Kari Aro, 50, ehti tehdä monipuolisen työuran julkishallinnossa, ennen kuin hänet irtisanottiin tuotannollisista syistä alkuvuodesta 2015. Uuden työpaikan löytäminen osoittautui vaikeaksi, ja Aro oli työttömänä yli seitsemän vuotta.
Kunnes Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry Tatsi palkkasi hänet osa-aikaiseksi työntekijäksi lokakuussa 2022.
”Yhdistyksessä työnkuvani on pitkälti hallinnon kehittämistä. Uudistan Tatsin työaikakirjanpitoa, tallennan arkistoa digitaaliseen muotoon, inventoin yhdistyksen omaisuutta ja teen ylipäätään paljon erilaista tiedonhankintaa”, Kari kertoo.
Samaan aikaan osa-aikaisen työnsä ohessa Kari opiskelee oppisopimuksella liiketalouden perustutkintoa.
”Tatsissa pääsen osoittamaan käytännössä taitojani. Oppisopimuskoulutushan on suunniteltu juuri siten, että tekemällä oppii parhaiten” hän toteaa.
Yksi tapa päästä kiinni työelämään – osa-aikatyön ja sovitellun työttömyysetuuden kombo
Kun Karin työttömyys pitkittyi, hänen saamansa ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäispäivät tulivat täyteen. Tämän jälkeen Kari siirtyi työmarkkinatuelle, joka on ansiosidonnaista selvästi pienempi. Kun Kari sittemmin työllistyi Tatsiin, hän oli pitkän työttömyytensä vuoksi oikeutettu TE-palvelujen myöntämään palkkatukeen.
Kari työskentelee Tatsissa 27 tuntia viikossa, ja samalla hän saa Kelasta soviteltua työttömyysetuutta.
”Ajattelin aluksi, että enhän minä nyt osa-aikaiseen työhön rupea.”
”Kuukaudessa saan Kelasta himpun verran alle 200 euroa. Kun lasken yhteen sen ja Tatsilta saamani palkan, tulot jäävät hieman pienemmäksi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.”
Kari löysi Kelan sovitellun työttömyysetuuden omin neuvoin hakiessaan tietoa eri työllistymisvaihtoehdoista.
”Ajattelin aluksi, että enhän minä nyt osa-aikaiseen työhön rupea. Sitten oivalsin, että onhan sekin yksi ratkaisu päästä vuosien tauon jälkeen kiinni työelämään ja työllistyä myöhemmin pysyvästi. Ratkaisu on tuntunut sittemmin aivan oikealta.”
Rento ilmapiiri merkitsee paljon
Miten Kari on viihtynyt Tatsissa?
”Helvetin hyvin! Täällä on reilu ja rento ilmapiiri. Tekemisen puutteesta en kärsi, mutta työ on myös riittävän itsenäistä. Kysyn neuvoa, jos on tarvis, mutta on kiva, kun annetaan vapaasti tehdä – ja että luotetaan hommien hoituvan.”
Aron esihenkilö, Tatsi ry:n toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula sanoo yhdistyksen olleen onnekas saadessaan porukkaansa niin taitavan ja ahkeran ihmisen kuin Kari.
”Näen itse niin, että Karin työmarkkina-arvo kasvaa jatkossa paitsi tekeillä olevan ammatillisen tutkinnon myös uuden työkokemuksen kautta. Karissa on paljon potentiaalia, joten oli luontevaa ehdottaa, että hän yhdistäisi työn ja opinnot oppisopimuksessa”, Peppi toteaa.
Kari Aro tekee osa-aikatöitä 27 tuntia viikossa.
Hän saa samaan aikaan Kelasta soviteltua työttömyysetuutta.
Palkka sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa.
Eriarvoistavat digitaidot huolettavat
Sovitellulle työttömyysetuudelle Kari pääsi omien sanojensa mukaan ”heittämällä”.
”Liitin Kelan hakemuksen oheen kaikki tarvittavat lomakkeet ja selvitykset, eikä etuuspäätöksen saamisessa sitten kestänytkään kauaa. Säännöllisin väliajoin lähetän Kelaan listauksen siitä, minkä verran olen tehnyt töitä. Ja yleensä Kela käsittelee sen jo parissa päivässä – tilillä raha on pian sen jälkeen.”
