Siirry sisältöön

”Vuokrarästejä syntynee enemmän, kun talous on tiukalla”

Kun toimeentuloturvaetuuksia heikennetään, vuokralaisten toimeentulon vaikeudet saattavat näkyä vuokranantajille. Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes ei näe tulevaisuutta aivan toivottomana. Uusi Kela-palvelu helpottaa Hughesin mielestä vuokranantajien asiointia Kelan kanssa.
Koti & Perhe | 15.2.2024
Kuuntele artikkeli

Yleistä asumistukea leikataan vuonna 2024. Useimmat muutokset tulevat voimaan vuoden 2024 huhtikuusta lähtien. Kun myös työttömyystukea heikennetään ja toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tulee muutos, yhä useampi vuokralainen joutunee painiskelemaan toimeentulonsa kanssa. Millaisia asioita Vuokranantajat ry:ssä odotetaan muutosten vuoksi? 

”On mahdollista, että vuokrarästejä syntyy enemmän, kun talous on tiukemmalla. Uskon kuitenkin, että moni maksaa vuokransa ensimmäisenä, koska koti on ihmisille niin tärkeä asia. Jos uhkana on, että kodin menettää, niin mieluummin tingitään muista asioista,” Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes toteaa. 

Kolmenkymmenentuhannen jäsenen yhdistys ajaa yksityisten vuokranantajien etuja. Palvelussa tarjotaan neuvontaa erilaisissa pulmissa, joita vuokranantajille tulee eteen vuokrasuhteissa. 

“Tyypillisimmät tilanteet, joihin he kaipaavat neuvontaa, ovat maksamattomat vuokrat ja asunnoissa syntyneet vahingot”, toiminnanjohtaja sanoo.  

LUE MYÖS
Näin yleinen asumistuki muuttuu vuonna 2024
Sanna Hughes istuu toimistossa koneen äärellä ja työskentelee.
Sanna Hughes korostaa, että asumistuki ei ole vuokranantajan tukea. ”Vuokranantaja ei välttämättä edes tiedä, saako vuokralainen tukea vai ei.”

Muuttaminen maksaa 

Heikennys yleiseen asumistukeen tuo mukanaan muutoksia – millaisia muutoksia, sitä on Sannan mukaan vaikea ennustaa tässä vaiheessa, edes tutkijat eivät siihen pysty. Tutkimustieto Isosta-Britanniasta parin vuoden takaa kertoo, että asumistuen leikkauksien jälkeen sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat, kuten vuokrarästit ja häädöt, lisääntyivät. Sen sijaan muutoksilla ei ollut suurta vaikutusta vuokratasoon. 

“Näitä tukien heikennyksiähän perustellaan meillä usein sillä, että korkeat tuet pitäisivät vuokratasoa ylhäällä.” 

Kelan tutkimus kuitenkin kumoaa väitteen, että asumistuen suuruudella olisi suora vaikutus vuokrien tasoon. Samaa tukee myös VATT:n tutkimus.

Sanna pohtii tulevaisuuden skenaarioita.

”On selvää, että leikkaukset yleiseen asumistukeen pienentävät monen pienituloisen vuokralaisen käytettävissä olevia tuloja. Hallituksen tavoitteena uudistukselle on kannustaa asumistuen saajia lisätulojen hankkimiseen. Kaikille tämä ei ole mahdollista, jolloin vaihtoehtoina on säästää muusta kulutuksesta tai etsiä edullisempaa asuntoa.”

LUE MYÖS
Tuloni vaihtelevat kuukausittain – miten se vaikuttaa asumistuen määrään?

Vuokranantajia näistä koskee suoranaisesti viimeinen vaihtoehto. Sanna ei kuitenkaan usko, että ihmiset kovin hevillä lähtisivät vaihtamaan asuntoa, varsinkaan, jos vuokran suuruus ei laske uudessa asunnossa huomattavasti. 

“Muuttamisella on aina kustannuksensa. Moni haluaa pysyvyyttä perheensä elämään eikä kovin helposti välttämättä lähde muuttamaan asioita. Esimerkiksi lapsiperheillä koulut tai päiväkodit ovat lähellä ja siellä lasten tutut kaverit.” 

”Vuokranantajien on hyvä ymmärtää Kela-tukiin liittyviä pelisääntöjä.”

”Olemme tiedottaneet jäsenillemme tukimuutoksista.”

”Kelan kanssa meillä on ollut myös yhteinen webinaari aiheesta.”

Kohtuuhintaisiakin asuntoja löytyy 

Vuokrahinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sannan mukaan markkinoilla on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon tarjontaa vuokra-asunnoista. 

“Katsoin juuri nettipalvelusta, että esimerkiksi Helsingistä löytyy vapaana 2 000 vuokrayksiötä. Näistä melkein 400 mahtuu vuokrahinnaltaan toimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen sisään. Vantaalla tällaisia yksiöitä löytyy kolmisen sataa. Tukirajojen sisään mahtuvia neljän hengen perheasuntojakin löytyy vapaana Helsingistä yli sata ja Vantaalta yli 300.” 

Nyt asuntoja on tarjolla, mutta mitä tapahtuu ensi vuonna, jos rakentamisenkin määrä vähenee, kuten on arvioitu.  

“Pääkaupunkiseudun väestönkasvukin jatkuu ennätysmäisenä. Totta kai se saattaa keikauttaa tasapainoa”, Sanna miettii. 

Uusi sähköinen palvelu auttaa vuokran­antajaa asioinnissa 

Keväällä 2024 Kela avaa vuokranantajille tarkoitetun uuden verkkopalvelun. Jos vuokralainen haluaa, että asumistuki tai toimeentulotuki maksetaan suoraan vuokranantajalle, vuokraisäntä voi ilmoittaa tietonsa palvelussa. Palvelussa voi hakea myös Kelan myöntämän vuokravakuuden realisointia ja lähettää tässä tarvittavat liitteet. 

“Hienoa, että Kelassa asiointi on tehty vuokranantajalle mahdollisimman helpoksi. Muutama yhdistyksemme luottamushenkilö on myös päässyt mukaan kehittämään ja vaikuttamaan uuteen palveluun”, Sanna mainitsee. 

Kelasta on toki jo aiemminkin saanut vuokravakuuden tai vuokran, kun vuokralainen on ensin saanut myönteisen päätöksen toimeentulotuesta tai on antanut Kelalle valtuutuksen vuokran maksamiseen suoraan tuista.

“Mahdollisuus saada Kelan kautta vakuuksia parantaa vähävaraisemman mahdollisuutta saada vuokra-asunto. Tällainen vuokralainen on vuokranantajalle luottokelpoinen. Asiakirjojen pitää toki olla kunnossa ja hoidettuna Kelan kanssa, ja siihen uusi palvelu vastaa hyvin”, Sanna mainitsee.

Uusi Kela-asiointi vuokranantajalle

  • mahdollisuus lähettää yhteystietojaan Kelaan sähköisesti
  • mahdollisuus lähettää liitteitä sähköisesti
  • mahdollisuus hakea vuokravakuutta Kelalta sähköisesti

Asiantuntijoina Kelan erikoissuunnittelija Mirja Peltonen ja asiantuntija Carita Forsberg.

Teksti Arja Krank Kuvat, videot ja editointi Miika Kainu 

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.