Gå till innehåll

Hur påverkar en ändring i inkomsterna bostadsbidragets belopp?

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 1.4.2021
Studierna avklarade och på väg in i arbetslivet? En ändring i dina inkomster kan påverka bostadsbidragets belopp. Kom ihåg att ansöka om justering av bostadsbidraget om dina inkomster ändras!
Lyssna på artikeln
""

4 tips om hur inkomsterna påverkar bostadsbidraget

  1. Ditt bostadsbidrag justeras om det gemensamma hushållets inkomster ökar minst 400 euro i månaden eller minskar minst 200 euro i månaden jämfört med inkomsterna i det senaste beslutet.
  2. I bostadsbidraget beaktas som inkomst hushållets förvärvsinkomster, kapitalinkomster (t.ex. dividender och hyresinkomster) och flera förmåner såsom grunddagpenning, arbetsmarknadsstöd och studiepenning. Det är alltid bruttoinkomsten som beaktas, alltså inkomsten före skatter dragits av.
  3. Meddela om ändringar omedelbart till FPA. Behändigast ansöker du om justering via webben. Kom ihåg nödvändiga bilagor såsom en kopia av ditt arbetsavtal, om arbetet nyligen börjat. Om du är osäker på om bidraget behöver justeras kan du ringa FPA:s telefonservice 020 692 221 före du ansöker om justering.
  4. Glömde du meddela ändringar i inkomsterna? Det kan hända att stödet måste återkrävas om det vid årsjusteringen av bostadsbidraget visar sig att du inte har meddelat en del av inkomsterna.

+ Nytuexaminerad och arbetslös? Läs tips om hur du kan ansöka om arbetslöshetsunderstöd.

Läs också: I vilka situationer måste man ansöka om justering av bostadsbidraget? FPA:s expert svarar

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.