Gå till innehåll

Studerande, ska du flytta bort från dina föräldrar?

STUDIER | 31.7.2023
När flytten till ett eget hem närmar sig är det dags att göra en flyttanmälan och packa ner lakan och tallrikar. Kom också ihåg att sköta dina FPA-ärenden, så att dina förmåner kan betalas in på ditt konto i tid och med rätt belopp.
Lyssna på artikeln
""

4 tips när du flyttar till ett eget hem

  1. Ta reda på om du har rätt till studiestöd. Om du ännu inte får studiestöd kan du med hjälp av FPA:s räknare ta reda på om du kan få stöd. Du kan ansöka om studiestöd i MittFPA.
  2. Studiepenningens belopp stiger, när du flyttar till en egen bostad. Om du redan har studiestöd ska du lämna ett meddelande om förändringar gällande studiestödet. Det kan du enkelt göra i MittFPA. Gå till MittFPA och välj först Studiestöd – meddela förändringar, därefter Jag meddelar någon annan förändring eller ansöker om tilläggsstöd och till sist Förändring som gäller boendet. Det behövs inga bilagor till meddelandet om förändringar. Skicka meddelandet före utgången av den månad då du flyttat.
  3. Om du flyttar till ett elevhem kan det inverka på studiestödet. Därför ska du lämna ett meddelande om förändringar gällande studiestödet också när du flyttar från ditt föräldrahem till en läroanstalts elevhem eller exempelvis till dina mor- eller farföräldrar. Också i sådana fall kan studiepenningens belopp stiga.
  4. Ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag. Om din nya bostad är en hyres-, bostadsrätts- eller ägarbostad kan du få allmänt bostadsbidrag. Läs mer om bostadsbidraget och vem som kan få det. Om du har rätt till bostadsbidrag kan du göra en ansökan i MittFPA. Du kan få bostadsbidrag retroaktivt för högst 1 månad. Det betyder att om du vill få bostadsbidrag till exempel från januari ska din ansökan vara hos FPA senast inom februari.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.