Siirry sisältöön

Opiskelija, onko edessäsi muutto pois vanhempien luota?

Opiskelu | 31.7.2023
Kun muutto omaan kotiin lähestyy, on aika tehdä muuttoilmoitus sekä pakata lakanat ja lautaset. Käytä hetki aikaa myös Kela-asioiden hoitamiseen, jotta saat tuet tilillesi ajoissa ja oikean suuruisena.
Kuuntele artikkeli
""

4 vinkkiä, kun muutat omaan kotiin

  1. Selvitä, onko sinulla oikeus opintotukeen. Jos et vielä saa opintotukea, voit selvittää laskurilla, voisitko saada sitä. Jos voit, hae opintotukea OmaKelassa.
  2. Saat enemmän opintorahaa, kun muutat omaan asuntoon.Jos saat jo opintotukea, sinun täytyy tehdä opintotuen muutosilmoitus. Voit tehdä sen kätevästi OmaKelassa. Valitse siellä ensin Opintotuen muutosilmoitus, sitten Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea ja lopuksi Asumisen muutos. Muutosilmoitukseen ei tarvita liitteitä. Ilmoitus kannattaa tehdä muuttokuukauden loppuun mennessä.
  3. Muutto asuntolaan voi vaikuttaa opintotukeen.Tästä syystä opintotuen muutosilmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun muutat vanhempiesi luota oppilaitoksen asuntolaan tai esimerkiksi isovanhemman luokse. Voit tällöinkin saada enemmän opintorahaa.
  4. Selvitä, oletko oikeutettu asumistukeen. Jos uusi asuntosi on vuokra-, asumisoikeus- tai omistusasunto, voit saada yleistä asumistukea. Lue lisää asumistuesta ja siitä, kuka sitä voi saada. Jos olet oikeutettu asumistukeen, tee hakemus OmaKelassa. Voit saada asumistukea takautuvasti enintään 1 kuukaudelta. Jos siis haluat saada tukea esimerkiksi tammikuusta lähtien, hakemuksen täytyy olla Kelassa helmikuun loppuun mennessä.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.