Meidän perheessä molemmat vanhemmat tekevät etätöitä kotona. Työmatkaksi voidaan laskea siirtymä sängystä työhuoneeseen, ja taaperon hoitopaikka näkyy kodin ikkunasta. Kotikadullamme naapurit ovat tottuneet jo aamuisin näkemään, kun mieheni tai minä kärräämme lasta hoitoon pyjamahousuissa ja tukka pystyssä. Koska kotietätyössä pukeutumiskoodi on vapaa, joskus paluumatkakin tulee hoidettua samalla varustuksella. Pääasia lienee, että lapsella on päällään muutakin kuin pyjama.
Jos lisäaika perheen kanssa tulisi tarpeeseen, sen järjestämiseen on tarjolla useampia mahdollisuuksia.
Olemme siis onnellisessa asemassa, kun ”työmatkaan” menee aamuisin vain muutamia minuutteja. Laskeskelin, että jos ennen ja jälkeen työpäivän päivähoitoon ja työpaikoille matkaamisiin käytettäisiin arkisin tunnin verran, se tekee vuodessa yli 200 tuntia vähemmän perheen yhteistä aikaa. Jossakin päin Suomea puolen tunnin siirtymät eivät riitä alkuunkaan, vaan tuntimäärä voi helposti moninkertaistua. Voi kuinka montaa leikki- ja halihetkeä se tarkoittaakaan! Lisäksi etätyöarjessa aikaa säästyy entisestään, kun osan kotitöistä voi hoitaa sulavasti päivän kahvi- ja lounastauoilla.
Vuorokauteen ei kukaan saa lisää tunteja ja käsiäkään ei ole kuin kaksi, mutta ajankäyttöön voi monesti jonkin verran vaikuttaa. Jos lisäaika perheen kanssa tulisi tarpeeseen, ja oma tilanne sen sallii, ajan järjestämiseen on tarjolla useampia mahdollisuuksia.
Jos lapsen kokoaikainen hoitoon vienti hirvittää, hoidon aloitusta voi loiventaa omaa työaikaa lyhentämällä.
Jos perheessä on alle kolmevuotias tai koulutaipaleen aloittava lapsi, on lapsen hoidon vuoksi mahdollista jäädä hoitovapaalle joko osittain tai kokonaan. Jos esimerkiksi vanhempainvapaan jälkeen lapsen kokoaikainen hoitoon vienti hirvittää, hoidon aloitusta voi loiventaa omaa työaikaa lyhentämällä. Työaikaa voi lyhentää molemmat vanhemmat, myös yhtä aikaa. Toinen vanhempi voi esimerkiksi hoitaa lasta maanantaisin ja toinen perjantaisin, tai toinen nipistää työaikaa aamusta ja toinen päivän lopusta. Tähän järjestelyyn vanhemmat voivat hakea Kelasta joustavaa hoitorahaa. Lyhyempää työaikaa tekevä vanhempi voi saada joustavaa hoitorahaa jo toisen vanhemman vanhempainvapaan aikana. Tämä on yksi tapa helpottaa pikkulapsiarkea.
Jos perheen taapero taas hoidetaan kokonaan kotona, eikä hänelle ole varattuna kunnallista hoitopaikkaa, voi Kelasta saada kotihoidon tukea. Hoitipa lasta mummo tai naapuri, myös kotihoidon tukea voi hakea siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Myös näissä tilanteissa työaikaansa lyhentävä vanhempi voi saada joustavaa hoitorahaa. Vaihtoehtoisesti lapsen hoitojärjestelyihin voidaan hakea yksityisen hoidon tukea.
Meillä jatkoaikaa hoidon aloittamiselle saatiin vielä kuukauden verran lisää, kun lapsen isä piti neljä viikkoa isyysvapaata.
Itse hyödynsin edellisen vanhempainvapaani jälkeen lomapäiviä sekä hoitovapaata. Vanhemman vuosiloma ei estä kotihoidontuen saamista, eli kotihoidontukea voi hakea jo ennen varsinaisen hoitovapaan alkua loman ajalle, toki aina vähintään kuukaudeksi kerrallaan. Itse jatkoin hoitovapaata vielä osittaisena palatessani töihin lyhyemmällä työajalla. Meillä jatkoaikaa hoidon aloittamiselle saatiin vielä kuukauden verran lisää, kun lapsen isä piti neljä viikkoa isyysvapaata.
Olen jäämässä uudelleen vanhempainvapaalle kesän kynnyksellä. Ennen pikkusisaruksen syntymää on ihanaa saada viettää kahdestaan aikaa esikoiseni kanssa. Aika näyttää, missä tilanteessa ollaan ja millaisiin järjestelyihin meidän perheessä päädytään, kun seuraava vanhempainvapaani lähenee loppuaan keväällä 2022. Kotitöiden määrä ja äidin tarve ei ainakaan nykyisestään vähene, joten työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa erilaisille työelämän joustoille lienee tarve myös silloin. Äidillä on ehkä vain kaksi kättä, mutta niitäkin voi käyttää vuorotellen.