Siirry sisältöön

Näin ero vaikuttaa lapsiperheen tukiin

Koti & Perhe | 20.8.2018
Ero mullistaa lapsiperheen elämää ja aiheuttaa usein muutoksia myös Kelan etuuksiin.
Kuuntele artikkeli
Isä ja pojat pelaa Uno-peliä sängyllä.

Oletko eronnut? Tarkista nämä Kelan tuet

  1. Lapsilisä Lähivanhempi voi hakea lapsilisään yksinhuoltajakorotusta, jos lapsi on alle 17-vuotias. Lähivanhempi on se, jonka luona lapsi on kirjoilla. Yksinhuoltajakorotusta maksetaan, jos vanhemmat ovat asumuserossa. Vanhemmilla voi olla yhteishuoltajuus eikä eron tarvitse olla vielä voimassa.
  2. Elatustuki Etävanhempi voi maksaa lapselle elatusapua. Jos vanhemmat eivät pääse elatusavusta sopuun lastenvalvojan luona, lähivanhempi voi nostaa asiasta kanteen tuomioistuimessa. Kela voi maksaa elatustukea lähivanhemmalle, jos elatusvelvollinen ei sitä maksa tai jos tuomioistuimen määräämä elatusapu on pienempi kuin elatustuki.
  3. Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki Perheen koko ja tulot vaikuttavat kotihoidon tuen hoitolisään ja yksityisen hoidon tuen hoitolisään. Tarkista laskurilla, vaikuttaako ero näihin tukiin perheessäsi.
  4. Yleinen asumistuki Pienituloinen perhe voi saada asumistukea. Kela tarkistaa asumistuen vuosittain, vaikka muutoksia ei olisi tapahtunut. Tarkista yleisen asumistuen laskurilla, vaikuttako ero mahdollisuuteesi saada asumistukea.
  5. Toimeentulotuki Joskus ero laittaa talouden tiukoille. Jos tulosi ja varasi eivät riitä kaikkiin arjen menoihin, arvioi laskurilla voitko saada Kelasta toimeentulotukea. Myös pienituloinen etävanhempi voi hakea tukea lapsen tapaamisesta aiheutuviin menoihin.

Haet etuudet helpoimmin verkossa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.