Gå till innehåll

Studerande, ska du flytta bort från dina föräldrar?

STUDIER | 13.9.2017
Det är dags att göra flyttningsanmälan och packa lakan och lampor. Passa samtidigt på att gå igenom dina FPA-ärenden, så att de stöd som du har rätt till betalas ut till rätt belopp.
Lyssna på artikeln
""

4 tips om studiestöd och bostadsbidrag

  1. Kanske du har rätt till studiestöd? Kolla med en räknare, om du har rätt till studiestöd. Sök i så fall studiestöd via nätet.
  2. Du får mera studiepenning. Om du redan får studiestödet, ska du meddela förändringar som påverkar studiestödet. Smidigast gör du det via FPA:s e-tjänst. Välj Meddelande om ändring gällande studiestöd > Jag meddelar någon annan förändring eller ansöker om tilläggsstöd > Förändring som gäller boende. Inga bilagor behövs. Det lönar sig att meddela förändringen i god tid före utgången av den månad då du flyttat.
  3. Flyttar du till ett internat eller till dina mor- eller farföräldrar? Du ska göra flyttningsanmälan för studiestöd också om du flyttar till ett internat vid en läroanstalt eller till dina mor- eller farföräldrar. Också i det här fallet kan du få mera studiepenning.
  4. Ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag och skicka in din ansökan. Om din nya bostad är en hyres- bostadsrätts- eller ägarbostad, kan du få bostadsbidrag. Läs mera om bostadsbidrag. Sök bostadsbidrag via FPA:s e-tjänst.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.