Pepin mielestä Kari on hyvä esimerkki ihmisestä, joka osaa taitavasti kaivaa tietoa verkon syövereistä ja asioida viranomaisten edellyttämällä tavalla.
”Mutta kuinka käy niiden, jotka eivät näitä taitoja hallitse? Kuinka moni olisi Karin tavoin löytänyt itse vaikkapa juuri sovitellun työttömyysetuuden – varsinkin, kun TE-palveluilta tietoa eri vaihtoehdoista saa tosi vaihtelevasti.”
”Ja jos ihmisen digitaidot eivät ole nykyvaatimusten mukaiset, hän saattaa pudota syvään työttömyysloukkoon. Myös lukemisen tai kirjoittamisen haasteet hankaloittavat työllistymistä.”
Peppi nostaa myös esiin työllistymäisillään olevan henkilön toimeentulon.
”Työllistyvältä katkeaa usein sekä toimeentulotuki että työttömyysturva. Jos säästöjä ei ole, ja palkka alkaa juosta vasta kuukauden tai puolentoista päästä, mistä elanto näille väliviikoille? Toivonkin Kelalta entistä nopeampaa etuuksien käsittelyä – jotta tämänkaltaista toimeentulokuoppaa ei pääsisi syntymään.”
Väylä auki työmarkkinoille
Tiivis työ- ja opiskeluarki ei Karista ole tuntunut raskaalta – siitäkin huolimatta, että hän suorittaa osaopintojaan vapaa-ajallaan.
”Sunnuntaina minä lepään. Silloin tietokoneeni pysyy kiinni ja puhelintakin käytän vähemmän kuin muina viikonpäivinä. Mutta kun työt ja opinnot ovat niin mielenkiintoisia, jaksaminen ei ole minulle minkäänlainen haaste.”
Kari arvelee, että Tatsin työkokemus yhdessä ammatillisen tutkinnon kanssa avaa jatkossa väylän entistä monipuolisemmille työmarkkinoille.
”Työvuosiahan minulla on edessä vielä viitisentoista. Uskon, että olen työnantajien mielestä yhtä varteenotettava hakija siinä missä joku toinenkin.”
”Ainakin olen houkuttelevampi vaihtoehto kuin ihminen, joka on vain maannut sohvalla ja katsonut Netflixiä”, Kari naurahtaa.
Soviteltu työttömyysetuus
Kun saat osa-aika- tai keikkatyön, työttömyysetuutesi sovitellaan yhteen tulojesi kanssa. Voit toisin sanoen saada soviteltua työttömyysetuutta.
Ensimmäiset 300 euroa/kk voit ansaita ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteen lainkaan. Tätä kutsutaan työttömyysturvan suojaosaksi.
Jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.
Voit saada soviteltua työttömyysetuutta esimerkiksi näissä tapauksissa:
- Sinulla on osa-aikatyö, jonka työaika on enintään 80 % kokoaikatyön ajasta
- Sinulla on tilapäinen, enintään 2 viikkoa kestävä kokoaikatyö
- Teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen vuoksi
- Saat tuloa sivutoimisesta yritystoiminnasta
- Aloitat yritystoiminnan työttömänä
- Työllistymisesi yritystoiminnassa kestää enintään 2 viikkoa
Kela maksaa soviteltua työttömyysetuutta myös niiltä päiviltä, kun olet töissä.
Tehdyt työtunnit ja työpäivät ilmoitetaan Kelaan työttömyysajan ilmoituksessa.
Töissä tai tuella – Ratkaisu ei ole joko–tai vaan sekä–että
Aina sairaus ei vie työkykyä täysin. Silloin ratkaisu voi löytyä osasairauspäivärahasta. Entä tiesitkö, että vanhempainvapaallakin voi käydä töissä?
Tässä juttusarjassa käsittelemme sitä, miten Kelan etuudet voivat joustaa elämäntilanteen mukaan. Juttusarjaan kuuluu kolme osaa, ja ne on julkaistu kevään 2023 aikana.
Asiantuntijana juristi Antti Ristimäki Kelasta.
Teksti Essi Kähkönen
Kuvat, videot ja editointi Miika Kainu