Siirry sisältöön

”Kumpikin puoli minussa kokee tehneensä oikein – niin äiti kuin yrittäjäkin”

Yrittäjä Maikki Marjaniemi sekä hänen puolisonsa jäivät samaan aikaan osittaiselle vanhempainvapaalle ensimmäisenä koronakesänä 2020. Perhearki sovittautui Maikilla joustavasti yrittäjyyteen, ja kumpikin vanhempi saattoi ottaa tasapuolisesti vastuuta vauvanhoidosta.
Koti & Perhe | 16.5.2023
Kuuntele artikkeli

Maikki Marjaniemen ja hänen puolisonsa Jannen lapsi syntyi koronapandemian alussa, helmikuussa 2020. Ensimmäiset puoli vuotta Maikki oli vanhempainvapaalla.

”Saman vuoden kesällä aloimme pohtia, mikä olisi meidän tilanteeseemme sopivin seuraava askel. Me molemmat halusimme viettää yhä aikaa kotona vauvan kanssa”, Maikki muistelee.

Maikki ja Janne päätyivät yksissä tuumin jatkamaan vanhempainvapaalta osittaiselle vanhempainvapaalle. Se tarkoitti sitä, että kumpikin tekisi osan aikaa viikosta töitä ja osan aikaa olisi kotona, Kelan myöntämällä osittaisella vanhempainrahalla.

”Mutta kun suunnittelimme kumpikin jäävämme samaan aikaan osin kotiin vauvaa hoitamaan, Kelasta ilmoitettiin, että se ei onnistukaan. Virkailijallekin osittainen vanhempainraha oli niin harvinainen juttu, että vasta kun pyysin Kelaa tarkistamaan etuuden ehdot, kävi selväksi, että kyllä kumpikin meistä voi saada osittaista vanhempainrahaa samaan aikaan.”

Tiimi piti firmaa pystyssä

Maikki johtaa yhdessä yrittäjäkumppaninsa kanssa hyvinvointiin ja painonhallintaan keskittyvää verkkovalmennusyritystä ja markkinoi valmennuksia sosiaalisessa mediassa. Kun ihmiset jäivät koronan vuoksi etätöihin, Maikki kollegoineen alkoi suunnitella ja toteuttaa nimenomaan kotiin jääneille sopivia jumppa- ja hyvinvointivideoita.

”Osittaisella vanhempainvapaalla tein töitä keskimäärin muutaman päivän viikossa – muutoin aika meni tiiviisti perheen parissa. Työpäiviäkin tein usein kotoa käsin.”

”Jos ryhmäni tarvitsi apuani tai neuvojani, olin helposti tavoitettavissa.”

Osittaisen vanhempainvapaan ja firman toiminnan yhdistämisessä Maikki ei missään vaiheessa kokenut hankaluuksia.

”Viiden hengen ihana tiimini piti yritystä pystyssä, ja yrittäjäkollegani oli firmasta vetovastuussa. Jos ryhmäni tarvitsi apuani tai neuvojani, olin helposti tavoitettavissa. Ja jos minulla oli jokin työmeno, ja miehenikin oli samaan aikaan vaikkapa työmatkalla, äitini auttoi lapsenhoidossa”, Maikki huomauttaa.

Maikki pitää kädessään puhelinta ja katsoo eteenpäin.
Kotiarjen ja työarjen pyörittämisen lisäpanostuksesta kiitosta saavat niin Maikin työtiimi kuin hänen äitinsä, joka auttaa tarvittaessa lapsenhoidossa.

Osittaisena enintään viisi tuntia töitä päivässä

Suunnittelija Suvi-Maaria Heinäsmäki Kelasta kertoo, että osittainen vanhempainraha on yhä vieläkin melko tuntematon etuus. Osittaista vanhempainrahaa voi hänen mukaansa saada, jos hoitaa lastaan kotona osan päivästä ja on osan aikaa töissä.

”Tällä etuudella on mahdollista tehdä töitä enintään viisi tuntia päivässä. Toki töitä voi olla viikon jokaisena arkipäivänä – lauantait lasketaan mukaan arkipäiviin – tai sitten työn ja vapaan voi jakaa esimerkiksi siten, että on vaikkapa kolme enintään viiden tunnin päivää töissä ja kolme vapaalla.”

Suvi-Maarian mukaan osittainen vanhempainraha sopii erityisen hyvin yrittäjävanhemmalle, jolloin yritystoimintaa ei tarvitse keskeyttää.

”Työsuhteessakin voi jäädä osittaiselle vanhempainvapaalle, mutta se edellyttää osa-aikatyön sopimusta työnantajan ja työntekijän välillä.”

Osittainen vanhempainraha on ansiosidonnainen etuus, ja sen määrä on puolet vanhempainrahasta. Vanhempainrahapäiviä on kaikkiaan 160, mutta jos pitää vanhempainvapaan alusta saakka osittaisena, osittaisia vanhempainrahapäiviä voi kerryttää 320.

”Elokuussa 2022 laki muuttui siten, että kun molempien vanhempien piti ennen olla samaan aikaan osittaisella vanhempainvapaalla, nyt he voivat jäädä sille myös eri aikaan.”

LUE MYÖS
Perhevapaat jaetaan tasan vanhempien kesken – näin uudistus vaikuttaa perheisiin

Suvi-Maaria näkee osittaisen vanhempainrahanetuuden palvelevan myös työnantajaa.

”Työntekijällä voi olla erityisen merkittävä rooli työpaikalla tai hänen ammattitaitonsa on niin spesiaalia, että työnantajalle on hyödyksi tehdä sopimus osittaisesta vanhempainvapaasta työntekijän kanssa. Näin työntekijä pysyy osana työyhteisöä myös silloin, kun hän hoitaa pientä lasta kotona”, Suvi-Maaria havainnollistaa.

