Gå till innehåll

”Båda sidor av mig upplever att de har gjort rätt – både jag som mamma och jag som företagare”

Företagaren Maikki Marjaniemi och hennes make fick partiell föräldraledighet samtidigt under den första coronasommaren 2020. Familjens vardag anpassades smidigt till företagandet, och båda föräldrarna kunde ta lika stort ansvar för spädbarnsvården.
HEM & FAMILJ | 16.5.2023
Lyssna på artikeln

Maikki Marjaniemis och hennes make Jannes barn föddes i början av coronapandemin, i februari 2020. De första sex månaderna var Maikki föräldraledig.

”På sommaren samma år började vi fundera på vilket nästa steg som skulle vara lämpligast för vår situation. Vi ville båda fortfarande vara hemma med babyn”, minns Maikki.

Maikki och Janne beslutade att gå från föräldraledighet till partiell föräldraledighet. Det innebar att de båda skulle arbeta på deltid under veckan och stanna hemma en del av tiden, i och med en partiell föräldrapenning som beviljats av FPA.

”Men när vi båda planerade att delvis stanna hemma samtidigt för att ta hand om babyn, informerade FPA oss om att vi inte kunde göra det. Till och med för tjänstemannen var partiell föräldrapenning så sällsynt att det var först när jag bad FPA kontrollera villkoren för förmånen som det stod klart att vi båda kunde få partiell föräldrapenning samtidigt.”

Teamet såg till att företaget rullade

Tillsammans med sin partner driver Maikki ett online coaching-företag som fokuserar på välbefinnande och viktkontroll och marknadsför coachning på sociala medier. När folk började arbeta på distans på grund av coronapandemin, började Maikki och hennes kollegor planera och förverkliga videor om träning och välbefinnande avsedda för människor som stannat hemma.

”Under min partiella föräldraledighet arbetade jag i genomsnitt några dagar i veckan – annars tillbringade jag mycket tid med min familj. Jag arbetade också ofta hemifrån.”

”Om mitt team behövde min hjälp eller mina råd, var jag lätt att få tag på.”

Maikki upplevde inte vid något tillfälle några svårigheter med att kombinera partiell föräldraledighet och företagsverksamhet.

”Mitt underbara team på fem personer höll verksamheten igång, och min kollega höll i trådarna för företaget. Om mitt team behövde min hjälp eller mina råd, var jag lätt att få tag på. Och om jag hade något att göra på jobbet och min man samtidigt var på arbetsresa, hjälpte min mamma till med barnskötseln”, påpekar Maikki.

Maikki håller en telefon i handen och tittar framåt.
Både Maikkis arbetsteam och hennes mamma, som hjälper till med barnomsorgen när det behövs, får beröm för den extra ansträngning som det innebär att sköta både hemmet och jobbet.

Att arbeta högst fem timmar per dag under partiell föräldra­ledighet

Planeraren Suvi-Maaria Heinäsmäki från FPA säger att partiell föräldrapenning fortfarande är en relativt okänd förmån. Enligt henne kan man få partiell föräldrapenning om man tar hand om sitt barn hemma en del av dagen och arbetar på deltid.

”Med denna förmån kan du arbeta högst fem timmar per dag. Du kan naturligtvis arbeta varje vardag – lördagen räknas också som en vardag – eller så kan du dela upp ditt arbete och din ledighet, till exempel så att du arbetar tre dagar med upp till fem timmars arbetstid och är ledig tre dagar.”

Enligt Suvi-Maaria lämpar sig partiell föräldrapenning särskilt bra för en förälder som är företagare, eftersom föräldern inte behöver avbryta sin företagsverksamhet.

”Det är möjligt att få partiell föräldraledighet i ett anställningsförhållande, men detta kräver ett avtal om deltidsarbete mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.”

Den partiella föräldrapenningen är en inkomstrelaterad förmån och uppgår till hälften av föräldrapenningen. Det totala antalet föräldrapenningsdagar är 160, men om du tar ut din föräldraledighet som partiell föräldraledighet från början, kan du samla 320 partiella föräldrapenningsdagar.

”I augusti 2022 ändrades lagen från att båda föräldrarna måste ta ut partiell föräldraledighet samtidigt till att de nu kan ta ut den vid olika tidpunkter.”

LÄS OCKSÅ
Föräldra­ledigheterna fördelas jämnare mellan föräldrarna – så här påverkar den kommande reformen familjerna

Suvi-Maaria anser att den partiella föräldrapenningsförmånen också är till nytta för arbetsgivaren.

”Arbetstagaren kan spela en särskilt viktig roll på arbetsplatsen eller ha en specifik kompetens som gör det fördelaktigt för arbetsgivaren att ingå ett avtal om partiell föräldraledighet med arbetstagaren. På så sätt förblir arbetstagaren en del av arbetsgemenskapen även när han eller hon tar hand om ett litet barn hemma”, menar Suvi-Maaria.

