Siirry sisältöön

Kahden kodin lapsia

Kela palvelee | 20.10.2020
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

”Keskustelemalla se ratkaistiin”, kertoi eräs asiakas lasten asumisjärjestelyistä Kela-kortteja tilatessaan. Kun vanhemmat erosivat, he sopivat lasten asuvan vuorotellen molempien vanhempiensa luona. Hyvä keskusteluyhteys ja kotien lyhyehkö välimatka helpottivat tilannetta – joka ehti kuitenkin aiheuttaa monenlaisia kysymyksiä Kela-asioissa. Mikä vuoroasumisessa siis pohdituttaa?

Vuoroasumisella tarkoitetaan järjestelyä, jossa lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhempansa tai huoltajansa luona. Silloin lapsi viettää noin puolet ajasta kummankin kanssa – tyypillisesti viikon yhdessä kodissa ja seuraavan toisessa. Vaikka lapsella on kaksi asuinpaikkaa, hänelle on kuitenkin ilmoitettava yksi varsinainen asuinosoite Digi- ja väestötietovirastoon. Asiakaspalvelussamme tämä herättää luonnollisesti kysymyksiä: miten lapsilisä maksetaan tai voiko lapsella olla kaksi Kela-korttia?

Vaikka lapsella on kaksi asuinpaikkaa, hänelle on kuitenkin ilmoitettava yksi varsinainen asuinosoite.

Asiakkaiden kanssa jutellessani kuulen monen yllättyvän siitä, että esimerkiksi lapsilisä tai lapsen vammaistuki voidaan maksaa vain yhdelle tilille. Vuoroviikkovanhemmat ovat kehitelleet asiaan monenlaisia ratkaisuja: joskus he esimerkiksi sopivat maksun jakamisesta keskenään kuukausittain tai vaihtavat maksunsaajan määräajoin tasapuolisuuden vuoksi.

Meiltä kysytään usein myös lasten vuoroasumisen vaikutuksesta asumistukeen, mitä palveluasiantuntijamme Joona avasi tarkemmin blogitekstissään. Kelan etuudet perustuvat lakeihin, jotka eivät tällä hetkellä mahdollista lapsen kuulumista kahteen ruokakuntaan eli käytännössä lapsi huomioidaan vain virallisen asuinosoitteensa asumistuessa. Erotilanne on siis pohdinnan paikka lapsen asuinosoitteen kannalta, vaikka asuminen olisi vuoroviikoittaista.

Nykyään lapsella voi olla perustellusta syystä kaksi Kela-korttia.

Vuoroviikoin asuinpaikkaansa vaihtavien lasten vanhempia on ilahduttanut se, että nykyään lapsella voi olla perustellusta syystä kaksi Kela-korttia. Näin molemmista kodeista löytyy kortti äkillisiä terveydenhuollon käyntejä tai apteekkiasiointeja varten. Elämäntilanteiden muuttuessa tuntuu tärkeältä, että arjen sujumiseksi pyritään löytämään uudenlaisia ratkaisuja. Tiesitkö muuten, että lasten vuoroasuminen sai virallisen aseman lapsenhuoltolain uudistuksessa vain alle vuosi sitten?

Eron jälkeiset asumisjärjestelyt aiheuttavat perheissä kysymyksiä niin koulukyytien, terveydenhuollon kuin lapsiperheen tukienkin kannalta. Jos perheenne tilanne muuttuu eron vuoksi, kunnan lastenvalvoja voi auttaa sopimaan lasten huoltamisesta ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin sovittelemaan asiaa. Kokosimme sivuillemme täsmätietoa siitä, miten ero vaikuttaa lapsiperheen tukiin. Kun elämäntilanne muuttuu, kannattaa neuvoja kysyä rohkeasti – olipa kyse sitten asumiskuvioista tai Kela-korteista. Onko sinun lähipiirissäsi kokemusta lasten vuoroasumisesta?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.