Siirry sisältöön

Miten tulojen muutos vaikuttaa asumistuen määrään?

Työ & Toimeentulo | 1.4.2021
Oletko valmistumassa ja siirtymässä työelämään? Tulojen muutos voi vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Muista hakea asumistuen tarkistusta, jos tulosi muuttuvat!
Kuuntele artikkeli
""

4 vinkkiä tulojen vaikutuksesta asumistukeen

  1. Asumistukesi tarkistetaan, jos ruokakuntasi yhteenlasketut tulot suurenevat vähintään 400 euroa kuukaudessa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Esimerkiksi kun valmistut ja aloitat palkkatöissä, asumistukesi pitää siis ehkä tarkistaa.
  2. Asumistuessa otetaan tuloina huomioon ruokakunnan ansiotulot, pääomatulot (esim. osinko- tai vuokratulot) ja useat etuudet, kuten peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintoraha. Tukeen vaikuttavat aina bruttotulot, eli tulot, joista ei ole vielä vähennetty veroja.
  3. Ilmoita tulojen muutoksista viipymättä Kelaan. Tarkistushakemus on kätevintä tehdä verkossa. Muista liittää mukaan tarvittavat liitteet, esimerkiksi kopio työsopimuksesta, jos työsuhde on vasta alkanut. Jos sinua mietityttää, pitääkö tuki tarkistaa, voit varmistaa asian soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 210 ennen tarkistushakemuksen tekemistä.
  4. Unohditko ilmoittaa tulojen muutoksesta? Tukea voidaan joutua perimään takaisin, jos asumistuen vuositarkistuksessa käy ilmi, että osa tuloista on jäänyt ilmoittamatta.

+ Oletko vastavalmistunut ja työtön? Lue, miten voit hakea työttömyysturvaa!

Lue myös: Missä tilanteissa asumistuen tarkistusta täytyy hakea? Kelan asiantuntija vastaa 

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.