Siirry sisältöön

Lapsilisä kuuluu lapselle

Koti & Perhe | 1.6.2022
Eräs ystäväni sai 18-vuotispäivänään käyttöönsä vanhempiensa hänelle lapsilisistä säästämän rahasumman. Summa oli joitakin tuhansia euroja, ja ystäväni osti niillä rahoilla auton, bensaa ja Metallican cd-levyn. Ystäväni vanhemmat eivät tästä pitäneet. Muistan miettineeni itsekseni, että mihin rahat sitten olisi pitänyt käyttää?
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Harva etuus puhututtaa yhtä paljon kuin lapsilisä. Lapsilisää on maksettu jo vuodesta 1948 saakka, Kelalle etuus siirtyi 1993. Lapsilisät ovat verotonta tuloa, eikä määrään vaikuta vanhempien omaisuus tai tulot. Edun myöntämisperusteista ja oikeasta käyttötavasta on ollut paljon keskustelua eri medioissa. Eikä ihme. Lapsilisää maksetaan kaikista alle 17-vuotiaista lapsista, ja vuonna 2020 lapsilisää maksettiin kaikkiaan 538 210 perheelle. Lapsilisät on myös suurin Kelan maksama perhe-etuus, ja lapsilisiin tehtävät muutokset koskettavat kaikkia lapsiperheitä. 

Lapsilisän tarkoitus on kattaa lapsesta aiheutuvia kustannuksia. Ja niitähän lapsiperheessä riittää.

Lapsilisän tarkoitus on kattaa osittain lapsesta aiheutuvia kustannuksia. Ja niitähän lapsiperheessä riittää. Aina on ostettavana kausivaatteet, maksettavana harrastusmaksu, allergialääke tai vähintäänkin vaippoja. Tällä hetkellä lapsilisä ensimmäisestä lapsesta on 94,88 euroa kuukaudessa, ja summa nousee jokaiselle seuraavalle lapselle hieman. Lisäksi lapsilisään on mahdollista saada 63,30 euron yksinhuoltajakorotus, jos et ole avio- tai avoliitossa tai puolison kanssa on muutettu eri osoitteisiin yhteiselämän lopettamiseksi.

Jos lapsilisän summa pysyisi vuodesta toiseen samana, yhden lapsen lapsilisästä kertyisi koko sen 16 vuoden maksuaikana yhteensä 18 216 euroa. Se on iso summa. Nykyajan sosiaalisen median keskustelukulttuurissa on tavallista, että perheet kertovat avoimesti lapsilisän käyttämistarkoituksista. Toiselle lapsilisät ovat tärkeä osa päivittäisten kulujen kattamista, ja lapsilisän maksupäivää odotellaan ennen hankintojen tekemistä. Joku toinen taas kertoo sijoittavansa lapsilisät rahastoon ja osakkeisiin. Poikkeuksellisen pitkän maksuajan vuoksi lapsilisien maksuajalle voi toki mahtua myös tilanteita, joissa lapsilisä tarvitaankin perheen lasten akuuttien menojen kattamiseen, vaikka muutoin siitä säästettäisiinkin.

Jokainen vanhempi haluaa varmasti toimia lapsensa ja perheensä edun mukaisesti ja käyttää lapsilisät miten parhaaksi näkee.

Yhtä kaikki, lapsilisä on tarkoitettu lapsen menoihin. Eri medioissa on noussut paljon keskustelua siitä, tuleeko lapsilisää ylipäänsä maksaa kaikille, tai etenkään perheille, jotka pystyvät rahasumman säästämään tai sijoittamaan. Toistaiseksi näin on, ja tätä on perusteltu esimerkiksi huolella syntyvyyden pidempään jatkuneesta laskusta, sekä kaikkien lasten samanarvoisella kohtelulla.

Jokainen vanhempi haluaa varmasti toimia lapsensa ja perheensä edun mukaisesti ja käyttää lapsilisät miten parhaaksi näkee ja elämäntilanne vaatii. Minulla ja monella muulla vanhemmalla on onneksi vielä vuosia aikaa miettiä, mitä sanon lapselleni, joka haluaa ostaa hänelle mahdollisesti säästetyistä rahoista itselleen auton ja lempiyhtyeensä cd-levyn. Olisiko kuitenkin ollut viisaampaa käyttää rahat toisin?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.