LÄS OCKSÅ
Familjeledigheten förändrades också ur arbetsgivarens perspektiv
Maikki sitter på en soffa och hennes barn lutar sig mot hennes ben med sina händer på hennes knä. De tittar på varandra.
Att turas om att ta hand om barnet har också utvecklat barnet till en individ som litar lika mycket på båda föräldrarna.

Att dela jämnt på ansvaret för vardagen i baby­fasen

I takt med att barnet växte ökade Maikki gradvis sin arbetsbörda till ungefär en halv dag, från måndag till fredag.

”Arrangemanget lämpade sig verkligen för vår situation. Det faktum att min man och jag var hemma samtidigt gjorde att vi var lika engagerade i föräldraskapet.”

Maikki anser att det är särskilt viktigt att båda föräldrarna delar jämnt på ansvaret för vardagen.

”Inte ens den tunga babyfasen kändes så tung som den säkert skulle ha gjort om en av oss hade arbetat fulla arbetsveckor. Båda kunde till exempel turas om att ta hand om barnet på natten, så ingendera av oss fick så stor sömnbrist.”

Den partiella föräldrapenningen är fortfarande en relativt okänd förmån.

Partiell föräldrapenning fungerar bra för en företagarfamilj.

Även arbetsgivaren gynnas av att arbetstagarens kompetens bibehålls.

Man klarade sig med lönen och förmånerna

Maikki säger att den lön de fick från hennes företag och makens arbetsgivare samt den partiella föräldrapenning som de båda fick från FPA räckte för att leva.

”Jag har en naturligt inbyggd ’ekonomisk termostat’. När det finns mer pengar kan man spendera mer – och när pengarna är begränsade är det inga problem att dra åt svångremmen. Under coronapandemin fick man heller inte riktigt åka och spendera någonstans, och nedstängningen passade oss och vår dåvarande livssituation som en familj med små barn.”

Maikki sitter på en soffa.
Maikki har utfört en stor del av sitt distansarbete i husbolagets gemensamma utrymmen. Bland annat har träningsvideor spelats in där.

När Maikki ser tillbaka på tiden för den partiella föräldraledigheten för tre år sedan känner hon nu att båda föräldrarnas beslut att stanna hemma längre definitivt var en lyckad lösning.

”Båda sidor av mig upplever att de har gjort rätt – både jag som mamma och jag som företagare. Ibland var det stärkande att bryta sig loss från den snäva familjestrukturen och sköta affärer, och ibland var det underbart att kura ihop sig i babybubblan.”

”Och det bästa är att det märks på vårt barn att vår jämbördiga närvaro under babytiden har gjort oss lika viktiga för vårt barn som föräldrar: till exempel när barnet gråter accepterar barnet både mig och min man som trygghet och tröst”, sammanfattar Maikki.

LÄS OCKSÅ
Företagare Merja Mähkä: ”Vad gäller livs­kvaliteten är partiell föräldra­ledighet ett otroligt bra system”
LÄS OCKSÅ
Tre föräldrar berättar: Så här använder vi familje­ledigheterna

Partiell föräldrapenning

  • En förälder kan få partiell föräldrapenning om föräldern tar hand om sitt barn hemma en del av dagen och arbetar på deltid. Man får då arbeta högst fem timmar per dag.
  • Partiell föräldraledighet lämpar sig särskilt bra för en förälder som till exempel är företagare.
  • Det är möjligt att få partiell föräldraledighet i ett anställningsförhållande, men detta kräver ett avtal om deltidsarbete mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.
  • Den partiella föräldrapenningen är en inkomstrelaterad förmån och uppgår till hälften av föräldrapenningen.
  • Tidigare var båda föräldrarna tvungna att vara partiellt föräldralediga samtidigt. I augusti 2022 ändrades lagen så att båda föräldrarna kan ta ut ledigheten vid olika tidpunkter.

Arbete eller förmån – Lösningen är inte antingen eller, utan både och 

Föräldraledighet är inte längre bara en ensamrätt för mammor. Föräldraledigheten kan delas med pappan och samtidigt kan du utföra avlönat arbete. Visste du att man kan utföra kortjobb som arbetslös? Då samordnas utkomstskyddet med lönen.

I denna artikelserie skriver vi om hur FPA:s förmåner kan anpassas efter livssituationen. Artikelserien fortsätter under våren 2023.

LÄS OCKSÅ
FPA:s förmåner anpassas enligt livs­situationen: Partiell sjukdag­penning gjorde det möjligt för Auli att återgå till heltids­arbete

Sakkunnig är planeraren Suvi-Maaria Heinäsmäki från FPA.

Text Essi Kähkönen Bilder, videor och redigering Juuso Haarala

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.