Siirry sisältöön

Kela palvelee tuttuun tapaan hyvinvointialueiden aloittaessa

Kela palvelee | 19.12.2022
Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuonna 2023, jolloin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Muutos ei vaikuta Kelan palveluihin, mutta olemme valmiina ohjaamaan asiakkaita uusien kumppaniemme eli hyvinvointialueiden palveluihin. Mitä jokaisen on hyvä tietää muutoksesta?
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Kela palvelee asiakkaita tuttuun tapaan, kun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Taustalla tapahtuu kuitenkin monenlaista, sillä esimerkiksi välitystiliasiakkaiden etuusmaksut ja Kanta-palvelujen rekisterinpitäjyys siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Puhelinpalvelussamme on valmistauduttu siihen, että hyvinvointialueet ottavat yhteyttä niin sote-asiakkaiden Kela-asioista kuin uudesta roolistaan työnantajina.

Olemme tehneet yhteistyötä varmistaaksemme, että tiedot liikkuisivat sujuvasti.

Terveydenhuolto on yksi Kelan suurimmista yhteistyökumppaneista, koska Kelalta haetaan työ- ja toimintakykyyn liittyviä etuuksia ja Kela vastaa Kanta-palvelujen tuottamisesta. Olemme tehneet yhteistyötä varmistaaksemme, että tiedot liikkuisivat sujuvasti hyvinvointialueiden ja Kelan välillä. On tärkeää, että esimerkiksi asiakkaiden lääkärinlausunnot saataisiin sukkelasti perille Kelaan. Omia terveystietojasi pääset muuten seuraamaan Omakannasta samalla tavalla kuin ennenkin, eli Omakannan käyttö ei muutu hyvinvointialueiden käynnistymisen seurauksena.

Kela tekee yhteistyötä myös sosiaalitoimien kanssa, jotta toimeentulotuen asiakkaiden asiat hoituisivat mallikkaasti vuodenvaihteessa. Voit edelleen hakea perustoimeentulotukea Kelalta, kun taas täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta vastaa tammikuusta alkaen hyvinvointialue. Vuodenvaihteessa asiointi sosiaalitoimessa sujuu monilta osin tuttuun tapaan, koska osoitteet, puhelinnumerot ja työntekijät eivät välttämättä muutu. Hyvinvointialueilla on käytössä Kelan etuustietopalvelu, josta valtuudet saaneet työntekijät näkevät tietoa asiakkaan etuuksista. Voit seurata sosiaalitoimen aukioloaikoja ja asiointikanavia hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Jos terveydenhuollossa asioiminen ruuhkautuu, saattaa terveyteen liittyvien etuuksien käsitteleminen viivästyä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen hyvinvointialueille voi vaikuttaa Kela-asioihin muutamalla tavalla. Jos terveydenhuollossa asioiminen ruuhkautuu ja lääkärinlausuntoja puuttuu, saattaa terveyteen liittyvien etuuksien käsitteleminen viivästyä. Tällöin Kelalla voidaan harkita hakemusten käsittelemistä esimerkiksi aiempien lääkärinlausuntojen perusteella.

Toinen huomionarvoinen asia ovat sote-asiakasmaksut: hyvinvointialueet määrittelevät maksut ja mahdolliset maksualennukset, mikä saattaa heijastua perustoimeentulotuen hakemisen tarpeeseen. Maksujen alentaminen voisi tarkoittaa sitä, että aiempaa harvempi hakee toimeentulotukea terveydenhuollossa asioituaan.

Kolmanneksi on hyvä tietää, että sosiaalihuollon palveluasunnoissa asuvien ei itse tarvitse tehdä mitään, kun vuokranantaja vaihtuu hyvinvointialueeksi. Kela tekee yhteistyötä hyvinvointialueiden ja kunnallisten vuokranantajien kanssa, jotta tukien maksut ohjautuvat oikein myös vuodenvaihteen jälkeen. Jos vuokran määrä muuttuu, asukkaan tulee hakea tukeen tarkistusta. 

Muutos ei vaikuta Kelan palvelukanaviin.

Voit hoitaa Kela-asiasi edelleen OmaKelassa ja muissa palvelukanavissamme, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Muutos ei vaikuta myöskään Kela-taksien tilausnumeroihin. Kyydit tilataan myös ensi vuonna jommastakummasta alueen tilausvälityskeskuksista.

Vinkkaan vielä vuodenvaihdetta ajatellen, että omat Kela-asiat kannattaa pyrkiä hoitamaan kuntoon ennen joulun pyhiä, sillä usein palvelussamme on vuodenvaihteessa ruuhkaa. Tiesitkö muuten, että Kelan asiakaspalvelussa on tänä vuonna vastattu jo yli kahteen miljoonaan puheluun?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.