LUE MYÖS
Perhevapaat muuttuivat myös työn­antajan näkö­kulmasta
Maikki istuu sohvalla ja hänen lapsensa nojaa käsillään Maikin jalkaan. He katsovat toisiaan.
Vuorottelu lapsen hoitamisessa on kasvattanut myös lapsesta molempiin vanhempiinsa tasapuolisesti nojautuvan yksilön.

Arjen vastuu puoliksi vauva­vaiheessa

Lapsen kasvaessa Maikki kasvatti pikkuhiljaa työpanostaan noin puoleen päivään, maanantaista perjantaihin.

”Järjestely istui todella hyvin tilanteeseemme. Se, että minä ja mieheni olimme kumpikin samaan aikaan kotona, sitoutti meitä tasapuolisesti vanhemmuuteen.”

Maikki pitää tärkeänä etenkin sitä, että kumpikin vanhempi jakoi vastuuta arjesta saman verran.

”Raskas vauvavaihekaan ei tuntunut niin raskaalta kuin miltä se varmasti olisi tuntunut, jos toinen meistä olisi tehnyt täyttä työviikkoa. Esimerkiksi vauvan yöaikaiseen hoitoon kumpikin saattoi osallistua vuorotellen, eikä toiselle kertynyt sen vuoksi valtavaa univajetta.”

Osittainen vanhempainraha on vielä melko tuntematon etuus.

Osittainen vanhempainraha toimii hyvin yrittäjäperheelle.

Myös työnantaja hyötyy, kun työntekijän ammattitaito pysyy yllä.

Palkalla ja etuuksilla tuli toimeen

Maikin yrityksestään ja puolison työnantajaltaan saama palkka sekä kummallekin Kelasta myönnetty osittainen vanhempainraha riittivät Maikin mukaan hyvin elämiseen.

”Minulla on luontaisesti sisään rakennettu ”taloudellinen termostaatti”. Kun rahaa on enemmän, sitä voi käyttääkin enemmän – ja kun on tiukempaa, ei ole mikään ongelma kiristää vyötä. Koronapandemiassa ei myöskään hirveästi päässyt minnekään kuluttamaan, ja sulkutila sopi meille ja meidän silloiseen elämäntilanteeseemme pikkulapsiperheenä.”

Maikki istuu sohvalla.
Maikki on tehnyt etätöitään paljon taloyhtiönsä yhteistiloissa. Siellä on kuvattu muun muassa treenivideoita.

Kun Maikki nyt katsoo taaksepäin osittaisen vanhempainvapaan aikaan kolmen vuoden taakse, hän on sitä mieltä, että kummankin vanhemman päätös jäädä pidemmäksi aikaa kotiin oli ehdottomasti onnistunut ratkaisu.

”Kumpikin puoli minussa kokee tehneensä oikein – niin äiti kuin yrittäjäkin. Välillä oli voimaannuttavaa erkaantua tiiviistä perhekuvioista ja tehdä bisnestä, välillä taas oli ihanaa käpertyä vauvakuplaan.”

”Ja mikä parasta, lapsestamme huomaa, että vauva-ajan tasapuolinen läsnäolo teki meistä hänelle vanhempina yhtä tärkeitä: kun esimerkiksi itkukiukku iskee, lapsi hyväksyy niin minut kuin miehenikin samalla tavalla turvan ja lohdun antajiksi”, Maikki summaa.

LUE MYÖS
Yrittäjä Merja Mähkä: ”Osittainen vanhempain­vapaa on elämän­laadun kannalta uskomattoman hyvä systeemi”
LUE MYÖS
Kolme vanhempaa kertoo: Näin me käytämme perhe­vapaat

Osittainen vanhempainraha

  • Osittaista vanhempainrahaa voi saada, jos vanhempi hoitaa lastaan kotona osan päivästä ja on osin töissä. Töitä voi tällöin tehdä enintään viisi tuntia päivässä.
  • Osittainen vanhempainvapaa sopii erityisen hyvin vanhemmalle, joka on esimerkiksi yrittäjä.
  • Työsuhteessa olevakin voi jäädä osittaiselle vanhempainvapaalle, mutta se edellyttää osa-aikatyön sopimusta työnantajan ja työntekijän välillä.
  • Osittainen vanhempainraha on ansiosidonnainen etuus, ja sen määrä on puolet vanhempainrahasta.
  • Ennen molempien vanhempien piti olla samaan aikaan osittaisella vanhempainvapaalla. Elokuussa 2022 laki muuttui siten, että vanhemmat voivat jäädä sille myös eri aikaan.

Töissä tai tuella – Ratkaisu ei ole joko–tai vaan sekä–että 

Vanhempainvapaa ei ole enää vain äidin yksinoikeus. Vanhempainvapaat voi jakaa isän kanssa ja tehdä samalla myös palkkatyötä. Entä tiesitkö, että työttömänä voi tehdä keikkatöitä? Silloin työttömyysturva sovitellaan yhteen palkan kanssa.

Tässä juttusarjassa käsittelemme sitä, miten Kelan etuudet voivat joustaa elämäntilanteen mukaan. Juttusarja jatkuu kevään 2023 aikana.

LUE MYÖS
Kelan etuudet joustavat elämän­­tilanteen mukaan: Osasairaus­­päiväraha mahdollisti Aulin paluun kokopäivä­­työhön

Asiantuntijana suunnittelija Suvi-Maaria Heinäsmäki Kelasta.

Teksti Essi Kähkönen Kuvat, videot ja editointi Juuso Haarala

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.