Siirry sisältöön

Mihin Kela-korttia tarvitaan?

Terveys | 15.11.2022
Kela-kortilla osoitat, että sinulla on oikeus Kelan maksamiin sairausvakuutusetuuksiin. Näitä ovat esimerkiksi lääkkeiden ja yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset ja sairauspäiväraha.
Kuuntele artikkeli
""

Kun käyt julkisessa terveydenhuollossa, sinulta saatetaan pyytää Kela-korttia, jotta voit osoittaa henkilöllisyyteesi. Kela-kortti ei kuitenkaan osoita oikeuttasi julkiseen terveydenhuoltoon. Oikeus julkiseen terveydenhuoltoon perustuu Digi- ja väestötietoviraston merkintään siitä, että sinulla on kotikunta Suomessa (ns. kotikuntamerkintä). 

5 faktaa Kela-kortista

  1. Kun näytät Kela-korttia tai henkilöllisyystodistusta, saat apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluistasi. Se tarkoittaa, että kuluistasi vähennetään Kela-korvaus suoraan. Maksettavaksesi jää tällöin ainoastaan omavastuu.
  2. Jos sinulla on oikeus lääkkeiden erityiskorvaukseen, merkintä siitä lisätään Kela-korttisi.  
  3. Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti, jos nimesi muuttuu ja olet ilmoittanut muutoksen Digi- ja väestötietovirastoon. Saat automaattisesti uuden kortin myös silloin, kun lääkkeidesi erityiskorvausoikeus muuttuu.
  4. Jos korttisi katoaa, voit tilata uuden kortin lähettämällä asiasta viestin OmaKelassa tai soittamalla numeroon 020 692 204.
  5. Jos muutat tai tulet töihin Suomeen, hae Kela-korttia lähettämällä asiasta viesti OmaKelassa.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.