Siirry sisältöön

Vinhaa vauhtia vuodenvaihteeseen

Kela palvelee | 3.12.2019
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Joulupukin kuuma linja odottaa soittajiaan jouluaattona, mutta Kelan puhelinpalvelussa on vilskettä jo nyt. Tähän aikaan vuodesta moni nimittäin pohtii ensi vuoden etuusasioita – mikä on vaikkapa asumistuen määrä ensi vuonna? Saadaanko eläkkeeseen mediassa keskusteltu korotus, entä mikä se sähköinen päätös oikein on? Ja ollaanko aktiivimalli purkamassa?

Vuonna 2020 monen Kelan etuuden määrä suurenee hieman, sillä kansaneläkeindeksi nousee prosentin verran. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi lapsilisän tai takuueläkkeen määrä tarkistetaan korotuksen verran suuremmaksi. Elinkustannusindeksiä seuraavan kansaneläkeindeksin nousu siis tavallaan huolehtii siitä, että kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet pysyisivät ajan tasalla eli säilyttäisivät ostovoimansa.

Näihin aikoihin moni pohtii ensi vuoden etuusasioita – mikä on vaikkapa asumistuen määrä ensi vuonna?

Tilille kilahtava rahamäärä saattaa muuttua vuodenvaiheessa myös silloin, jos hallituksen suunnittelemat tasokorotukset muutamien etuuksien euromääriin toteutuvat. Jos taas työttömyysturvan aktiivimalli puretaan hallituksen esityksen mukaisesti, ei aktiivimalli enää leikkaa työttömyysturvan määrää ensi vuonna. Niinpä alennetun työttömyysturvan määrä palautuisi tavalliselle tasolleen automaattisesti 1.1.2020 alkaen.

Meiltä Kelan puhelinpalvelusta tiedustellaan jo nyt, pitääkö asiakkaan tehdä itse jotakin, jos etuuden määrä suurenee tällaisen muutoksen vuoksi. Uutta hakemusta ei useinkaan näissä tilanteissa tarvita. Jos kuitenkin etuuteen tulisi reilu tasokorotus ja samaan aikaan saisit palkankorotuksen, esimerkiksi asumistuen tarkistushakemus voisi olla tarpeen täyttää.

Voit tarkistaa jo nyt, millainen tulojen nousu taloudessasi saattaisi vaikuttaa tukien määrään. Ajanvaraus puhelinpalveluun tai palvelupisteelle on oivallinen vaihtoehto, jos tarvitset apua mahdollisen tarkistushakemuksen täyttämiseen.

Joulun pyhät vaikuttavat hakemusten käsittelyaikoihin, joten esimerkiksi tammikuun toimeentulotuki kannattaa hakea ajoissa.

On myös hyvä huomata, että loppuvuoden arkipyhät vaikuttavat hakemusten käsittelyaikoihin, joten työttömyysturvamaksuja aikaistetaan tietyissä tilanteissa. Joulun pyhien vaikutus kannattaa huomioida myös tammikuun toimeentulotukea hakiessa.

Moni soittaja kysyy näihin aikoihin myös ensi vuotta koskevan hakemuksensa käsittelytilanteesta. Esimerkiksi vanhempainpäivärahoihin on tulossa vuodenvaihteessa muutos, minkä vuoksi Kela voi antaa päätökset vuoden 2020 ensimmäisistä päivärahoista aikaisintaan tammikuussa. Odota siis rauhassa päätöstä – se on tulossa.

Vuoden vaihtuminen tuo tukieurojen lisäksi muitakin uudistuksia Kelan palveluihin. Moni toivoo Kelan päätösten näkyvän vain verkon asiointipalvelussa sen sijaan, että sama päätös saapuu myöhemmin myös paperipostissa. Kela lähettää päätökset asiakkaille edelleen oletusarvoisesti sekä postitse että verkossa, mutta pian halukkaat voivat valita saavansa päätökset ainoastaan sähköisesti. Tiesitkö, että asiointipalvelun Henkilötietojen muutos -kohtaan voi jo nyt merkitä toiveensa pelkän sähköisen päätöksen vastaanottamisesta? Sähköinen päätös otetaan asteittain käyttöön eri etuuksissa vuoden 2020 alusta lukien.

Uusi vuosi saattaa siis tuoda mukanaan hieman enemmän tukieuroja – ja halukkaille taas vähemmän paperipostia. Vinkkaan vielä Kelan työnantaja-asiakkaille, että Suomi.fi-tunnukset voi ottaa käyttöön jo ennen vuodenvaihdetta verkkoasioinnin sujuvoittamiseksi. Vielä ei tiedä mitä kaikkea loppuvuosi tuo tullessaan, joten uuden vuoden Kela-asioiden uutisointia voi seurata vaikkapa Kelan Twitteristä. Oikein mukavaa vuodenvaihteen odotusta kaikille!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.