannetta (kela.fi) ja miten muutokset parisuhteessa vaikuttavat Kelan tukiin.   
 1. Eron jälkeen lapsilisään voi hakea yksinhuoltajakorotusta, vaikka lasten vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus. Vanhemmat voivat sopia siitä, kummalle lapsilisä maksetaan.  
  Luen vinkit, miten ero vaikuttaa lapsiperheen tukiin tai jos lapsesi asuu sinulla vuoroviikoin.   
 1. Elatusapua vai sittenkin elatustukea? Näihin termeihin perhe törmää yleensä erotessa, kun aletaan pohtia yhteisten lasten asumista, tapaamisia ja elatusta. Eron jälkeen lapsella on oikeus saada elatusapua vanhemmalta, joka ei asu lapsen kanssa. Mitä tarkoittaa elatusapu tai elatustuki, entä mikä on elatusvelvollinen? 

Ero ja muutto veivät jaksamisen äärirajoille. Lue Hannan tarina: Ero ja muutto veivät jaksamisen äärirajoille: ”En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman tukea” 

Onko edessä muutto palvelutaloon tai hoivakotiin?  

Kela on mukana myös vanhuuden kynnyksellä, kun muutto palvelutaloon tai hoivakotiin on ajankohtainen. Elämänmuutos voi vaikuttaa myös kotiin jäävän puolison tilanteeseen.  

 1. Tiesitkö, että palvelutaloon tai hoivakotiin muuttavalla voi olla oikeus eläkettä saavan hoitotukeen? Hoitotuki helpottaa vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää, toimintakykyä, kuntoutusta ja hoitoa. Lue lisää eläkettä saavan hoitotuesta (kela.fi)  
 1. Jääkö puoliso asumaan yhteiseen kotiin? Jos eläke on jäänyt pieneksi ja talous on tiukilla, eläkkeensaajan asumistuesta voi saada helpotusta asumismenoihin. Lue lisää eläkkeensaajan asumistuesta (kela.fi). 
 1. Aina eläke ja muut tuet eivät riitä asumisen ja elämisen välttämättömiin kuluihin, kuten vuokraan, ruokaan ja lääkkeisiin. Silloin Kelasta voi hakea perustoimeentulotukea. Lue lisää perustoimeentulotuesta (kela.fi). 

Lue Marjan ja Arton tarina ja miten he saivat hoidettua raha-asiat kuntoon Arton muuttaessa hoivakotiin: Arto sai hoivakoti­paikan kiven­heiton päästä kotoa 
 

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.